Skip to main content

   Dzisiejszą recepturę na krem z buraków otrzymałam od laureatów 6. edycji prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj Sobie Sukces” zorganizowanego przez firmę  MAKRO Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. W dniu finału 6. edycji konkursu, który odbył się w listopadzie, dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania […]

Dzisiejszy przepis na pieczonego pstrąga to alternatywa dla karpia. Sposób przygotowania nie jest trudny i myślę, że można z powodzeniem uraczyć nim gości wigilijnych. Mięso ryby jest delikatne i soczyste, a dzięki włożonej gałązce świeżego tymianku – aromatyczne. *** Okres bożonarodzeniowy to najpiękniejsza okazja do zwrócenia uwagi na dekoracje pojawiające się na stole. Biały, wykrochmalony obrus, rodzinna porcelana, zaprasowane […]

Za oknem aura listopadowa. Resztki żółtych liści na gołych gałązkach, otulone przed mrozem róże, zebrane orzechy i ostatni raz w tym roku ścięta trawa. Tak wyglądał mój wczorajszy wolny dzień, cały spędzony na dworze. Miło zatem było zmarzniętym wpaść do kuchni po garnuszek czegoś ciepłego. W takie dni nie ma nic lepszego jak aromatyczna (długo gotowana) potrawa, której […]

Skład: ok. 300 ml bulionu drobiowego ok. 400 ml mleczka kokosowego kawałek świeżego imbiru (ok. 3 cm) 1-2 łyżki oliwy 1 duża pierś kurczaka (pojedyncza), pokrojona na drobne kawałeczki 3 łodygi trawy cytrynowej  2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 8-10 pieczarek 1 papryczka chili, posiekana 3 łyżki soku z limonki sól morska do podania: garść świeżej kolendry A […]

31 października 2014

Zapiekane pomidory z fenkułem

Skład: 4 pomidory pieczony fenkuł (koper włoski) oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista pieprz 50 g parmezanu listki bazylii gałązki kopru włoskiego A oto jak to zrobić: 1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. […]

  Przepis na kaczkę w brzoskwiniach z rozmarynem i octem balsamicznym jest jedną z propozycji, którą umieściłam w mojej książce w spisie jesiennych obiadów. W związku z tym, że wszystkie potrawy są podzielone na pory roku, to pomysł z publikacją kaczki, wydał mi się najbardziej odpowiedni w sezonie jesiennym. Jako dziecko przez wiele lat byłam uczulona na jej mięso i zawsze […]

Skład: 1,5 kg pokrojonej dyni gruszka 1 duża cebula ok. 2 cm świeżego imbiru 250 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka mielonego chilli oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Pokrojone kawałki dyni umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do […]

Skład: podudzia z kurczaka (6-8 sztuk) sól morska 250 g jogurtu greckiego pesto: garść świeżych listków bazylii ok. 100 g startego parmezanu (może być dowolny żółty ser) garść prażonych orzechów włoskich (mogą być prażone migdały, pestki z dyni, słonecznika, pinii) 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska A oto jak to zrobić: 1. Podudzia […]

W moim Orłowie plaże stopniowo pustoszeją. Turystów już znacznie mniej a wszystko wskazuje na to, iż wakacyjny sezon możemy uznać za zakończony. Powracają lokalne twarze. Dzielne mamy odprowadzające swoje pociechy do szkoły, pare zagubionych studentów, którzy jeszcze nie pogodzili się z ropoczętym rokiem akademickim i starsze panie z jesiennymi bukiecikami. Słońca już znacznie mniej, a jak się pokazuje to łapie je […]

Dokładnie rok temu odwiedziłam Toskanię będąc w trakcie podróży poślubnej. Wracaliśmy akurat z wybrzeża liguryjskiego Cinque Terre i zmierzaliśmy do Sieny. Mijane po drodze wzgórza z gajami oliwnymi i malutkimi miejscowościami złożonymi z kilku gospodarstw idealnie przypominały mi kadry z filmu pt. ,,Pod słońcem Toskanii" (z pewnością oglądaliście). Piękno tej ziemi trudno jest opisać w kilku słowach. Nic więc […]

W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na […]

Skład: (przepis dla 2 osób) 3-4 kapelusze dużych kani świeżo zmielony pieprz sól morska masło do smażenia do podania: pieczywo na zakwasie A oto jak to zrobić: 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostały same kapelusze. Masło roztapiamy na patelni i smażymy kanie z każdej strony po 3-4 minuty. Doprawiamy świeżo zmielonym […]

Przepis dla 2 osób Skład: 6 płatów do lasagne ok. 150 g sera typu gorgonzola 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 2-3 plastry wędzonego boczku garść świeżych kurek sól morska swieżo zmielony pieprz ziołowy 1-2 łyżki masła do smażenia A oto jak to zrobić: 1. Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy […]