Skip to main content

Młode ziemniaki, gzik i chimichurri. Czy istnieje coś lepszego na upalne popołudnia? To proste, ale nieoczywiste danie stało się w ostatnich dniach letnim hitem w naszym domu. Gzik inny niż znacie, jednak zaryzykuję, iż to małe odstępstwo od tradycyjnej receptury wyjdzie Wam znakomicie. To co, gotujemy razem? Skład: 1 kg młodych ziemniaków 1 pęczek koperku […]

Ogórki gruntowe, groszek cukrowy, cukinia, koperek, olej lniany, pieczony czosnek i maślanka, ale tylko z dobrego źródła. Ohh rany, jak to smakuje – nawet w czasie letniej burzy. Nie trzeba czekać do upałów. Zapraszam Was na ten ogórkowy przepis, chodźcie! Skład: ok. 15 ogórków gruntownych 1 główka czosnku 400 g jogurtu greckiego (min. 10 % […]

W czerwcu prawie codziennie kupuję botwinkę. Lubię jej lekko cierpki smak i słodycz młodych buraków. Jest wdzięcznym warzywem, z którym możemy stworzyć wiele potraw. Tym razem udusiłam ją z czosnkiem i cebulą, i wyłożyłam na kruchym spodzie z dodatkiem lubczyku. Koniecznie wypróbujcie! Skład:  kruchy spód: 180 g mąki orkiszowej (może być pszenna) 125 g masła 1 […]

Szparagi nie potrzebują większej oprawy. Wystarczy kilka prostych kroków, żeby wydobyć ich głębie. Im mniej naszej ingerencji, tym bardziej pozostaną w smaku szlachetne. W dzisiejszym wpisie mam dla Was dwa przepisy, które wykorzystują szparagi do cna. Na zdrowie! Skład: 2 pęczki szparagów 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sól […]

23 kwietnia 2024

PRZEPISY NA MAJÓWKĘ

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ, PAPIERÓWKAMI I CYNAMONEM Ciasto francuskie wypełniam ricottą utartą z koglem moglem i dodaje cienkie plastry naszych papierówek. Tylko tyle i aż tyle. FOCACCIA Z OLIWKAMI, ROZMARYNEM I PIECZONYM CZOSNKIEM Przygotowanie focacci wymaga jedynie wymieszania składników nieco wcześniej, najlepiej wieczorem. Rano, następnego dnia powinniśmy się zmieścić w niecałe półgodziny, by móc delektować się […]

Sezon na szparagi w mojej kuchni trwa. Dziś przychodzę do Was z przepisem na ekspresową tartę rozpływającą się w ustach. Jeśli pogoda Wam pozwoli, koniecznie zabierzcie ją ze sobą na wiosenny piknik.   Skład: 1 opakowanie ciasta francuskiego (z dobrym składem) 1 pęczek zielonych szparagów 250 g sera mascarpone 125 g serka typu Philadelphia 5 […]

13 kwietnia 2024

CARBONARA ZE SZPARAGAMI

Kiedy w warzywniaku pojawiają się pierwsze szparagi, łapię intuicyjnie za pęczek i wizualizuję, że będzie z nich coś dobrego. W głowie krążą proporcje sosu holenderskiego z którymi szparagi są za pan brat. Szybko jednak przychodzi myśl, a może dodać je do tarty z kozim serem? Ech, szkoda zachodu. Są tak kruche, połączmy je z makaronem, […]