* * * Jedni ją lubią inni najchętniej by o niej zapomnieli! Moją sympatię zyskuję najczęściej w okresie jesienno-zimowym. Mało pracy, danie treściwe i rozgrzewające … i podobnie jak z bigosem, czy chili con carne im częściej odgrzewasz tym lepsze. Warte wypróbowania!
Wpisy w kategorii: Obiad
Przepis dla ELLE. Jesienny krem z pieczonej dyni z gruszką podany z pierożkami z kurkami i szalotką.
* * * Kilka tygodni temu zostałam poproszona o zrealizowanie przepisu do listopadowego magazynu ELLE. To zawsze ogromna radość i jednocześnie zaszczyt. Z przyjemnością zatem dzielę się dzisiaj tym przepisem. Bardzo ciekawa jestem Waszej opinii?
Przysmak paryskich restauracji. Tatar z polędwicy wołowej z kaparami i prawdziwkami w occie
* * * Dobry tatar to całkiem niezła sztuka! Będąc w Paryżu zawsze kuszę się na odrobinę słodkości z tych dostojnie wyglądających witryn pâtisserie, a o tatarze nigdy bym nie pomyślała! A to błąd, bo ponoć befsztyk tatarski jako pierwszy zagościł na francuskich stołach. Na szczęście w podróży towarzyszyła mi moja kochana kuzynka, która nie […]
* * * Rowery przygotowane. Grube skarpety, szaliki i kalosze też! W wiklinowym koszu czekają upieczone tartaletki i butelka domowego wina. Teraz już pogoda nie może nam pokiereszować planów. Jesień wkroczyła na dobre. Czas zebrać kasztany i żołędzie do przedszkolnych zabaw, poszukać grzybów i pooddychać leśnym powietrzem. A w przerwie zawsze milej, gdy w koszyku znajdzie […]
* * * Domowe gołąbki nie muszą być mdłe. Nie muszą ociekać tłuszczem, a owinięta wokół farszu kapusta może być miękka. Jeżeli macie podobne skojarzenia, a gołąbki ostatni raz jedliście w szkolnej stołówce, to dzisiejszą propozycją chciałabym odczarować wszystkie złe wspomnienia! Gołąbki da się lubić – sami się przekonajcie :-)
* * * Korzystając z promieni słonecznych, które od dwóch dni są nad moim ukochanym Trójmiastem postanowiłam przygotować kolację na świeżym powietrzu … a że dzisiaj są moje urodziny to kolejny powód do świętowania w gronie najbliższych :-))) Życzę Wam zatem wspaniałego piątkowego wieczoru – a przepis może wykorzystacie przy najbliższej okazji?! Słonecznego weekendu!
* * * Kilka dni temu zadzwoniła do mnie Pani z redakcji ,,Pytanie na Śniadanie" z zapytaniem czy nie miałabym ochoty zaprezentować widzom swojego sposobu na domowe knedle. Knedle uwielbiam! A że sezon akurat, to idealna okazja! Bez wahania się zgodziłam. Dopiero po odłożeniu słuchawki dotarło do mnie, że odbędzie się to na żywo … daleko od mojego zakątka kuchennego, […]
Kanapka z grillowanym łososiem, blanszowanym szpinakiem z podsmażonym czosnkiem i parmezanem. Frytki z batatów i sos kaparowy
* * * Jedno z moich ulubionych połączeń – grillowany łosoś, blanszowany szpinak wraz z podsmażonym czosnkiem i do tego sos kaparowy. Kanapka która wystarcza za danie główne. A do tego domowe frytki z pieczonych batatów z czarnym sezamem i gruboziarnistą solą! Zdecydowanie nie zamienię dzisiejszego dania na kupnego burgera :-)
* * * Dla wielbicieli pomidorów mam dzisiaj coś dobrego! Zapach podsmażamego cynamonu z pieczonymi pomidorami, szałwią, kaszą gryczaną i mięsem powinien Was skusić. Wrzesień to pora dojrzałych i soczystych pomidorów, która w zimowe dni pozostaje jedynie wspomnieniem lata.
* * * Kwiaty cukinii. Po raz pierwszy zobaczyłam je podczas moich pierwszych podróży do Włoch. Starsza babulinka na targu Campo dei Fiori trzymała w ręku bukiecik żółtych kwiatów. Już wtedy wydawały mi się piękne i bardzo egzotyczne! Te, które wówczas jadłam były chrupiące i smakiem przypominały najlepsze frytki! Parę lat później dowiedziałam się, że można je nadziewać najróżniejszym farszem. Niestety […]
* * * Przepis z dedykacją dla wszystkich którzy tak jak ja uwielbiają ryby! Nie za trudny i nie za drogi, bo kilogram świeżych fląder prosto z kutra kosztuje około 6 złotych!
* * * W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.