Barszcz biały czy żurek? Granica powoli się zaciera, bo wszyscy potocznie traktujemy tę potrawę. W moim domu zawsze robiliśmy żurek i do tej pory nie zdawałam sobie sprawy, że istnieje różnica w recepturze. Podstawą barszczu białego jest zakwas pszenny (poniżej podaję sposób przygotowania) a z kolei do żurku dodajemy zakwas żytni – w smaku znacznie […]
Wpisy w kategorii: Obiad
W przerwie pomiędzy świątecznymi wypiekami chciałabym Wam pokazać wyjątkowo prosty do wykonania przepis na domową tortillę. To z czym ją podacie to już od Waszej wyobraźni zależy. Ja ją uwielbiam z domowym hummusem, prażoną ciecierzycą i sokiem z cytryny! Skład: (przepis na 6-8 sztuk) 1,5 szklanki mąki 50 g świeżego szpinaku 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka […]
Skład: ok. 500 g obranych ziemniaków 1 szczypiorek z cebulką 1 jajko 2-3 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej ok. 100 g tartego parmezanu (może być ser feta lub inny żółty ser) garść świeżego szpinaku (pokrojony) garść zielonej pietruszki (pokrojona) sól morska i świeżo zmielony pieprz A oto jak to zrobić: Ugotowane ziemniaki ugniatamy na puree. Dodajemy […]
Tęsknię za kolorem. Tęsknie za słońcem, za soczystymi pomidorami, za zapachem ziemi i odgłosami wiosny. Tęsknie w tym roku jak nigdy dotąd! Może dlatego podświadomie wybieram potrawy, które zwiastują nam wiosnę. Skład: (forma o średnicy 28 cm) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 1 łyżka letniej wody garść tartego parmezanu szczypta soli morskiej […]
Oto doskonałe danie do podania na przyjęciu lub uroczystą kolację – łatwo się je robi, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda – i smakuje – wspaniale! Tradycyjne ceviche przyrządza się zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z cytryny lub limonki z dodatkiem papryki, cebuli i soli. Stosunkowo krótki czas marynowania – zaledwie godzina – sprawia, […]
Pieczony kalafior to specjalność kuchni izraelskiej. Zazwyczaj podawany w formie przystawki z sosem na bazie tahiny, cytryny, czosnku i kuminu. W Izraelu spotkałam się ze znacznie mniejszymi główkami – często w brunatnym kolorze. Nasze kalafiory smakują bardzo podobnie, a dzięki pieczeniu nabierają cudownego, orzechowego aromatu. Ciekawa jestem czy Wam również przepis się spodoba? Skład: 1 […]
Do potraw z kurczakiem nie mam zbytniej słabości. Ilekroć go jednak przygotowuję, to staram się by w końcowym efekcie mięso było bardzo soczyste i w towarzystwie świeżych ziół i warzyw. Cienko pokrojona surowa cukinia sprawia, że danie jest lekkie a sok z cytryny delikatnie marynuje mięso. Dodatki w postaci makaronu lub ryżu są już zbędne […]
Skład: klopsiki: 300 g mięsa wołowego (zmielone) 300 g mięsa wieprzowego (zmielone) 100 g salami (w plastrach lub w kawałku) 4 ząbki czosnku 1 cebula (drobno posiekana) 1 łyżka suszonej bazylii szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska 1 pęczek pietruszki sos: 2 puszki pomidorów 1 cebula (drobno […]
Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami i białym winem. Jeżeli Ty też, to polecam dzisiejszy przepis. Do drobiu doskonale pasują gruszki, śliwki lub jabłka. W połączeniu ze świeżymi ziołami nadają mięsu szlachetnego smaku. Skład: (przepis dla 3-4 osób) 4 ćwiartki kurczaka 3 łyżki masła + 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże gruszki 1 kieliszek […]
Krem z porów i ziemniaków z pieczonym czosnkiem i boczkiem. Domowe grzanki z wędzoną papryką
Skład: 1 duży por 100 g boczku parzonego 6-8 ziemniaków 4-6 ząbków czosnku 1 cebulka dymka gałązką świeżego tymianku garść świeżej pietruszki świeżo zmielony pieprz i sól morska do podania: kilka kromek czerstwego chleba + oliwa z oliwek + szczypta wędzonej papryki śmietana 18 % A oto jak to zrobić: Główkę czosnku przecinamy tuż przy […]
Co podać na obiad w pierwszy Dzień Świąt? Pieczony indyk z jabłkami, pomarańczami i świeżą żurawiną
* * * Zbliża się powoli czas przygotowań do Świąt. W tym gorącym okresie warto sobie wcześniej zaplanować świąteczne menu, tak by uniknąć gorączkowej atmosfery. Dzisiejszy przepis to modyfikacja przepisu mojej Mamy. Panująca w naszym domu tradycja pozwalała na spóbowanie pieczonego indyka dopiero po pasterce, choć kusił nas swoim zapachem dużo wcześniej. Jedząc go już późną porą mieliśmy wrażenie […]
Domowe burgery z indyka z papryczkami chili, kminem rzymskim i chutney z marchewki podane ze smażonymi frytkami z buraków
* * * Za oknem już coraz zimniej! O tej porze roku z dużą przyjemnością siegam po bardziej pożywne dania. Sycący burger ze sporą mieszanką intensywnych przypraw wraz z aromatycznym, domowym chutney to wspaniała potrawa na chłodniejsze dni. Do tego smażone frytki z buraków, które stanowią idealne dopełnienie jesiennego obiadu. W takiej konstelacji warzywa jeszcze bardziej smakują!
Drożdżowy wieniec z pietruszką, czosnkiem, orzechami włoskimi i gruboziarnistą solą
* * * Duża ilość czosnku, świeżej pietruszki, łuskanych orzechów włoskich, dobrej gruboziarnistej soli i sera pleśniowego – w połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy piękną świąteczną kompozycję. Marzyłam o takim wieńcu już od jakiegoś czasu. Kilka podejść i prób zaowocowało oto tym przepisem. Ciekawa jestem co powiecie? Skład: 500 g mąki 1 łyżeczka soli 25 g […]
* * * Danie z niczego! Najważniejszą rolę odgrywają tu jednak zioła, którymi posypuję obrane warzywa. Czarnuszka siewna, papryka wędzona (słodka), pieprz młotkowany z kolendrą, kurkuma lub chili pepperoncini. Na co mamy tylko ochotę! A co do ziemniaczanego puree – musi być gładkie (jeżeli nie mamy praski, to polecam skorzystać z blendera) z dużą ilością czosnku i tartego […]
* * * Kiedyś mój przyjaciel poprosił mnie o polecenie restauracji w Trójmieście, gdzie można przyjść z dziećmi. Przyznam, że w owym czasie to pytanie trochę mnie zdziwiło – przecież decydujesz się na miejsce na które masz akurat w danej chwili ochotę. Nad czym tu się zastanawiać?! No tak, ale jak masz trzech temperamentnych synów w wieku przedszkolnym to […]