* * * To nie fanaberia, ani krótkotrwała moda podpowiedziała mi temat dzisiejszego wpisu. Już dawno obiecałam moim Czytelnikom (z którymi koresponduję od kilku tygodnia w tematach bezglutenowej wigilii), że przygotuję wpis z wersją pierogów bezglutenowych. Jak się okazuje, rzeczywiście jest taka potrzeba, więc postanowiłam się nieco lepiej przygotować. Kocham pierogi – to […]
Wpisy w kategorii: Obiad
Jak upiec kurczaka z chrupiącą skórką? Pieczony kurczak w mandarynkach z czosnkiem i majerankiem
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_700,h_1050/https://www.makecookingeasier.pl/img//2018/11/IMG_4373-700x1050.jpg)
* * * Mam słabość do pieczenia mięsa z owocami – tak przygotowany kurczak, często gości na naszym stole, szczególnie w weekendy, kiedy przy stole bywa tłoczno i gwarno. Moim zdaniem, to doskonałe rozwiązanie na zimowe obiady. Połączenie suszonego majeranku z czosnkiem i sokim z mandarynek potrafi zmienić mdłego kurczaka w najbardziej wykwintne […]
O jedzeniu z ulicy, czyli Street Food i przepis na najlepsze gruzińskie pieczywo Chaczapuri
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_700,h_1050/https://www.makecookingeasier.pl/img//2018/11/IMG_4336-700x1050.jpg)
* * * Długa kolejka, gęsty tłum niecierpliwie przebierający nogami i nerwowe spojrzenia, czy aby napewno wystarczy składników na nasze zamówienie? Moda street food-u przyszła do nas nagle, a jej ranga przełożyła się na pewien sposób życia. Pamiętam, gdy w piątkowe, letnie wieczory profile społecznościowe, aż kipiały od publikacji jedzenia ze słynnego Nocnego […]
Sekret tkwi w smakowitych dodatkach, czyli moje ulubione ziemniaki z pieczonym serem
![](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_700,h_1050/https://www.makecookingeasier.pl/img//2018/11/IMG_3070-700x1050.jpg)
* * * Podgotowane al dente a następnie podsmażone na maśle z czerwoną cebulą, czosnkiem, bazylią i pietruszką. Ziemniaczki. Prawdziwy majstersztyk, który pasuje chyba do wszystkiego. W jakiej postaci lubicie najbardziej ziemniaki – puree, domowe frytki czy pieczone? Skład: ok. 500 g małych ziemniaków (są pakowanie w foliowych opakowaniach) 6-8 ząbków czosnku 2 […]
* * * Podawałam już sporo przepisów na makaron, ale myślę, że ten jest ulepszeniem wszystkich wersji, które mają w składzie krewetki. Receptura jest prosta – ważne jednak, żeby nie rezygnować z pieczenia czosnku (obiecuję Wam, że zajmie to góra kilka minut, ale nada wspaniałego aromatu potrawie). Lubię, gdy makaron nie jest zbyt […]
* * * Ostatnio zostałam poproszona o przygotowanie dania, które nawiązałoby do smaków tureckich. Nie musiałam się długo zastanawiać, bo choć w nieco dalekiej pamięci, kryją się wspomnienia mojego pierwszego wyjazdu w tamte strony, to nadal pamiętam piesze wędrówki po antycznej Antalii, czasami po to tylko, by spróbować ulicznej kuchni i napić się kawy […]
* * * Gdyby ktoś mi powiedział na początku lata, że w połowie października, będziemy mogli nadal się cieszyć ciepłymi wieczorami i kolacjami na świeżym powietrzu, to z pewnością bym mu nie dowierzała. I choć dzień jest już zdecydowanie krótszy, to światło zachodzącego słońca wydaje mi się wyjątkowo spektakularne. Może to dzięki wielobarwnym […]
* * * Co tu dużo pisać – kopytka lubimy bardzo! Podsmażone na maśle z majerankiem i duszoną cebulą w winie albo z kremowym sosem z dojrzałą gorgonzolą. Zdarza się często, że pozostają nam ugotowane ziemniaki po wczorajszym obiedzie (najczęściej po weekendzie) i wtedy wiem, że zagospodaruję je do kopytek. Ugotowane ziemniaki z […]
* * * Zupa z dyni stosunkowo niedawno stała się popularna w naszym domu – z dzieciństwa, dynię bardziej pamiętam w postaci pokrojonych kawałków zalanych octem i zamkniętych w słoikach. Taki przysmak dedykowany był niedzielnym obiadom – najczęściej w porze jesienno-zimowej, kiedy jadło się więcej mięsnych potraw. Powracając jednak do zup – […]
* * * Uwielbiam quiche. Wielokrotnie podawałam przepisy na różne połączenia (quiche z łososiem, z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem, z botwinką i szparagami, z lubczykiem i pomidorami, quiche z cukinią, z pomidorami i ricottą, ze szpinakiem). Będąc teraz parę dni w Prowansji, skusiłam się na kawałek tradycyjnego quiche lorraine – czyli wersja z boczkiem i cebulą […]
* * * Jesień przynosi nam tyle dobrodziejstw – że, aż trudno nam nadążyć ze wszystkim. Planując ten wpis, chciałam jednak, żeby było jak najkrócej i treściwie. Tak aby Czytelnicy, zainteresowani po raz pierwszy domowymi przetworami, mogli zastosować je u siebie. Pierwsza zasada – wszystkie owoce i warzywa kupujcie na tzw. hurcie, najlepiej […]
* * * Powoli wracamy do stałego rytmu życia – mam na myśli również i wspólne domowe obiady. Wszyscy zawsze się mnie pytają – czy ty tak naprawdę, codziennie gotujesz? Podziwiam, że Ci się chce! Tak, rzeczywiście to jest czynność, która najrzadziej mi się nudzi. A nawet, gdy chwilowo są słabsze chęci, to życie […]
* * * Tak zwana kanapka ,,konkret”, którą zazwyczaj uwielbiają mężczyżni (przynajmniej, u mnie w domu jest taka tendencja). Philly Cheesesteak to nic innego jak bułka pszenna, składająca się głównie z cienko pokrojonych kawałków wołowiny wymieszanych z serem (najlepiej, żeby był mocno ciągnący się), przesmażonej cebuli, papryki i ewentualnie papryczek Jalapeño. Tak po […]
* * * Lato sprzyja prostym rozwiązaniom. A to przepis, w którym składniki można wymieszać w jednym naczyniu i usmażyć w kilka minut. Ukłon w stronę domowych smaków. Świetnie współgrają z letnią sałatką z soczystymi pomidorami. Lubię je również na drugi dzień, bo smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis można […]
* * * W upalne dni jemy proste dania, które nie wymagają większego wysiłku. Cała magia tkwi w przyprawach i dobrej jakości warzywach, których jest teraz pod dostatkiem. Plus jest też taki, że przygotowanie całości zajmie mniej więcej pół godziny! Lubicie też takie dania? Skład: (przepis na 4-6 osób) 5 dojrzałych pomidorów (pokrojone w […]