Skip to main content

Choć klasyczne ciasto na pizzę to mąka, woda i drożdże, istnieje niezwykle smaczna alternatywa – pizza na ziemniaczanym spodzie. To danie w ostatnich tygodniach podbija kulinarny świat instagramowy. Postanowiłam spróbować odtworzyć jej smak i połączyć włoską tradycję z prostotą kuchni chłopskiej, gdzie ziemniaki od zawsze stanowiły podstawę codziennego jadłospisu. Podobne potrawy można znaleźć w różnych częściach […]

Co robię, żeby wrócić do zdrowia po grypie? Gotuję rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności z kapustą kiszoną. To bulion pełen wartości odżywczych, który koi osłabione ciało i pobudza apetyt. Sami zobaczcie skład – dużo w niej imbiru, czosnku, cykorii – polecam dorzucić szczyptę kurkumy i garść posiekanej pietruszki.  Skład: (przepis na 4 porcje) 1 kiść […]

Przepis na najlepszego indyka w sosie curry orange, pochodzi z mojego e-booka pt. ,,Zjedzmy w domu!”. Muszę się przyznać, że dawno do niego nie zaglądałam, bo większość przepisów znam na pamięć, ale kiedy po czasie na nowo go otworzyłam i przypomniałam sobie te wszystkie receptury i zdjęcia, przyszedł mi do głowy pomysł, żeby podzielić się […]

Wartością comfort food jest nie tylko smak, ale i proces przygotowywania posiłku. To dania, które można przygotować powoli i z pełnym zaangażowaniem, ciesząc się każdą chwilą. Czy zatem gotowanie można traktować jak medytację? Jeżeli daje poczucie satysfakcji — nie tylko z kulinarnego rzemiosła, ale również z samego faktu troszczenia się o siebie i innych – […]

27 września 2024

TARTA CEBULOWA Z ANCHOIS

Ostatnie dni września. W powietrzu czuję wyczekiwaną jesień. Poranna wilgoć towarzyszy nam w drodze do szkoły i przedszkola. Wieczory są wciąż letnie i zaskakują ciepłymi podmuchami powietrza. To zapewne ostatnie posiłki na świeżym powietrzu. Tuż przy naszej werandzie sąsiadującej z kuchnią trzymam w donicach krzaczek rozmarynu i tymianku cytrynowego. Po wakacjach pięknie się rozrosły (w […]

Wspaniały czas w którym wszystkie potrzebne produkty znajdziecie w lokalnym sklepie. Kurki, gruszki, por i gorgonzola. Niby nic ale w połączeniu tworzą risotto, od którego trudno się oderwać. Można je zjeść na obiad i na kolację. Z dziećmi lub we dwoje. Zdradzę Wam jednak sekret, że samemu smakuje najlepiej. Najchętniej lubię się zabierać za gotowanie […]

Sezon jagodowy powoli, ale tylko powoli dobiega końca. To pożegnajmy się z nim godnie, jak na prawdziwych łasuchów przystało. Leniwe, trochę inne niż tradycja podpowiada, bo z ricottą i serkiem wiejskim. A na wisienkę na torcie jest palone masło z cynamonem i duża, bardzo duża porcja jagód z kwaśną śmietaną. Nie martwcie się o kalorie… […]