* * * Jedzenie na świeżym powietrzu miało dla mnie zawsze jakąś nadprzyrodzoną moc. Po całym dniu przyroda jakby się uspakaja, cichnie a my razem z nią. Znika napięcie, myśli się rozjaśniają a wszystkie frustracje, które nas spotkały idą w niepamięć. Przed nami najpiękniejszy okres w roku. Gorąco namawiam Was do wspólnie spędzonych chwil na świeżym powietrzu – a […]
Wpisy w kategorii: Kolacja
Danie jednogarnkowe z wołowiną, pieczoną marchewką, selerem, pomidorami, czosnkiem, cebulą, papryką z ziołami i soczewicą
Za oknem aura listopadowa. Resztki żółtych liści na gołych gałązkach, otulone przed mrozem róże, zebrane orzechy i ostatni raz w tym roku ścięta trawa. Tak wyglądał mój wczorajszy wolny dzień, cały spędzony na dworze. Miło zatem było zmarzniętym wpaść do kuchni po garnuszek czegoś ciepłego. W takie dni nie ma nic lepszego jak aromatyczna (długo gotowana) potrawa, której […]
Ostatnio jedna z Czytelniczek poprosiła mnie w komentarzach o przygotowanie przepisu z bobem. Oto i on- zapożyczony on mojej Mamy. Podsmażamy pokrojony na kawałki wędzony boczek, dodajemy gruboziarnistą sól i ugotowany bób. Całość delikatnie podsmażamy i mieszamy z posiekanym koperkiem i liśćmi bazylii. Skrapiamy oliwą z oliwek. Niektórzy obierają bób ze skórki. Ja niestety nie należę do tych […]
W związku z tym, iż mój cykl przepisów dla kobiet w ciąży dobiega końca, chciałam szczególnie podziękować moim Czytelniczkom za wszystkie ciepłe słowa, liczne stałe komentarze, nadesłane listy z pozdrowieniami, ciekawymi poradami, przepisami i inspiracjami! Dziękuję Wam również za Waszą oglądalność-w każdy wtorek statystyki przekraczały ponad 18 500 osób! Kolejne cykle przepisów będą przeznaczone dla […]
W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie […]
Skład: 2 gruszki 4 łyżki konfitury z żurawin 2 łyżki cukru ok. 1.5 litra wody ser pleśniowy typu Roquefort A oto jak to zrobić: 1. Gruszki obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Za pomocą łyżki usuwamy gniazdka. Tak przygotowane owoce umieszczamy w garnku, zalewamy wrzątkiem, dodajemy cukier i gotujemy ok. 7-10 minut. 2. Ugotowane połówki […]
Ilekroć chcę Go zaprosić na wspólną kolację, ale taką tylko we dwoje, to mija trochę czasu. A to za sprawą szukania coraz to nowszych rozwiązań kulinarnych. W mojej sytuacji wcale nie jest to takie proste, jak by się wydawało.Tak żeby było całkiem wykwintnie, ale nie za wszelką cenę. Miło by bylo, gdyby to jednak […]
Oto kolejne danie obiadowe, idealne na przyjęcie: sposób przyrządzenie nie jest skomplikowany i możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Mnie się udało zadowolić gości (przynajmniej tak deklarowali w trakcie jedzenia :) na wieczorze panieńskim naszej Przyjaciółki. To jeden z tych wieczorów do których z pewnością, z radością będziemy powracać myślami! […]
Co można zrobić z gotowego ciasta francuskiego? Chrupiące rogaliki z tymiankiem, bazylią i kozim serem.
… niestety krótki ich żywot i nieprędko trafiają na stół. Nie sposób ich ukryć przed żarłokami w kątach kuchni, bo zapach nieziemski. Głównie służą, jako dodatek do zup, kremów i sałat. Możemy również podawać z deską ulubionych serów i w towarzystwie dipów. Jeżeli suszony tymianek nie jest Waszym faworytem, możemy go zastąpić suszoną szałwią, […]
… i najlepiej jak jest podawana na zimno. Gazpacho to potrawa, która wywodzi sie z Andaluzji. Składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Korzystając kiedyś z gościnności rodowitych Hiszpanów, w mgnieniu oka nauczyłam się tego przepisu. Niegdyś składniki gazpacho krojone były ręcznie, obecnie zazwyczaj do ich rozdrobnienia używa się […]