Skip to main content

BIGOS INNY NIŻ ZWYKLE Moim sekretnym składnikiem są boczniaki, które wcześniej możemy zamarynować w sosie sojowym i słoik domowych powideł śliwkowych. To punkt obowiązkowy, bo przywołuje zapach późnego lata i pewność, że kiedyś znów nastąpi. PIKANTNE ŻEBERKA Z ROZMARYNEM To jedno z prostszych ale bardzo sycących dań, które lubię mieć w zanadrzu – szczególnie, gdy […]

*    *    * Kiedy pierwszy raz spróbowałam fondue z gorgonzoli, uznałam je za najsmaczniejszą rzecz na świecie. Zdania na ten temat nie zmieniłam od paru lat, ale przyznaje się, że mam jeszcze kilka takich kulinarnych pozycji. Cały sekret w dzisiejszej propozycji sylwestrowej polega na tym, żeby podgrzać śmietankę (ale nie gotować) dodać kawałki […]

*    *    * Ilekroć gdy myślę o jedzeniu na świeżym powietrzu, staram się wybierać takie dania, które można zrobić od ręki. Najbardziej lubię wtedy proste połączenia, lekko ugotowane albo upieczone. Ciasto na podpłomyki zagniata się chwilę, moment. Nie potrzebujemy drożdży ani zakwasu. Mąka pszenna, odrobina dobrej oliwy z oliwek, szczypta ulubionych ziół (wybrałam […]

 *    *    *  Jeżeli lubicie hummus lub wszelkiego rodzaju pasty, które doskonale pasują np. do pieczonych warzyw, to myślę, że ten przepis Was zainteresuje. A przynajmniej zainspiruje do stworzenia swojej wersji wiosennej przekąski. Zatem czym szczególnym się wyróżnia? Sprawdźcie sami! p.s. I nie zapomnijcie włączyć głośników :) Skład: 2 puszki ciecierzycy duża garść […]

*    *    *   Przychodzę do Was dzisiaj z przepisem, który mogłabym jeść codziennie. Pozostaję tylko jedna kwestia – czy ktoś może mi go przygotować i podać do stołu?! Faktycznie, na pierwszy rzut oka może się wydawać, że taki talerz dobroci, to czasochłonna sprawa. Krojenie, podsmażanie i mieszanie. Chciałabym jednak Was zapewnić, że […]

Spaghetti z bobem, cukinią, czosnkiem, pietruszką i tuńczykiem Makaron w sosie serowym z prawdziwkami, wędzonym boczkiem i prażonymi orzechami Makaron z sosem pomidorowym, indykiem, kaparami i wędzoną papryką Makaron z zielonym pesto Carbonnara z groszkiem cukrowym Fettuccine z pieczarkami, pancettą i sosem mascarpone