Skip to main content

Mówią, że w wigilijną noc zwierzęta zyskują dar mowy. Wśród różnych zasłyszanych opowieści o bydle w stajniach i ptakach na drzewach, to psy zawsze wydają się być tymi, które naprawdę mają przemówić w noc wigilijną. Może dlatego, że to właśnie one, wierni towarzysze naszych dni, najlepiej rozumieją język miłości, lojalności i oddania. Pamiętam ten moment, […]

29 listopada 2024

DAILY FOOD DIARY

Listopad był prawdziwym zwieńczeniem ostatnich miesięcy pracy. To, co przez długi czas wydawało się jedynie mozolnym wysiłkiem, w końcu przyniosło owoce. Wszystkie wcześniejsze starania, godziny poświęcone na przygotowania i konsekwentne dążenie do celu znalazły swoje odbicie właśnie w tym miesiącu. Listopad stał się momentem, w którym mogłam zobaczyć, jak wszystko zaczyna układać się w całość, […]

   27.11. godzina 18:00 spotkanie z Czytelnikami w Sopocie w restauracji Cały Gaweł. Gorąco wszystkich zapraszam! Będzie możliwość zakupu książki wraz z osobistą dedykacją, a łączny dochód ze sprzedaży mojej książki w dniu wydarzenia przekazuję na Dom Dziecka w Gdańsku. Wpadniecie? Do zobaczenia, Zosia.

Pomysł na nową serię książek zrodził się kilka lat temu. PARIS. BRUNCH | TRAVEL rozpoczyna ten cykl. To dla mnie bardzo osobista pozycja subiektywnego przewodnika po francuskich potrawach i miejscach w Paryżu. Paryską gastronomię traktuję jak spektakl w niezwykle wyrafinowanym teatrze, w którym każda chwila jest cenna. Spróbujmy razem wkroczyć w to miasto. Rozgrzać się […]

30 października 2024

DAILY FOOD DIARY

Październik zbliża się ku końcowi, a ja spoglądam wstecz na miesiąc pełen smaków, kolorów i naszych domowy chwil. Złota jesień otuliła nas swym ciepłem, a słońce, choć już coraz niżej na niebie, wciąż potrafiło rozświetlić nasze dni. Każdy tydzień przynosił nowe kulinarne przygody. Od aromatycznych zup dyniowych, które niosły ze sobą nutę słodyczy i wspomnienie […]

Pieczenie chleba jest formą odkrywania go wszystkimi zmysłami, począwszy od zapachu świeżych drożdży, zaczynu, mięsistości ciasta, poprzez widok rumieniącej się w piekarniku bagietki. Wachlarz doznań uruchamiający wszystkie zmysły. Moja paryska przygoda rozpoczęła się już na początku roku, kiedy do moich rąk trafił egzemplarz Szkoły piekarnictwa Le Cordon Bleu. Precyzyjnie opisane techniki piekarskie oraz przepisy na […]

Kiedy przeszło 10 lat temu oddałam w Wasze ręce moją pierwszą książkę nie spodziewałam się, że ktokolwiek oprócz mojego męża, mamy no i jeszcze paru osób do niej zajrzy. To były zupełnie inne czasy. Na półkach w emipku stały mocarne nazwiska kulinarne, których światu imion nie trzeba było przybliżać. Jamie, Nigella, Gordon, Nigel, Pascal, David.. […]