Skip to main content

Niekończące się trasy narciarskie wzdłuż ośnieżonych drzew. Resztki słońca na oblodzonych szczytach górskich z którymi żal się żegnać. Mój sentyment do tego miejsca nie powinien być dla Was zaskoczeniem, a mowa o ulubionym regionie włoskich Dolomitów, czyli Południowym Tyrolu. Nie przychodzi mi na myśl żaden inny region górski w którym kultywowanie gościnności przychodzi tak naturalnie. […]

31 grudnia 2024

DAILY FOOD DIARY

Grudzień – miesiąc, który przyniósł ze sobą wyczekiwane ciepło, choć za oknem marnie było z tym mrozem. Czas w którym świat zdaje się zwalniać, by pozwolić nam zatrzymać się nad tym, co najważniejsze. Mam poczucie, że był to czas łask – tych widocznych i tych ukrytych w drobnych gestach, spojrzeniach i słowach. Miesiąc radości płynącej […]

STYCZEŃ Chlebek z fetą, cheddarem i ziołami LUTY Pear sticky rice MARZEC Pasta jajeczna inna niż zwykle KWIECIEŃ Carbonara ze szparagami  MAJ Kremowy sernik z truskawkami CZERWIEC Tarta z botwinką, fetą i lubczykiem LIPIEC Młode ziemniaki z gzikiem i chimichurri SIERPIEŃ Risotto z gruszką i kurkami WRZESIEŃ Tarta cebulowa z anchois PAŹDZIERNIK Cynamonowe ciasto dyniowe […]

  MAKOWIEC JAPOŃSKI Bardzo łatwy i przyjemny przepis na ciasto, które jest w smaku bardzo wilgotne, wypełnione po brzegi makiem, jabłkami, bakaliami i aromatem pomarańczy. Nie ma w składzie mąki. Niech Was skusi, abyście mogli zaskoczyć swoich wigilijnych gości. PIECZONY KURCZAK Niezwykle aromatyczny i soczysty przepis na kurczaka, który zachwyci Waszych gości. Sekretem jest cytrusowa […]

Są takie chwile w roku, kiedy zatrzymujemy się na moment, by pomyśleć o innych. O ich marzeniach, potrzebach i drobnych radościach. Świąteczny prezentownik to coś więcej niż lista przedmiotów – to opowieść o tym, jak bardzo zależy nam na bliskich. Każdy prezent niesie w sobie historię. Kubek z ulubionym motywem dla kogoś, kto kocha poranne […]

Mówią, że w wigilijną noc zwierzęta zyskują dar mowy. Wśród różnych zasłyszanych opowieści o bydle w stajniach i ptakach na drzewach, to psy zawsze wydają się być tymi, które naprawdę mają przemówić w noc wigilijną. Może dlatego, że to właśnie one, wierni towarzysze naszych dni, najlepiej rozumieją język miłości, lojalności i oddania. Pamiętam ten moment, […]

29 listopada 2024

DAILY FOOD DIARY

Listopad był prawdziwym zwieńczeniem ostatnich miesięcy pracy. To, co przez długi czas wydawało się jedynie mozolnym wysiłkiem, w końcu przyniosło owoce. Wszystkie wcześniejsze starania, godziny poświęcone na przygotowania i konsekwentne dążenie do celu znalazły swoje odbicie właśnie w tym miesiącu. Listopad stał się momentem, w którym mogłam zobaczyć, jak wszystko zaczyna układać się w całość, […]

   27.11. godzina 18:00 spotkanie z Czytelnikami w Sopocie w restauracji Cały Gaweł. Gorąco wszystkich zapraszam! Będzie możliwość zakupu książki wraz z osobistą dedykacją, a łączny dochód ze sprzedaży mojej książki w dniu wydarzenia przekazuję na Dom Dziecka w Gdańsku. Wpadniecie? Do zobaczenia, Zosia.

Pomysł na nową serię książek zrodził się kilka lat temu. PARIS. BRUNCH | TRAVEL rozpoczyna ten cykl. To dla mnie bardzo osobista pozycja subiektywnego przewodnika po francuskich potrawach i miejscach w Paryżu. Paryską gastronomię traktuję jak spektakl w niezwykle wyrafinowanym teatrze, w którym każda chwila jest cenna. Spróbujmy razem wkroczyć w to miasto. Rozgrzać się […]

30 października 2024

DAILY FOOD DIARY

Październik zbliża się ku końcowi, a ja spoglądam wstecz na miesiąc pełen smaków, kolorów i naszych domowy chwil. Złota jesień otuliła nas swym ciepłem, a słońce, choć już coraz niżej na niebie, wciąż potrafiło rozświetlić nasze dni. Każdy tydzień przynosił nowe kulinarne przygody. Od aromatycznych zup dyniowych, które niosły ze sobą nutę słodyczy i wspomnienie […]

Pieczenie chleba jest formą odkrywania go wszystkimi zmysłami, począwszy od zapachu świeżych drożdży, zaczynu, mięsistości ciasta, poprzez widok rumieniącej się w piekarniku bagietki. Wachlarz doznań uruchamiający wszystkie zmysły. Moja paryska przygoda rozpoczęła się już na początku roku, kiedy do moich rąk trafił egzemplarz Szkoły piekarnictwa Le Cordon Bleu. Precyzyjnie opisane techniki piekarskie oraz przepisy na […]

Kiedy przeszło 10 lat temu oddałam w Wasze ręce moją pierwszą książkę nie spodziewałam się, że ktokolwiek oprócz mojego męża, mamy no i jeszcze paru osób do niej zajrzy. To były zupełnie inne czasy. Na półkach w emipku stały mocarne nazwiska kulinarne, których światu imion nie trzeba było przybliżać. Jamie, Nigella, Gordon, Nigel, Pascal, David.. […]

31 sierpnia 2024

DAILY FOOD DIARY

Schyłek wakacji. Lubię ten czas, gdy naładowani letnim powietrzem możemy w końcu powiedzieć, że czas wracać do domu. Do swoich codziennych obowiązków. Pamiętam, że jako nastolatka mając w głowie zarysowany pewien obraz siebie i swojej przyszłej rodziny, marzyłam o tym, by powroty z jakichkolwiek wakacyjnych wyjazdów, były nasycone dobrymi emocjami. Abym mogła mieć poczucie, że […]

31 lipca 2024

DAILY FOOD DIARY

  Zastanawiam się na czym polega fenomen tego cyklu, że przez ostatnie dwanaście lat, co miesiąc wciąż tu zaglądacie? Być może to remedium na wszechobecny filtr i blichtr. A może to sprawa cyklu i tego elementu stałego, pomiędzy jednym miesiącem a drugim? Większość kadrów się powtarza. Ten sam stół, to samo wnętrze kuchenne, nasza ukochana […]

2 lipca 2024

DAILY FOOD DIARY

  Czerwiec. Trzydzieści najwspanialszych dni w roku. Pełnych słońca, niespodziewanych upałów, porannych spacerów, nieukrywanego wzruszenia na zakończeniu przedszkola i szkoły, zapachu jaśminu i kapryfolium, smaku ugotowanego bobu z koperkiem i wędzoną solą, niekończących się wieczornych rozmów przy stole w ogrodzie i pierwszych kąpieli w morzu… dziękuję za każdy dzień, który próbowałam uchwycić w obiektywie. Może […]