Skip to main content
4 kwietnia 2025

DAILY FOOD DIARY

Wiosną dzieje się coś szczególnego. Nie wiem, czy to kwestia światła, powietrza, czy może tego, że wszystko wokół budzi się do życia — ale mam wrażenie, że to właśnie teraz częściej dzieją się rzeczy ważne. Dla jednych to pierwsze metry przejechane przez dziecko na rowerze, chwila, która zostaje w sercu na zawsze (właśnie zapisałam wczorajszą […]

Wiele lat temu, kiedy po raz pierwszy odwiedziłam Południowy Tyrol poczułam, że moje serce znalazło tu swój dom. Od tamtej pory, niezależnie od pory roku – czy to zimowa kraina śniegu, czy letnie barwy – co roku powracam, by zanurzyć się w tej niezwykłej harmonii z naturą. Ten region to nie tylko miejsce na mapie […]

4 marca 2025

DAILY FOOD DIARY

Wybaczcie tę chwilę ciszy. Już kończę dla Was comiesięczne zestawienie daily food diary. Ci, co śledzą nasze losy na Instagramie, wiedzą że nasze wojaże sięgają, aż drugiego krańca świata. Mam wrażenie, że nasz czas przestał należeć do teraźniejszości. Że przeniknęłam do stron dziewiętnastowiecznej powieści—może do opowieści o podróżniku, który w poszukiwaniu sensu zagubił się w […]

31 stycznia 2025

DAILY FOOD DIARY

Styczeń to miesiąc wyciszenia. Czas, gdy świat zdaje się zatrzymywać w spokojnym oddechu zimy. To okres, w którym natura odpoczywa, skryta pod szarym niebem. Dni wciąż jeszcze krótkie i chłodne przypominają, że nie wszystko musi dziać się od razu. Zapraszam Was na kilka styczniowych momentów, które chcę pielęgnować cały rok. Nie ma potrzeby popędzać ani […]

Niekończące się trasy narciarskie wzdłuż ośnieżonych drzew. Resztki słońca na oblodzonych szczytach górskich z którymi żal się żegnać. Mój sentyment do tego miejsca nie powinien być dla Was zaskoczeniem, a mowa o ulubionym regionie włoskich Dolomitów, czyli Południowym Tyrolu. Nie przychodzi mi na myśl żaden inny region górski w którym kultywowanie gościnności przychodzi tak naturalnie. […]

31 grudnia 2024

DAILY FOOD DIARY

Grudzień – miesiąc, który przyniósł ze sobą wyczekiwane ciepło, choć za oknem marnie było z tym mrozem. Czas w którym świat zdaje się zwalniać, by pozwolić nam zatrzymać się nad tym, co najważniejsze. Mam poczucie, że był to czas łask – tych widocznych i tych ukrytych w drobnych gestach, spojrzeniach i słowach. Miesiąc radości płynącej […]

STYCZEŃ Chlebek z fetą, cheddarem i ziołami LUTY Pear sticky rice MARZEC Pasta jajeczna inna niż zwykle KWIECIEŃ Carbonara ze szparagami  MAJ Kremowy sernik z truskawkami CZERWIEC Tarta z botwinką, fetą i lubczykiem LIPIEC Młode ziemniaki z gzikiem i chimichurri SIERPIEŃ Risotto z gruszką i kurkami WRZESIEŃ Tarta cebulowa z anchois PAŹDZIERNIK Cynamonowe ciasto dyniowe […]