Sen o Paryżu chyba się ziścił, choć mam wrażenie, że był tylko na jawie. Na całe szczęście są w moim telefonie zdjęcia, które przywołują każdą chwilę. A gdyby nie fakt, że po powrocie wpadłam w jeszcze większy wir pracy, to wciąż bym śniła. Już trochę mnie znacie i wiecie, że wolę emocje wyrażać za pomocą […]
Wpisy w kategorii: Bez kategorii
Placków z cukinii chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z pierwszych przepisów, które 13 lat temu opublikowałam na blogu. Lubię do nich powracać bo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a składniki mogę kupić w każdym pobliskim sklepie. Dziś jednak powracam do Was z przepisem na zupełnie inne placki z cukinii. Małe placuszki zamieniłam na duże, […]
STYCZEŃ Kalafiorowy stek z dużą ilością soczystych warzyw Kruche ciastka z prażonymi orzechami pekan LUTY Pieczona kapusta z kremowym sosem koperkowym Pieczone ziemniaki ze szpinakiem MARZEC Leniwe kluski na słodko nie tylko dla leniwych Meatballsy w sosie pomidorowym KWIECIEŃ Wiosenna lasagne z cukinią, bakłażanem i kurczakiem Wielkanocna pascha MAJ Wiosenna fritatta ze szparagami Dorsz w […]
Na wstępie chcę Wam ogromnie podziękować, za tak ciepły odbiór mojego nowego e-booka pt. „ZJEDZMY W DOMU!”. Dziękuję za codzienne wiadomości i zdjęcia dań. To dla mnie największa przyjemność widzieć, że przepisy rozgościły się w Waszych kuchniach i spełniają swoje zadanie – ułatwiają Wam codzienne gotowanie. Z okazji BLACK FRIDAY przygotowałam dla Was kod zniżkowy, […]
* * * Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Moja słabość do włoskiej kuchni – a szczególnie do deserów nasila się wraz z nadejściem wiosny. Intensywny kolor mimozy, który od kilku dni rozświetla nasz stół w jadalni jeszcze bardziej potęguje włoski nastrój. Symbol wrażliwości i […]
* * * Kochani Czytelnicy, blog MCE całym swoim sercem od lat wspiera najpiękniejszą WIELKĄ ORKIESTRĘ ŚWIĄTECZNEJ POMOCY. W tym roku mam ogromny zaszczyt zaprosić Was do licytacji warsztatów kulinarnych (dla 2 osób), które będę prowadzić wspólnie z utalentowanym Tomaszem Iwańcem Szefem Kuchni z hotelu Sofitel Grand Sopot. Podczas warsztatów uczestnicy […]
* * * W przerwie pomiędzy świątecznymi przepisami, chciałabym Was zaprosić na niecodzienny wpis. Sztuka wręczania prezentów to zawsze wyzwanie. Pamiętam jako dziecko prześcigałam się z moim młodszym bratem, kto szybciej i zręczniej wykona dla rodziców najdłuższy łańcuch z kolorowego papieru. Wraz z wiekiem nasze pomysły przeobrażały się w ambitniejsze […]
Krokiety do ręki, czyli nieoczywisty przepis na jedną z lepszych świątecznych przystawek
* * * Z reguły krokiety przybierają formę tradycyjnych pasztecików wypełnione farszem, owinięte naleśnikiem obtoczonym w bułce tartej i podsmażone w głębokim tłuszczu. Są niewiarygodnie pyszne i trudno pozostać przy jednej sztuce. Wiele rodzin ma swoje własne przepisy. Z kapustą i grzybami albo z duszoną wieprzowiną. To jedna z tych zimowych potraw, która […]
Czas na świąteczne przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie. Pudding daktylowy z słodkim sosem klonowym
* * * Ten przepis to najlepszy dowód na to, jaką przyjemność może sprawić dzielenie się swoimi rodzinnymi recepturami. Dzisiejszy przepis przywędrował do mnie, aż z Pszczyny i jest dla mnie prawdziwą kwintesencją świątecznego ciasta. Lubię rozkoszować się jego strukturą popijając jednocześnie gorące earl grey. Bardzo wilgotne ciasto z aromatem przypraw korzennych i niebiańskim sosem […]
Coś dla miłośników słodkiego połączenia bezy, lodów i owoców. Moja ulubiona propozycja letniego deseru
* * * Kiedy myślę o moich ulubionych deserach, to okazuje się, że na pierwszym miejscu są lody, kruche tarty przekładane kremem i owocami oraz beza. Dobry deser nie musi być słodki i przesadnie udekorowany – wystarczy, że zadbamy o odpowiednie proporcje składników i delikatny akcent w postaci świeżych kwiatów lub ziół. Krem […]
* * * Tak, wiem tytuł brzmi dość pretensjonalnie, ale może dzięki niemu nawet największych kulinarnych leniuchów uda mi się przekonać do wypróbowania dzisiejszego, letniego deseru. Na dni takie jak teraz, kiedy owoce i warzywa wręcz wyskakują do nas ze straganów, nie sposób im się oprzeć. Czerwiec, to miesiąc który u […]
* * * Mój poprzedni wpis z plaży w Kuźnicy spotkał się z Waszą żywiołową reakcją, więc tym razem zapraszam Was na piknik do lasu. Nie usłyszycie szumu fal ani pisków mew, ale mam po cichu nadzieję, że i tym razem przeniosę Was bliżej natury. Włączcie głośniki i zamknijcie oczy… a o […]
* * * Bo z tą wigilijną zupą jest tak, że jedni nie widzą świata poza barszczem z uszkami, a dla innych musi być grzybowa na prawdziwkach. Kompromisem jest przygotowanie dwóch, a najlepiej trzech, bo ta ostatnia może być zupą rybną. Jak ją przygotować i co magicznego dodać, żeby nabrała szlachetnego smaku? Dzisiaj […]
* * * Ci, którzy są ze mną od początku bloga, wiedzą, jak bardzo cenię kulinarną prostotę. Tak naprawdę wystarczą dobrej jakości składniki i odrobina wysiłku, aby najprostsze danie stało się wyjątkowe. Mam tak z pomidorami. Jeżeli pochodzą ze znanego mi źródła, w którym dba się o produkt i stawia się na wysoką […]
Dla wielbicieli domowych smaków, czyli lane kluski z pietruszką i parmezanem podane z duszonymi prawdziwkami i ricottą
* * * Na myśl o domowych kluskach robi nam się błogo! To prawdziwy comfort food do którego mam sentyment i chciałabym, żebyście również spróbowali tego smaku. Do ciasta na kluski dodaję tarty parmezan i posiekaną pietruszkę. To połączenie jest kluczowe, chyba że drażni Was smak pietruszki to od razu proponuję alternatywę w postaci […]