* * *
Dzisiaj krótko i na temat. Jeżeli jesteście fanami wszelkich kremów typu nutella, ale po latach nieświadomości poznaliście rzeczywisty skład tego dobrodziejstwa, to ten przepis powinien Wam się spodobać. 100 % orzechów laskowych, dobre kakao, daktyle moczone w wodzie lub w mleku i odrobina oleju kokosowego. Bez oleju palmowego i cukru. Warunek – silny blender lub mikser i chwila pracy. A dla osób, którzy już myślami są przy Tłustym Czwartku proponuję małą odmianę w postaci smażonych ciastek, przypominających składem hiszpańskie churros – są kruche, delikatne i bardzo smaczne.
Skład:
Domowa nutella (przepis na 1 słoik o pojemności ok. 200 ml):
200 g prażonych orzechów laskowych
8 daktyli (najlepsze Medjool)
2 łyżki dobrego kakao
2 łyżki oleju kokosowego
miód (opcjonalnie, jeżeli lubicie słodkie)
przepis na ciastka a’la churros:
500 ml mleka
50 g masła
180 g maki
4 jajka
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego + szczypta kardamonu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
do smażenia: tłuszcz roślinny
do posypania: brązowy cukier zmieszany z cynamonem, garść posiekanych pistacji
A to jak to zrobić:
- Aby zrobić domową nutellę: orzechy laskowe prażymy na rozgrzanej patelni lub w piekarniku – osobiście wolę w piekarniku w 180 stopniach C przez 8-10 minut – uzyskują lepszy aromat. Uprażone orzechy przekładamy do miksera i partiami miksujemy do uzyskania gładkiej masy *. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż napęcznieją (można również chwilę podgotować w mleku). Do zmiksowanych orzechów dodajemy odcedzone daktyle, kakao, olej kokosowy i ewentualnie miód (jeżeli lubimy słodkie). Całość ponownie miksujemy na krem.
- Aby przygotować ciastka a’la churros: mleko zagotowujemy z masłem, cukrem, cukrem wanilinowym, kardamonem, ekstraktem z wanilii i szczyptą soli. Zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy, aż powstanie gładka masa (najlepiej trzepaczką do jajek). Odstawiamy, aż masa ostygnie. Dodajemy jajka i miksujemy mikserem do uzyskania jednolitego ciasta.
- Tłuszcz rozgrzewamy w garnku. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kawałki ciasta do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy ok. 1,5 minuty z każdej strony. Ciastka wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Podajemy z domową nuetllą.
* jeżeli mamy blender o dużej mocy, to uda nam się uzyskać gładką masę. Ja skorzystałam z elektrycznego młynka do mielenia kawy – ale uwaga! trzeba mielić partiami i z przerwami, żeby urządzenie się nie spaliło.
Wskazówki smażenia: Często popełnianym błędem jest szybkie rozgrzewanie tłuszczu do bardzo wysokiej temperatury i wrzucenie ciasta. W efekcie ciasto bywa spalone z zewnątrz i surowe w środku. Proponuję umieszczać ciasto do lekko skwierczącego tłuszczu i powoli smażyć.
Usmażone ciastka a’la churros posypujemy mieszanką brązowego cukru z cynamonem.
Podajemy z domową nutellą i posiekanymi pistacjami.
No wiesz, Kochana, Twoje masło orzechowe na dobre zadomowiło się w naszej lodówce, nutella zapewne podzieli jego los;-D nigdy nie kupiliśmy nutelli w sklepie, dzieci od kiedy zaczęły rozumieć, wiedzą, że oleju palmowego nie jemy;-) nawet czekoladę szukamy bez tegoż składnika. Domowa nutella zapewne przypadnie im do gustu!
Ale się cieszę!!!! U nas masło orzechowe też znika na potęgę :-) Miłego tłustego czwartku :*
Zosiu pyszności. Ja też uwielbiam churosy i dziś jeszcze robiłam gniazdka. Szaleństwo :) pozdrawiam Zosiu.Ania
Aniu przypomniałaś mi o gniazdkach – pyszności ze sklepiku szkolnego :)
Zosiu,
na pewno zrobię taką Nutellę – uwielbiam z naleśnikami :P
Orzechy w przepisie to laskowe, prawda? Włoskie to pomyłka?
Pozdrawiam
Marlena
Dzień dobry Marleno – tak, laskowe :-) Uściski!
Domowa nutella jest najlepsza, same zdrowe składniki i pyszny smak. Staramy się uniknąć przetworzonego jedzenia więc wszystkie formy słodkości ze znanych składników są zawsze mile widziane. :*
:-))
Cudownie! u mnie w domu też bardzo szybko znika tradycyjna nutella :) myślę, że ten zdrowy zamiennik podzieli jej losy :)
Zosiu wspaniałości! Dzięki Ci za kolejny trafiony przepis :*
A gdzie znajdę przepis na masło orzechowe?