W ferworze świątecznych przygotowań i sylwestrowych poszukiwań kreacji, nie każdy ma czas na przygotowanie specjalnego menu na jedyny wieczór. Co prawda jedzenie jest również istotną kwestią tego dnia, ale pewnie u większośći z nas pozostają jeszcze wspomnienia po tłustych bigosach, domowych pierogach i niekończących się makowcach. Aby uniknąć przemęczenia i powitać Nowy Rok nie stoją w kuchni, poniżej sporządziłam krótkie resume moich przepisów, które możecie wykorzystać zapraszając do siebie gości na noc sylwestrową.
Przy kolacji powyżej 10 osób, najczęściej królują u mnie makarony.
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/spaghetti-z-pesto-i-orzechami-wloskimi/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/poniedzialkowy-obiad-czyli-spaghetti-carbonara/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/z-cyklu-przepisy-dla-studentow/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/zwyczajny-makaron-podany-w-niezwyczajny-sposob/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/viva-pasta/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/niech-zyja-krewetki/
Quiche są rewelacyjne przy większej ilości gości. Ciasto możesz przyrządzić dużo wcześniej i pokroić tuż przed ich przyjściem. Dużą zaletą jest dowolony dobór składników!
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/quiche-lorraine-z-boczkiem-i-cebula/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/quiche-lorraine/
Salsa z nachosami to klasyk, choć nie każdemu chcę się ją samemu przygotować :)
https://www.makecookingeasier.pl/przekaski/dip-z-baklazanow/
https://www.makecookingeasier.pl/na-kolacje/co-mozna-zrobic-z-awocado/
https://www.makecookingeasier.pl/na-kolacje/co-mozna-zrobic-z-awocado/
Ciasto francuskie jest również wyjątkowo pomocne przy przyjęciach na większą skalę. Choć o tej porze z kurkami marnie, to są pieczarki i jest boczek-pozostaję tylko kwestia czasu :)
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/pierozki-z-ciasta-francuskiego-z-kurkami/
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/ekspresowy-kurczak-w-sosie-o-smaku-chilli/
Są też i takie wieczory, gdzie wystarczy podać na ciepło jedynie pieczywo czosnkowe-gorąca bagietka, posiekane orzechy włoskie, natka pietruszki, kilka ząbków czosnku i butelka taniego szampana !
https://www.makecookingeasier.pl/na-obiad/idealna-parakukurydza-w-towarzystwie-masla-czosnkowego/
Pięknie! Inspiracja jest. Trochę bezmięsnych smakołyków przyda się jak najbardziej.
Zośka jesteś wspaniała !
dania wyglądają apetycznie:)
zapraszam na http://www.ipracujemy.pl :)-portal z pracą
Oj, w tym wypadku trzeba wybrać jakąś luźną kreację… albo założyć majtki do zadań specjalnych ala Bridgett Jones ;)
Bardzo fajne i smaczne przekąski. Podoba mi się zwłaszcza to ciasto francuskie z cukinią na wierzchu.
A od siebie polecę to, czego zabrakło. A mianowicie zawijane w ruloniki tortille z serkiem filadelfia i wędzonym łososiem oraz szczypiorkiem, odłożone do lodówki na całą noc, a następnie krojone tak jak sushi. Pycha.
Pozdrawiam!
Ja polecam Quiche, szczególnie ten z boczkiem. Na stałe wszedł do mojego menu, nie tylko imprezowego :)
zestaw makaronowy jest świetny, chociaż ja chyba zrobie większą ilośc chili con carne, do tego tarta cytrynowa i zostane w domu przed telewizorem;-)
Zosiu jesteś cudna :) Skorzystam z co nie których przepisów :)
Twoje ciasto marchewkowe z cudowną polewą zrobiło furorę u mnie w święta :)
Pozdrawiam Marzena
Cieszę się niezmiernie!!!
Dziękuje za komentarz!!
Zosia
Zosiu, a ja życzę, żebyś w Sylwestra wreszcie trochę odpoczęła od gotowania i szampańsko się zrelaksowała! szczęśliwego Nowego Roku! :)
ps już się nie mogę doczekać Twoich noworocznych inspiracji dla nas, czytelników. :)
Moja córa będzie miała na imię ZOSIA! :))
Gratuluję!!! :-))
Super przepisy, szczególnie te z awakodo skorzystam
Wszystkiego dobrego w nowym roku
Super przepisy, szczególnie te z awakodo skorzystam
Wszystkiego dobrego w nowym roku.!!
oj tak, rogaliki z ciasta francuskiego z kozim serem to już klasyk na moich imprezach domowych, polubiłam je od razu za niebanalny smak i łatwość przygotowania
i pomyśleć że kiedyś nie znosiłam koziego sera ;)
makaron natomiast nie zawsze się sprawdza na imprezach gdy np. goście pojawiają się o różnej porze, rok temu na sylwestra to się u mnie nie udało
Interesująca kolekcja. Ja na szczęście przechwyciłem makowca i schowałem go w bezpiecznym miejscu na sylwestra. Bez ciacha nie ma zabawy :).
Wszystko to co uwielbiam :) Dzięki serdeczne :)
:-))) to ja dziekuje za mily komentarz!!
Zosia
Często korzystam z twoich przepisów i są świetne. Zawsze każdemu smakuje bo są proste i efektowne nie pospolite.
Ale ostatnio znajduję wiele inspiracji i polecam Ci pokombinować z kuchnią tajlandzką. Zrobiłam wyśmienite danie z makaronu ryżowego i kurczaka.
Z pewnością przypadnie Ci do gustu.
http://25inlux.blogspot.com/2011/12/asia-hung.html
Oczywiście przepadam za daniami makaronowymi ale nie sprzyja to figurze… chociaż wiele jest teorii na ten temat.
pozdrawiam gorąco!
Zosiu ja też jestem Zosia i szukam jakiegoś dobrego przepisu na suflety, bo chce wykorzystać mój prezent gwiazdkowy – śliczne czerwone kokilki :)
Czy masz może jakiś dobry?
Bardzo dobre i przydatne pomysły;)
Dzięki i pozdrawiam.