* * *
-Mamo, mamo upieczmy dzisiaj szarlotkę. Przyjdą do mnie koleżanki i zrobimy sobie piknik pod jabłonką – błagającym spojrzeniem, przywitała mnie z rana moja Hanusia. W ogrodzie jabłek pod dostatkiem. Od kilku dni, zasypiając przy otwartych oknach, słyszymy odgłosy jak spadają. Rano, na zmianę zbieramy, żeby się nie zmarnowały. Większość przeznaczamy na konfitury – obieramy i podsmażamy na patelni z cukrem i cynamonem. Zapasy na zimę, bo szarlotka wtedy jeszcze lepiej smakuje.
Dzisiejszy przepis jest łatwy w przygotowaniu. Bardzo go lubimy, bo ma duuuużo kruszonki!
Skład:
ciasto:
300 g mąki
150 g masła
80 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
nadzienie:
4-5 słodkich jabłek
1 -2 łyżeczki cynamonu + szczypta gałki muszkatołowej
do podania: bita śmietana
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować kruchy spód: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Formę do ciasta natłuszczamy masłem, oprószamy mąką i wykładamy nią ciastem. 1/3 ciasta pozostawiamy w zamrażarce, z myślą o kruszonce. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto przekładamy do zamrażalnika na 10 minut. Schłodzone ciasto umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C i pieczemy przez 10-12 minut, aż spód zbrązowieje.
- Jabłka obieramy ze skórki (czasami pozostawiam skórkę – ponoć jest najwięcej witamin przy skórce:P), usuwamy gniazda i kroimy w cienkie plastry. Całość przekładamy do naczynia i mieszamy z przyprawami. Nie dodaję cukru, chyba że odmiana jabłek jest mało słodka.
- Na ostudzony spód przekładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce resztę schłodzonego ciasta. Ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na ok. 25 minut. Podajemy z bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać drobnym cukrem, wymieszanym z ziarenkami wanilii i cynamonu.
Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną. Wierzch możemy posypać drobnym cukrem, wymieszanym z ziarenkami wanilii i cynamonu.
Powinno byc,ze spod nakluwamy widelcem,nie wierzch
Gosiu dziękuję bardzo :) Pozdrowienia wieczorne!
Super prosty przepis, takie są najlepsze :) mam tylko jedno pytanie: jaka średnica formy?
Kasiu, miże być 23/26 cm
Zaraz robię. Będzie na rano. A Zosiu doprecyzuj jak robisz konfitury na zimę. U mojej mamy tez drzewko obrodziło i mam pare dobrych kilogramów do zagospodarowania 🍎😊
Mogę podpowiedzieć jak robię ja : do garnka z górnym dnem , obrane i pokrojone kawałki jabłek wrzucam, stawiam na małym ogniu i na początku często mieszam aż puszczą sok, pózniej jak kto woli albo całkiem mus albo z małymi kawałkami jabłek. Do słoiczków, i pasteryzujemy ok. 10-15 min. Muszę dodać ze ja mam bardzo słodkie jabłka , nie wiem jaka to odmiana, bo to jeszcze drzewo zasadzone przez dziadka. Nie dodaje nic do tego musu , bo sam w sobie jest słodki i pyszny.
Z grubym dnem
Super, bardzo dziękuję, chociaż chyba u mnie bez cukru się nie obędzie;-)
Ale przyjemnie!
Ciasto z pewnością pyszne.
Pozdrawiam!
Zosieńko, jak tylko przepis się ukazał – od razu poleciałam po mąkę. Upiekłam i dzisiaj raczę się nią do kawy :-)))))) jest taka pyszniutka :*
Czyżby nowa kuchnia????
Jaka domowa!!!
Super upiekę w piątek ,bo w sobotę jadę na spływ kajakowy i będzie jak znalazł 😊.
.. a to będzie idealne :-) Zazdroszczę spływu – wspaniały czas!
Dopiero raczkuje w wypiekach, jednak dzięki Twojemu blogowi zaczynam wierzyć w swoje umiejętności, w końcu wychodzą pyszności! :)
Pogubiłam się i nie wiem do czego użyć kwaśnej śmietany?
Droga Dominiko ale mi miło, że właśnie tu zaglądasz :) Śmietanę dodajemy do kruchego ciasta :) Trzymam mocno kciuki :*
wspaniałe ciasto, proste, domowe, najlepsze na pikniki;)
Zosiu, a wiesz, że od kilku tygodni myślę aby napisać do Ciebie o przepis na właśnie takie zaprawione jabłka na zimę!? Moja reneta pięknie zaoowocowała w tym roku, a sadził ja jeszcze mój pradziadek. Ta szara odmiana wydaje się taka na wymarciu bo i na bazarku ciężko spotkać a smak jest wyjątkowy. Więc też bym chciała móc odtworzyć ten smak w ziemie. Uwielbiamy z Mężem szarlotki.
Uwielbiam szarlotki, szczególnie w takim wydaniu :)
Robisz mi smaka mmm…
Blog o modzie
:-))))
Jedno z moich ulubionych ciast, szczególnie wspominam szarlotkę mojej babci :-)
Przepis jak zawsze prosty i zrozumiały a smak ciasta to poezja. :)
My użyliśmy papierówek z ogrodu, więc czuć smak dzieciństwa.
Pozdrawiam!
❤️❤️❤️dziękuję bardzo za wiadomość, uściski!
W prostocie urok 👌🏻
Jest w końcu Benio, lablutek kochany 😍
❤️🙋♀️najdroższy!
Czy zamiast smietany moge dodac jogurt?
tak :) tylko dobrze żeby był tłusty, np. grecki, albo bałkański :)
Zosiu, cudnie u Ciebie jak zawsze. Przepis super, że bez cukru. Proszę więcej takich :)
Cześć, mam pytanie w jakiej formie piekłyśmy szarlotkę, że tak ładnie ciasto „odeszło” od formy? Właśnie zastanawiam się jaka formę kupić na tartę czy blaszana czy ceramiczna abym mogła wyjąc tartę z naczynia. Bardzo proszę o poradę 😀.
Z góry bardzo dziękuje i pozdrawiam serdecznie w niedzielny poranek 😀
U mnie na wsi jabłonki w tym roku obrodziły pysznymi jabłkami. Zrobiłam już kilka słoików musu jabłkowego, który będzie idealny na zimowe wieczory. Przy następnej wizycie na wsi zbiorę kolejną partię jabłek i zrobię Twoją szarlotkę. Przepis wydaje się bardzo prosty :)
Zosiu, ciasto jest rewelacyjne, przepyszne. Pozdrowienia z Krakowa 😀
❤️😘😘
Zosiu, ciasto rewelacja, jablka, sliwki – wszystko pasuje. Jedno pytanie: gdy raz probowalam zrobic z „Kasią” zamiast masla, slabo sie mieszalo, tzn. potrzebowalo jakby więcej mąki. Myslisz, ze ma to związek z margaryną?
Olu niestety nie podpowiem Ci, bo nigdy nie używałam margaryny – bardzo nie lubię jej smaku :(
Zosiu skąd meble kuchenne, które widać na zdjęciach? 😊
To IKEA
Pięknie napisane i pięknie podane, cudnie,
Jak miło :*
Zosiu… Proszek do pieczenia do kruchego ciasta? Czy to przez wzgląd na śmietanę?