* * *
Uwielbiam quiche. Wielokrotnie podawałam przepisy na różne połączenia (quiche z łososiem, z karmelizowanymi gruszkami i rozmarynem, z botwinką i szparagami, z lubczykiem i pomidorami, quiche z cukinią, z pomidorami i ricottą, ze szpinakiem). Będąc teraz parę dni w Prowansji, skusiłam się na kawałek tradycyjnego quiche lorraine – czyli wersja z boczkiem i cebulą – i po raz kolejny uzmysłowiłam sobie jak doskonałe jest to połączenie. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z aromatycznym farszem i ciągnącym się serem, to rodzaj jedzenia, który bardzo chętnie polecam wszystkim, którzy planują przyjęcia w większym gronie.
Skład:
kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1 łyżka zimnej wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
garść tartego parmezanu
szczypta soli
farsz:
2 jajka
1 mały jogurt naturalny (najlepiej grecki lub kwaśna śmietana)
ok. 180 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
1 średni por
1 czerwona cebula
2 gałązki świeżego tymianku
żółty ser w grubych plastrach Hochland Burger & Toast
A oto jak to zrobić:
1. Mąkę z solą przesiewamy do miski, dodajemy masło, suszony tymianek, szczyptę soli, tarty parmezan i wodę. Zagniatamy ciasto i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki boczku, następnie dodajemy plastry cebuli i posiekany w talarki por. Doprawiamy świeżymi / suszonymi ziołami, pieprzem i solą.
3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika, smarujemy formę tłuszczem, oprószamy mąką i wykładamy formę ciastem. Nakłuwamy całą powierzchnię widelcem. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 minut – dopóki spód nabierze złocistej barwy. W średniej misce łączymy jajka i jogurt/śmietanę. Całość mieszamy i przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
5. Ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na upieczony spód, rozkładamy podsmażony por, cebulę i boczek. Całość zalewamy mieszanką jogurtowo-jajeczną i rozkładamy plastry sera. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na 18-20 minut (aż farsz się zetnie i będzie złocisty). Możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Na wierzch farszu rozkładamy pokrojone plastry sera.
Ser Hochland Burger & Toast w formie grubych plastrów sprawdzi się przy kruchych tartach. Doskonale się topi i pozostaje ciągnący. Przed podaniem możemy posypać prażonymi orzechami laskowymi.
Ja też przepadam! Szczególnie upodobałam sobie Twoją quiche z łososiem;-)
Bardzo się cieszę :-)))
czy zamiast mąki pszennej można użyć innej ( bezglutenowej?)
Gosiu tak, tylko pytanie czy masz już jakąś wypróbowaną konkretnie mieszankę?
No i mam pomysł na kolację ;)
Dziękuję za wpis o przetworach jesiennych :*
Pozdrawiam
… ale to ja dziękuję, za odwiedziny :* Cieszę się, że wpis może się przydać :)
Jeju jeju, jak apetycznie wygląda! ;)
Madzia dziękuje za odwiedziny i wiadomość. Myślę, że może Ci zasmakować :-)
Zosiu jestem po raz kolejny pod wrażeniem – masz tyle pomysłowości w sobie… ile to już lat prowadzisz tę stronę?
Pozdrawiam Cie gorąco,
Twoja Czytelniczka
A czy można przygotować quiche dodając jajka do ciasta? To też da się zagnieść?
Agato, tak, ale nie trzeba – kruche bez jajek doskonale się zagniata!
Zosiu możesz napisać mniej wiecej ile tego ciasta wychodzi? mam formę około 26 cm okrągłą, czy z tych proporcji wystarczy żeby ją wyłożyć?
Moniko, tak, ta porcja ciasta jest przeznaczona na 26/29 średnicę formy. Pozdrawiam ciepło!
marzę o takiej tarcie po powrocie z pracy:)
.. to życzę Tobie, szybkiego powrotu do domku :-) Uściski poranne z wietrznego Orłowa!
Zosiu szukam takiej podłużnej formy na tartę, czy można wiedzieć gdzie kupiłaś swoją?
Są takie formy w Duce.
Co byś proponowała zamiast boczku? Żeby wyszła wersja wegetariańska ;) pozdrawiam!
Dziękuje Zosiu za super przepis. Kierowałam się zgodnie ze wskazówkami ale niestety ciasto wyszło nie takie jak powinno… zamiast wyjsc kruche wyszło sypkie po upieczeniu… zamiast się łamać to jest jak mokry piasek… czy masz pomysł co może być tego powodem?? Piekłam nawet ciut dłużej niż zalecałas.