W ferworze świątecznych przygotowań, udało mi sie jeszcze wrzucić kilka zdjęć z mojego ostatniego wypieku. Przepis jest super łatwy :-) a babka jogurtowa powinna wyjść każdemu. Do ciepłego mleka w sobotni wielkanocny poranek jak znalazł!
Skład:
200 g jogurtu naturalnego
450 g mąki
4 jajka
180 ml oleju
220 g cukru
skórka otarta z 1 cytryny + sok
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do dekoracji: lukier / rodzynki / skórka pomarańczowa / kwiaty np. jadalne bratki
A oto jak to zrobić:
1. Jajka ubijamy na puszystą masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy olej, jogurt naturalny, skórkę cytrynową i sok z cytryny. Całość mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tak by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Masę przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160 stopni C.
2. Babkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej. Możemy udekorować lukrem po całkowitym wystygnięciu.
Komentarz: Aby uniknąć zakalca, pamiętajmy by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jeżeli trzymamy jajka w lodówce, możemy je przed pieczeniem na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika lub zalać wrzątkiem. Mąkę zawsze przesiewamy, aby nabrała powietrza.
Super przepis! a właśnie wertowałam twoją stronę w poszukiwaniu przepisów na świąteczne wypieki;) Zabrałabym się za nią od zaraz ale nie mam oleju;(
Dziękuje za kolejny rewelacyjny przepis!
Świąteczne pozdrowienia z Opola
Kamila
Zosiu jesteś niesamowita! :)
Ściskam świątecznie!
Monika
Zosiu, dziś miałam w planie przygotować wilgotne ciasto cytrynowe z kawałkami białej czekolady, ale ta babka kusi niemiłosiernie, więc będzie i ona :)
O!właśnie miałam zacząć poszukiwania babki wiekanocnej i prosze ;D Ale jestem uradowana ;P akurat moje gusta jogurt + cytryna
Aż ślinka cieknie a tu dziś post ścisły …
… no właśnie! Co roku ten sam problem :)
Zosiu, mam pytanie o ten sok z cytryny. Ile go dodałaś do tej babki bo mam zamiar ją upiec jutro ale już widzę że będę miała dylemat odnośnie właśnie ilości tego soku. :)
ps. Wesołych świąt kochana!
Sok z całej wyciśniętej cytryny, mniej więcej 1/4 szklanki
Pozdrawiam świątecznie i trzymam kciuki,
Zosia
Zosiu, a jak robisz taki biały lukier?
Aż ślinka cieknie na widok tego cuda;-) Kiedy moja rodzina spróbowała babki czekoladowej z Twojego przepisu,
nie chcą innego ciasta;-))) Dziękuję za przepis i promienie słońca przesłane z Wybrzeeża na południe;
dziś u nas prawdziwa wiosna!
Ciepłe, słoneczne pozdrowienia dla NAJlepszej z najlepszych, Blogerki kulinarnej,
Marta:-)
o jak miło! Czyli babka czekoladowa się udała?
Babka się bardzo udała, powiem nieskromnie,
że wyszła pyszna;-)
Pozdrowienia z Podhala,
Marta;-)
To i ja dodam, że moja babka czekoladowa też wyszła wyśmienicie i była gwiazdą na Świątecznym stole:) Przyozdobiłam ją jeszcze perełkami i wyglądała i smakowała przewspaniale. Dziękuję za przepis!!!
Ostatnio mam ogromną chrapkę na ciasta cytrynowe, a ta babka zapowiada się pysznie :)
Moja już się piecze :D
a pieczemy z termoobiegiem, czy bez? :)
góra-dół
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Czym byłaby Wielkanoc bez przepisów Zosi? :)
Babka już się piecze i wygląda pysznie. A w niedzielę będę robić białą kiełbasę według Twojego przepisu.
Radosnych i spokojnych Świąt Zosiu!
Zosiu czy ty czytasz w moich myslach. Normalnie z nieba mi spadlas z ta babka. Wlasnie mialam szukac przepisu na cytrynowa babke. Pozdrawiam serdecznie. Wesolych Swiat!
Aż ślinka cieknie :))) Zosiu Twoja pozytywna aura zaraża nawet przez ekran laptopa :) A wrodzona elegancja inspiruje mnie od dawna…dlatego też moje może śmiale pytanie…ale czeka mnie ważna wizyta świąteczna i chce olśnić :) juz dawno zwróciłam uwagę na Pani cerę, zawsze ładnie wyglądajacą w postach, dlatego zależy mi bardzo na informacji jakiego podkładu do cery Pani używa…niezmiernie będę wdzięczna za informację…Wesołych, Kolorowych, Smacznych Świąt!!!
Ania
Boska Zosiu. Z nieba mi spadlas z ta babka. Czytasz w moich myslach wlasnie szukalam przepisu na babke cytrynowa. Biore sie za pieczenie. U nas bedzie babka i sernik. Pozdrawiam serdecznie z Holandii.
Daj koniecznie znać czy wyszła czy Wam smakowała :)
Dużo serdeczności,
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
W piekarniku;) Zosiu zawsze jak potrzebuje przepisu wchodze tu i jak znalazl:) na pewno bedzie pyszna nawet w to nie watpie;)
A zaraz jeszcze bedzie Twoj puszysty sernik:) uwielbiam:)
cudo! :-)
Wesołych Świąt!
Zosia
:-)
Zosiu cos mi komentarze nie chca wskakiwac a teraz widze ze juz dwa poszly. Ups. Babka sie piecze. Pozdrawiam
Ale fajnie wygląda, u mnie właśnie zbiera się na burze, do gorącego kakao jak znalazł, jeszcze tylko kanapa i film i wieczór doskonały gotowy. ;)
Tak się zastanawiam Zosiu, wiele ostatnio pojawiło się przepisów kuchni polskiej i ze składników łatwo dostępnych, co jest fantastyczne. :) Może jakiś cykl z serii „kuchnie świata”? Szukam jakiś fajnych inspiracji z prostych składników, który odmienią codzienną kuchnię. Co o tym sądzisz?
Najlepsza! I najlżejsza w tych wszystkich świątecznych przysmakach:)
http://www.oligatorka.blogspot.com
Wygląda pysznie, ale zrobię już po świętach :)
Mam nadzieję, że uda mi się zdobyć odpowiedź jak najszybciej. Czasu już mało :) nie mam formy do pieczenia babki, czym ją zastąpić? Okrągła forma? Jeśli tak to czy przekątnej jakieś niecałe 30 cm będzie ok? Czy mała keksówka?
Moja babka właśnie w piekarniku. Dam znać jak wyszła :) w międzyczasie robię żurek i zaraz potem biorę się za sernik z Twojego przepisu Zosiu.
Wesołego Alleluja!!!! Ściskam cię serdecznie.
Twoja wierna czytelniczka :)
Gosiu jakiej firmy byly te przepiekne fartuszki w grochy ktore kiedys ty i Kasia mialyscie na sobie podczas gotowania? Swoja, droga moze warto by pomyslec o wyszukiwarce na stronie? :)
Zosiu, a masz jakiś pomysł na ciasta/ciasteczka bez cukru i mąki pszennej?
u mnie już ciasta popieczone, w tym roku jakoś sporo ;p
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Zrobiłam od razu jak pojawił się przepis. W piekarniku wyrosła super, po wyjęciu pachnie cudownie centrum, a po przekrojeniu okazało się, że jest jednym wielkim zakalcem ;/ Nie wiem co poszlo nie tak. Trzymałam się wszystkich zasad – włącznie z temperatrura pokojową wszystkich składników.
Ale po swietach spróbuje może z jeszcze jednym podejsciem, bo bardzo lubie takie cytrynowe ciasta :)
Zrobiłam wczoraj:) Tylko zamiast formy do babki zrobiłam w blaszce, z której wychodzą takie nieduże króliki, piekłam sporo krócej i wyszło PYSZNIE!! Dziękuję za przepis:)
Monika ja też trzymałam się przepisu dokładnie i niestety też powstał mi jeden wielki zakalec. Jeszcze nigdy mi taki nie wyszedł, a piekę babki dość często bo moje dzieciaki bardzo lubią. Tyle że zawsze piekę z wypróbowanego przepisu, a tym razem chciałam coś nowego no i niestety nie wyszło :( Jestem ciekawa co mogłam zrobić źle.
Ale za to sernik super!! Pyszny i znika w oka mgnieniu.
Hello dear! I am totally in love with your posts. Gorgeous and delicious recipes!
Take a look at my blog as I also do cooking and photography posts:
http://elmarama.blogspot.com/
Thanks doll and have a great day!
Zazwyczaj z czystego lenistwa nie komentuję przepisów z internetu. Tym razem zrobię wyjątek. ZAKALEC:((( Piekę od 7 roku życia, a mam prawie 30 i rzadko ciasto aż tak się nie udaje. Nie wprowadzałam żadnych modyfikacji do przepisu. Piekarnik jest sprawny bo dziś to już moje 3 ciasto. Tak mi smutno. Chyba kupię sobie kurę żeby wydzióbała ten wypiek bo nie mam serca wyrzucać do kosza.
Robiłam w tym roku na Wielkanoc- świetny, prosty przepis, wyszła pysznie! Dziękuję Ci bardzo <3 !
❤️To ja dziękuję za wiadomość! Dużo uśmiechów:-)
Czy mogę do babki użyć jogurtu typu greckiego?
Jasne!
Moj pierwszy przepis z bloga i wyszedl turbo wielki zakalec :<
Ta babka jest przepyszna! Robię ją od 4 lat na Wielkanoc i w tym roku również robię!
Ależ się cieszę! 😘😘😘