Placków z cukinii chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. To jeden z pierwszych przepisów, które 13 lat temu opublikowałam na blogu. Lubię do nich powracać bo przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a składniki mogę kupić w każdym pobliskim sklepie. Dziś jednak powracam do Was z przepisem na zupełnie inne placki z cukinii. Małe placuszki zamieniłam na duże, zajmujące całą powierzchnię patelni, które zawijam z przepysznym i kremowym nadzieniem. Jestem ciekawa jak Wy podajecie placki w swoich domach?
Skład:
80 g mąki pszennej
2 jajka
2 średnie cukinie
2 łyżki czarnuszki
sól morska
pieprz
250 g ricotty
2 łyżki śmietany 18%
1 pęczek koperku
2 łyżki kaparów
150 g wędzonego łososia
do smażenia: olej kokosowy lub inny roślinny tłuszcz
A oto jak to zrobić:
- Cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Z miąższu odsączamy powstały sok i łączymy z mąką, jajkami, czarnuszką. Masę doprawiamy solą morską. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu rozkładamy masę z cukinii (po całej powierzchni patelni) i smażymy na małym ogniu przez 4-5 minuty z jednej strony, a następnie ostrożnie przekładamy na drugą stroną i czekamy jeszcze 2 minuty, aż placek będzie gotowy.
- Usmażony placek smarujemy ricottą połączoną ze śmietaną, dodajemy plaster wędzonego łosia, koperek i parę kaparów. Zawijamy i podajemy ze szczyptą czarnuszki.
Wygląda pysznie, na pewno wypróbuję! :) uwielbiam placki z cukinii, ale ile bym nie odsączała, zawsze wychodzi mi zakalec w tych standardowych :/
Kasiu, a co masz na myśli mówiąc zakalec? W tych plackach nie ma spulchniacza, więc nie wyrastają puszyste. Może chodzi o źle rozmieszaną mąkę? Mnie to zazwyczaj przeszkadzało i sprawdził się taki sposób, że jajka roztrzepuję i dokładnie rozcieram z mąką (dodaję odrobinę mleka, żeby się dało to ciasto dobrze rozmieszać, ale dosłownie odrobinę, ponieważ cukinia i tak wciąż wypuszcza wodę). Ach, ja też solę startą cukinię, wypuszcza więcej wody i nie jest taka surowa w dość krótko smażonych plackach.
Zjadłabym bardzo, ale obawiam się, że mojej rodzinie tylko ja… ale kuszą, kuszą ;)
Zrobiłam według instrukcji w przepisie – wyszło pysznie! Następnym razem do ricotty dodałam chrzan i wyszło jeszcze lepiej :) Do tego danir robi się ekspresowo – dzięki za świetny przepis!
Wspaniale, jak się cieszę, dziękuję za poranną wiadomość!
Uściski!
Są pyszne….. łączę jajka z mąką i dodaje do cukinii – to bardzo ułatwia wyrabianie…..