* * *
W takie ciepłe, letnie dni warto zastąpić ciężkostrawne potrawy lekką przekąską. Dojrzałe i soczyste owoce, świeże warzywa w połączeniu z kilkoma kroplami dobrej oliwy i mamy wspaniałą domową przystawkę lub obiad jednocześnie. Z pewnością macie swoje ulubione kompozycje sałat – może jednak te dzisiejsze zainspirują Was do nowych smaków.
* * *
Pierwsza propozycja
Skład:
garść świeżej rukoli
rzodkiewki
1 łyżeczka czarnego sezamu
1 dojrzałe awokado
pomidorki koktajlowe
kiełki np. rzodkiewki lub lucerny
tarta marchewka
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
kilak kropel soku z cytryny
do podania: jajko sadzone
* * *
Druga propozycja
Skład:
garść świeżej rukoli
1 jajko na twardo
3-4 rzodkiewki
kawałek pieczonego indyka (propozycja przepisu tutaj)
3-4 łyżki kukurydzy z puszki
2-3 ogórki gruntowe
sos: 2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
kilak kropel soku z cytryny
do podania: domowy hummus (przepis tutaj)
chrupiące pieczywo
kilka gałązek selera naciowego
* * *
Trzecia propozycja
Skład:
kilka kulek mozzarelii
1-2 dojrzałe nektarynki
garść świeżych porzeczek
kilka listków świeżej bazyli
sos: 1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
do podania: sok z grejpfruta
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
Zosiu, świetne po prostu! Wspaniała inspiracja! Pozdrawiam serdecznie
Wypróbuję niebawem ; )
Zosiu piękne zdjęcia zresztą jak zawsze. Jestem pod wrażaniem Twoich kompozycji, ujęć, etc, wybacz mi jednak-jestem straszną pedantką, ot taka wada i bardzo mnie ”kłują” te wygniecione obrusy ;)
Witaj Zosiu:),
Bardzo dziekuje Ci za ten wpis. U nas upal, ze hoho juz pare tygodni i Twoje przepisy na salatki spadly mi jak z nieba, tymbardziej, ze wszystkie moje salatkowe pomysly juz zrealizowalam i przyda sie troche nowosci na talerzu:) pozdrawiam z nad jeziora bodenskiego:)
hmmm jezioro bodeńskie – zazdroszczę :) Wszystkiego dobrego!
Same pyszności a ostatnia dodatkowo wizualnie skradła moje serce :)
Pozdrawiam
Edyto, dziękuję serdecznie za wiadomość i odwiedziny! P.S. Tą ostatnią szczególnie polecam :)
Super! Ja codziennie rano przygotowuje na lunch salate na bazie szpinaku, z warzywami, najchetniej z avocado, dla drugiej polowki z grillowanym kurczakiem/mozarella/ryba. Tuz przed zjedzeniem skrapiam tylko olejem lnianym :) Nie ma wymowek, zdrowy lunch w godzinach pracy musi byc codziennie :)
Olej lniany – super! Dziękuję, że mi o nim przypomniałaś.. stoi na półce i czeka :-)) Dobrego dnia!
Tylko koniecznie tloczony na zimno, dobrej jakosci :)
jasne! ;-)
Świetny pomysł na upalne dni, ale pierwsza sałatka skradła moje serce :) Pozostałe dwie tez wypróbuje już dziś na kolację. Dziękuję!
Super! To ja dziękuję za wiadomość i odwiedziny! Uściski
Myślę, że niejeden leń nie ma już wymówki, że nie zje sałatki, bo nie chce mu się wymyślać jak połączyć składniki…
Super pomysły, takie akurat na lato :)
Dzięki za inspirację sałatkową – wybrałam trzecią opcję. Ale troche pozmieniałam. Polecam zamienić porzeczki na borówki dodać szpinak i zmienić sos na balasamico :)