Skip to main content

Risotto z pieczoną botwinką, białym winem i parmezanem

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

2 pęczki botwinki

300 g ryżu arborio (do risotto)

1-2 lampki białego wina wytrawnego

2 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

1 litr bulionu warzywnego lub cielęcego

150 g parmezanu

50 g masła

sól i pieprz do smaku

oliwa do smażenia

A oto jak to zrobić:

1. Czosnek i cebulę obieramy i siekamy. Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy łodygi a same buraczki rozkładamy w żaroodpornym naczyniu. Skrapiamy oliwą, posypujemy szczyptą soli i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 25 minut. 

2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy ryż i przesmażamy, aż będzie szklisty. Dolewamy wino, zmniejszamy ogień i mieszamy, aż ryż wchłonie wino. Kiedy to nastąpi, dolewamy bulionu i mieszamy. Kiedy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dolewamy kolejną porcję, aż ryż będzie miękki i kleisty z zewnątrz. Pieczone buraczki wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie kroimy w kostkę (uwaga gorące!) i dodajemy do risotto. Odcięte łodygi wraz z liśćmi kroimy w drobną kosteczkę i również dodajemy do ristotto. Całość mieszamy. Doprawiamy solą, dodajemy masło i parmezan. Pozostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na ok. 8-10 minut. Podajemy z tartym parmezanem i lampką schłodzonego wina.

Komentarz: Przygotowując risotto, zawsze staram się mieć trochę więcej produktów pod ręką, np. parmezanu lub wina. Z lenistwa przyznaję się, nie zawsze mam domowy bulion i zamiat tego zastępuję zwykłym wrzątkiem. W efekcie smak może nie jest aż tak głęboki, ale równie dobry… może bardziej delikatny!

Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie

23 Odpowiedzi do “Risotto z pieczoną botwinką, białym winem i parmezanem”

  1. Zosia :) przepis cudowny, muszę wypróbować! Zresztą jak wszystkie inne Twoje :) jesteś mega sympatyczna osobą, mam nadzieję, ze kiedyś Cię poznam :)

    Kiedyś już o tym pisałaś, ale nie mogę tego znaleźć. Jakiego programu używasz do robienia napisów na zdjęciach? :)

    Pozdrowienia!

  2. Wow! Uwielbiam risotto i buraczki więc dla mnie idealne danie! Pytanie tylko, czy botwinkę mozna zastapić zwykłymi burakami? Tu gdzie mieszkam niestety botwinki nie ma:(
    Pozdrawiam Cię Zosieńko:)

  3. Droga Zosiu,chylę czoła ,Twoje zdjęcia i pomysły są naprawdę inspirujące.Czy zdradzisz mi tajemnicę ,jak wysokie są te kieliszki 14 czy 18 cm. Mam kłopot ,bo wiem ,że oprócz wysokości róznią się bardzo pojemnością.A chcę je przeznaczyć do wina i boję się ,że będą za duże.Pozdrawiam.

  4. W poniedzialek ide zapolowac na botwinke:))
    a dla Ciebie milosniczki Gruszek -polecam sprawdzony, wloski przepis na risotto z gruszkami:D

    ryz Roma (rizotto ) wg przepisu 160 g – ja dalam szklanke ( nie mam wagi i nigdy nic nie waze:P)
    gruszki – 2 duze, lub 3/4 male
    1.5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    tarty parmezan
    cebula
    maslo
    pieprz sol
    kostka rosolowa i wrzatek (lub bulion wlasnej roboty)

    ja dodalam odrobine gozdzikow mielonych (opcjonalnie)

    Pusiekana cebule podsmazyc na masle, dodac suchy ryz do cebuli i upewnic sie ze sie caly pokryl maslem.

    Gruszki obrane i posiekane ugotowac w wnie ( kolo 5 minut) i zostawic na pare godzin/15 min w zaleznosci ile masz czasu.
    Do ryzu i cebuli na patelni dodac gruszki z winem. Miszac ryz czesto na malym ogniu az wypije cale wino. Doalewac po troche rosolu zeby sie nie ryz nie przyczepil i mieszac mieszac az zmieknie ( trwa to troche , mysle ze nawet z pol godziny), Pod koniec- jak ryz juz jest gotowy, dodac sol pieprz i gosciki, troche masla no i ser.
    Wyglada szaro-brazowo i nieciekawie ale jest pyyyszne.

    polecam!

  5. Pyszne, ja do takiego dodaje jeszscze fete albo kozi ser, zeby przelamac slodkawy smak burakow :)

  6. a i jeszcze jeden przepis, ktorym chcialam sie podzielic:
    na ciasto – kruche jak lubisz:)
    przepis na sezonowe owoce, choc w orginale z jablkami z cynamonem.
    Niemniej ja dzis upieklam z nektarynkami, jablkiem i gruszka:

    300 g maki
    150 g masla
    150 g cukru (ja daje X cukru+1 cukier waniliowy=150g)
    1 jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    owoce 3-4 jablka lub inne (na oko-aby przykryly spod ciasta)

    maslo topie (najlepiej w mikrofalowce) lub miekkie w temp pokojowej mieszkam mikserem z lopatkami do ciasta drozowego. Miksuje maslo ze wszytskimi skladnikami (mierze mase waga -tara-mierze-tara, wiec jedna miska jest tylko brudna:)) gotowe ciasto zagniatam i 2/3 trze na tarce na dnio tortownicy o srenicy 26cm 1/3 ciasta daje do zamrazarki na czas ogniatania spodu, przygotowania owocow (pokorjonych np. w wieksza kostke )na wierzch tre na tarce ciasto z zamrazarki i pieke ok 30-40 minut w termooboegu lub gora-dol. Podaje gorace z lodami lub zimne na drugi dzien do kawy/herbaty!
    ciasto zawsze wychodzi!!! i jak pisalam wczesniej jest to ciasto uniwersalne i robi je sie blyskawizcnie! jak dla kogos jest za slodnie to mozna zmiejszyc ilosc cukru!

    Zosia pozdrawiam serdecznie z Drezna!

  7. a Zosia – temperatura pieczenia tego ciasta to 175 st. – wg przepisu:) ja pieke w okolo 180:)
    pozdrawiam serdecznie!
    piekne zdjecia znad jeziora!

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.