* * *
Gotowanie z dziećmi to nie lada wyzwanie! Myślę, że nie ma wątpliwości, iż te pierwsze nasze posiłki odciskają w nas pewien wzór, z którym porównujemy potem większość w swoim życiu. Nie ma jak u Mamy! Smak z dzieciństwa! To hasła do których z przyjemnością powracamy jak tylko nadarzy się ku temu okazja.
Z pewnością każdy rodzic skupia uwagę na właściwym odżywianiu swoich dzieci, ale zdrowe potrawy na talerzu to jeszcze nie wszystko. Bliskość, ciepło i bezpieczństwo które postaje w trakcie wspólnego gotowania to największy dar. Jako dziecko miałam to szczęście, że byłam angażowana we wspólnie przygotowywanie posiłków. To był cudowny czas pełen swobody, który sprzyjał rozwijaniu pasji. Być może zaważył na moim dzisiejszym zamiłowaniu do gotowania.
* * *
* * *
Z okazji wpisu poświęconego wspólnemu gotowaniu z dziećmi, chciałabym Was gorąco zaprosić do udziału w konkursie. Zadaniem konkursowym jest przesłanie na adres [email protected] autorskiego przepisu opatrzonego własnymi zdjęciami z gotowania z dzieckiem. Możecie również oznaczać swoje zdjęcia na Instagramie z #makecookingeasier #gotowaniezdziećmi #HP
Nagrodą główną w konkursie jest urządzenie wielofunkcyjne HP Deskjet Ink Advantage 3545 e-All-in-One, które daje możliwość drukowania zdjęć bezpośrednio ze smartfona czy innych urządzeń z dowolnego miejsca na ziemi – wystarczy, że są one podłączone do
internetu (tutaj więcej informacji). Dzięki takiemu urządzeniu możemy stworzyć miniksiążkę kucharską ze swoimi przepisami dla dzieci.
Dobrej zabawy i mile spędzonego wspólnego czasu!
* * *
Przepis na krem z groszku (3-4 porcje)
Skład:
ok. 850 ml bulionu drobiowego
500 g łuskanego groszku cukrowego
5-6 szalotek
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
sok z 1/2 cytryny
sól morska
do podania: garść pestek z dyni
szczypta mielonego chilli
posiekana natka pietruszki
A oto jak to zrobić:
1. Posiekaną szalotkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie w dużym rondlu. Dodajemy wyłuskany groszek, starty imbir i smażymy kolejne 4-5 minut. Całość zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10-12 minut. Podprażone na rozgrzanej patelni pestki dyni mieszamy z chili i posiekaną natką pietruszki.
2. Zupę miksujemy partiami za pomocą blendera. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą morską. Krem z groszku podajemy z mieszanką prażonych pestek dyni.
Komentarz: Krem z groszku możemy zabielić jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.
Przepis na spaghetti z groszkiem, szynką i oliwą z oliwek (3-4 porcje)
Skład:
ok. 400-500 g makaronu razowego
ok. 400 g łuskanego groszku cukrowego
4 ząbki czosnku
ok. 25 dag szynki z indyka
garść świeżych liści bazylii
swieżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
sól morska
do podania: świeżo starty parmezan
A oto jak to zrobić:
1. Makaron gotujemy al dente, w dużym garnku z osoloną wodą. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekany czosnek (do zarumienia). Dodajemy łuskany groszek (możemy dodać również garść łupin) oraz pokrojoną szynkę. Podsmażamy przez 5-6 minut. Dodajemy odcedzony makaron i dokładnie mieszamy, tak by całość była pokryta oliwą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy świeżo startym parmezanem i liśćmi bazylii.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam na mój profil na instagramie
:-) aż mi się buzia uśmiechnęła jak zobaczyłam te małe rączki. Przepis wydaję się wspaniały, a zdjęcia…. nic tylko pozazdrościć takiej zdolnej Mamy!
pozdrowienia z Podkarpacia:)
Muszę koniecznie wypróbować przepis na spaghetti z groszkiem :) Wygląda bardzo smakowicie
Zosiu!
Bardzo podoba mi się inicjatywa gotowania z Dziećmi :) Super! Bardzo wspieram i popieram! :) A Wasze spaghetti już jutro zagości u nas w kuchni! PYCHA!
Pozdrawiam cieplutko Ciebie i Twoją Córcię! :)
Kinga
Do kiedy trzeba nadeslac te zdjecia?:)
im szybciej tym lepiej :-)
Chciałabym może w weekend bo jutro się bronię i niestety czasu nie mam a taki konkurs to fajna sprawa:)
przyznam, że przepis tylko „przeleciałam” wzrokiem. Urzekły mnie zdjęcia. Zdjęcia zdjęć. Nie wiem, jak to robisz, ale Twoje fotografie zawsze trafiają do mnie prosto w serce.
A dziś, te małe rączki i uśmiechnięta buzia na jednej z odbitek… ojej. niedługo i ja będę takimi się cieszyła :)
:***** wszystkiego dobrego!
Super pomysł! Niedługo skorzystam z Twojego przepisu. Krem z groszku bardzo mi przypadł ;)
Pozdrawiam i ja – z Podkarpacia : )
Pani Zosiu, co można dodać do spaghetti zamiast szynki, żeby było równie smacznie, ale wegetariańsko? Ser feta np.? Mozzarella? Uwielbiam groszek, będzie pyszny obiad!
Dzieci jeszcze niestety nie mam, więc tym razem konkurs nie dla mnie, ale za wszystkich biorących udział trzymam kciuki!
Pozdrawiam!
P.S. Zdjęcia jak zwykle piękne!
Dziękuję serdecznie za odwiedziny i wiadomość! Co do zamienników – polecam plasterki (pokrojone wzdłuż) cukinii, lekko podgotowane brokuły, feta i dużo czosnku podsmażonego delikatnie na oliwie z oliwek :) Miłego dnia!
Pani Zosiu, przesyłam podziękowania, nieco spóźnione, ale wcześniej jakoś nie było czasu ;-). Dzisiaj u mnie prawdziwie włoska kolacja z groszkiem w roli głównej, Pani wskazówki świetnie się sprawdziły, było pysznie :-)! Dziękuję i pozdrawiam ciepło!
:******** to ja serdecznie dziękuję za wiadomość i skorzystanie z przepisu :-))) Dobrego wieczoru!
Uwielbiam Twoje przepisy, Zosiu i z tego też na pewno skorzystam…
Pozdrawiam obie Kuchareczki;))
Mam pytanie. Jeszcze nie posiadam swoich dzieci, ale za to często kucharzę z moimi młodszymi kuzynkami, które mieszkają tuż za miedzą. Czy takie zdjęcia również mogłabym Ci podesłać? Z niecierpliwością czekam na odpowiedź.
Twoja stała czytelniczka : )
Jasne! Jak najbardziej – czekam na zdjęcia i przepis ;-) Powodzenia!
Obydwa dania do mnie przemawiają. Krem mam w planach zrobić od jakiegoś czasu. Za to takie spaghetti to dla mnie nowość.
Cały czas lubię pogotować z moją mamą :)
Wspaniały pomysł. Poczekam aż tylko dzieciaki wrócą z przedszkola :)))
Hej Zosiu. Ja tak odwiedzam stronke caly czas ale dopiero dzis pierwszy raz podpatrzylam cie na instagramie, i wyobraz sobie ze nie moge sie powstrzymac a ci powiedziec – Kurcze jaka ty jestes ladna! No masakra ja nigdy nie przyjrzalam sie, ale jestes sliczna kobieta :)
A może jakiś konkurs z gotowaniem z partnerem? ;)
Taki krem z groszku to bym teraz bardzo chętnie zjadła :) a to zdjęcie gdzie Twoja córeczka trzyma w rączce wydrukowane zdjęcie… cudowne :)
:*
Groszek to naprawdę wspomnienie z dzieciństwa!
Przyznam że najbardziej podoba mi się spaghetti – generalnie lubię makaron a ten wydaje się świetną alternatywą dla tego typu przepisów. Uff – dobrze że nie jest wege :)
Cześć Zosia. Mam jeszcze pytanie odnoszące się do kremu z groszku. Czy mogłabym użyć mrożonego groszku przykładowo z firmy Bonduelle? Ostatnio zrobiłam te zupkę ponownie i zrobiłam pół na pół, czyli swieży groszek + konserwowy z puszki. Niestety to już nie to samo.
Gotowanie z dziećmi szczególnie teraz w okresie świątecznym nie należy do najłatwiejszych. Ale radość jest niezwykła :)