W dzisiejszym przepisie zależało mi na tym, by pokazać że rybę nie trzeba wyłącznie smażyć w głębokim oleju. To dość ważne, by korzystać ze zróżnicowanych przepisów, dostarczając organizmowi różnorodnych składników odżywczych. W tym przepisie wystarczy podsmażyć czosnek, cebulę i cukinię z dużą garścią świeżej szałwii, a następnie przykryć tym filety z pstrąga i zapiec w piekarniku przez 25 minut. Tak przygotowana ryba jest krucha i soczysta – jednocześnie dostarczamy organizmowi wyśmienite warzywa i zioła.
Skład:
(przepis dla 4 osób)
2 duże filety z pstrąga
1 duża cukinia
1 puszka pomidorów
3-4 ząbki czosnku
2-3 czerwone cebule
garść świeżej szałwii / pietruszki / + 4 ziarenka ziela angielskiego
sól morska
świeżo zmielony pieprz
oliwa z olwiek
do podania: puree z ziemniaków (dodaję masła, mleka i dużo zielonej pietruszki)
sałatka z selera z dodatkiem oliwy truflowej i koperku (selera gotuję dosłownie chwilę, żeby był kruchy)
A oto jak to zrobić:
1. Filety dokładnie myjemy, osuszamy, solimy i doprawiamy pieprzem. Umieszczamy w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
2. Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy świeże gałązki szałwii i posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, kawałki cukinii i smażymy kolejne 3 minuty. Na końcu dodajemy pomidory z puszki i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na przygotowane filety z pstrąga. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku ok. 25 minut. Podajemy z puree z ziemniaków i sałatką z lekko podgotowanego selera z oliwą truflową i świeżym koperkiem.
Komentarz: Pstrąga możemy zastąpić halibutem lub dorszem. Z łososiem nie próbowałam.
mniam … ;) wygląda bardzo apetycznie :)
Pozdrowienia z Poznania :)
p.s. kiedy nas odwiedzisz?
Fajny przepis Zosiu! Tego mi bylo trzeba :) bo mam rybe w lodowce tak wiec jutro pomysl na obiad mam z glowy :)
Dziekuje I pozdrawiam x
;-)
… i ta ściereczka dopasowana krateczką do koszuli modela…
Oj Pani Cudny zachwyca Pani i zwala z nóg swoją kulinarną mocą i tą perfekcją w każdym calu :)
Ciekawy pomysł. Pieczone ryby bardzo lubię, zdecydowanie bardziej niż smażone. Pozdrawiam
Zosiu, naprawdę świetna propozycja! Szybkie i nieskomplikowane, a jednocześnie lekkie i kolorowe! Mam już top listę takich Twoich przepisów i ten z pewnością również na nią trafi! Pozdrawiam serdecznie
Uwielbiam ryby, taki pstrąg brzmi kusząco ;)
Świetny przepis, pięknie podane. Uwielbiam ryby i na pewno ugotuję takiego pstrąga. Pozdrawiam
wygląda cudownie, myślę już kiedy go jak najszybciej wypróbować
Pięknie i wiosennie podany!
Wygląda apetycznie ;) Jutro z samego rana pędzę po rybę i reszcztę składników ;)
Piękny, jak wszystko co wychodzi spod Twych palców…;) A u mnie równie seksowny dorsz, prosto z kolacji Christiana Greya ;)
Mąż gotował czy tylko pomagał włożyć do piekarnika ?;)
Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję :) A gdzie można dostać oliwę truflową?
Pozdrowienia ze Szczecina!
To coś dla mnie, odmiana od smażonej ryby!
Z serii ryba inaczej polecam łososia na parze! :)
Na instagramie widzę piękną dziewczynkę :) i fajnie posłanko dla pieska.:) Wczoraj był dzień kota , już niedługo będzie dzień psa chciałabym mu kupić takie legowisko. Czy mogę zapytać gdzie zostało kupione?
Pozdrowieniami
Dzień dobry :-) Poslanko kupione w TKMaxx. Pozdrawiam ciepło!
Świetny przepis! :) Czy mogłabyś napisać z czym podałaś pstrąga?
Pozdrawiam
Juz widze, ze napisałas ;)
Wygląda pysznie. Masz może przepis na masę cukrową ? W internecie pełno przepisów, ale nie wiem czy na 100% jest prawdziwy.
Zosiu, melduję że dzisiaj zrobiłam pstrąga wg Twojego przepisu i wyszedł wspaniały. Miałaś świetny pomysł z podsmażeniem w pierwszej kolejności żiół.
Miłego wieczoru,
tania
Zosia nie działa ci zakładka ”o mnie”,klikam i nic :(
poprawię :-)