Skip to main content

Domowy chleb z ziaren i bakalii (bez mąki)

Coraz więcej osób skarży się na problem nietolerancji glutenu, stąd dzisiejszy pomysł na upieczenie własnego chleba. Nie jest to tradycyjny przepis wykorzystujący domowy zakwas, ale pełnowartościowy zamiennik. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a cieszy jedzeniem przez kilka dni. Fantastycznie pasuje do wytrawnych komponentów jak i słodkich konfitur.

Skład:

(forma od keksówki ok. 25 cm)

500 g mieszanki ziaren i orzechów:

150 g orzechów laskowych

50 g orzechów włoskich

100 g pestek ze słonecznika

50 g pestek z dyni

50 g suszonej żurawiny

25 g ziaren sezamu

25 g ziaren siemienia lnianego

50 g migdałów

4 jajka

2 łyżeczki soli morskiej (gruboziarnistej)

oliwa z oliwek do posmarowania formy

A oto jak to zrobić:

1. Ziarna, orzechy i suszoną żurawinę dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy na puszystą masę, a następnie dodajemy mieszankę bakaliową i sól morską. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Całość przekładamy do natłuszczonej oliwą formy do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C (góra-dół) przez 60 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy (ważne przed krojeniem).

Komentarz: Dobór ziaren i orzechów jest dowolna (wszystko zależy od naszych potrzeb). Zamiast suszonej żurawiny, możemy dodać suszone śliwki. Jeżeli lubimy suszone pomidory, to proponuję dodać 1-2 łyżkę ziół (suszone oregano lub tymianek) i trochę więcej soli.

W wolnej chwili zapraszam na mój profi Instagram

40 Odpowiedzi do “Domowy chleb z ziaren i bakalii (bez mąki)”

  1. Moja mama piecze podobny chleb co sobote, cos pieknego ;)
    Zosiu gdzie mozna kupic tak fantazyjna maselniczke?
    Pozdrawiam

  2. Uwielbiam taki chleb – najlepsze jst w nim to, że można eksperymentować! :)

    zapraszam do siebie: mniejcukruisoli.blogspot.com

  3. Cudowny, już kiedyś przymierzałam się do jego zrobienia, ale jakoś wypadło z głowy – dziękuję za odświeżenie! Pozdrawiam :)

  4. Dziękuję za ten przepis. Poszukuję dobrego pieczywa nie ze względu na celiakię ale z obawy przed masą dodawanych polepszaczy w piekarniach. Ten przepis jest zdrowy i prosty do wykonania!
    P.S. Jesteś radosną, pełną ciepła osobą.
    Pozdrawiam. Miłego owocnego pobytu w Krakowie.
    Postanowiłam kupić Twoją książkę żeby troszkę tego ciepła i piękna mieć na codzień w swojej kuchni.

  5. Zosiu,
    bardzo ciekawy przepis, gratuluje pomyslu!
    Wyglada bardzo zdrowo i chyba jest fajna alternatywa dla tradycyjnego, kalorycznego pieczywa.

    A czy wiesz, albo ktoras z Czytekniczek, czy taki chleb bedzie opdowiedni dla cukrzyka? Musze wziac sie za diete mojego Meza :-)

    Pozdrawiam serdecznie,
    m

    • Dla cukrzyków lepszy zwykły graham lub inne pełnoziarniste ale na pewno nie z suszonymi owocami. Pieczywo pełnoziarniste to ważne zródło węglowodanów złożonych dla cukrzyków wiec trzeba wybierać sprawdzone i takie które nie wywołuje rewolucji w glikemii ;)

      • pieczywo pełnoziarniste w takim samym stopniu podnosi poziom cukru we krwi co zwykle, białe. dla cukrzyka najlepiej kupic książkę „Dieta bez pszenicy” i tam jest masa przepisów, jak i porad.

        • przez takie „złote myśli” my, dietetycy mamy właśnie masę pracy ;)
          pieczywo białe przez to, że ma większą ilość węglowodanów prostych szybciej podnosi glikemię (poziom cukru we krwi), niż takie, które ma więcej węglowodanów złożonych (bo organizm „potrzebuje więcej czasu” żeby rozłożyć węglowodany złożone do prostych). taki sam wpływ będzie mieć błonnik pokarmowy, który opóźnia rozkład węglowodanów, czyli działa jak taki „spowalniacz” rozkładu, więc równocześnie im więcej otrąb w pieczywie, tym lepsze takie pieczywo dla cukrzyka. więc wniosek prosty – pieczywo ciemne – razowe, zawierające jak najmniej przetworzone ziarna i graham :)
          a sam tylko rodzaj zboża, czy zawartość glutenu nie ma tu generalnie wpływu na glikemię

          • Unikanie glutenu przez osoby, które są zdrowe (nie chorują na celiakię) nie ma żadnego sensu. Ale spokojnie- przyjdzie kolejna moda, za niedługo ktoś napisze kolejną książkę 0 morderczej kukurydzy/jajach/wodzie gazowanej i zbije fortunę na naiwniakach. Będzie kolejny hit dla blogerek, które zaczną unikać pewnych pokarmów, zastępując je egzotycznym składnikiem kupowanym w sklepach ze „zdrową” żywnością. Będą zdjęcia na insta i kolejne ofiary zaczną kupować tenże składnik nakręcając komuś biznes. Do znudzenia i pojawienia się kolejnej mody. I tak ten nasz świat się kręci.

  6. Wygląda pysznie! I zdrowo! Czy wszystkie ziarna i orzechy są miękkie po pieczeniu czy hmmm trzeba trochę się napracować szczęką? ;) Uwielbiam takie przepisy, ale nie lubię jak później muszę spędzić pół godziny z nitką dentystyczną! Upiekę i zobaczę! :)

    http://www.allnnothing.com

  7. Zosieńko, bardzo dziekuje za dzisiejsze spotkanie :) bardzo milo bylo posłuchać jak pracujesz :) dziekuje za kolejny fajny przepis do domowej szynki domowy chlebek ja robię jak mam dłuższą chwilę bułki ale zwykle z mąki a teraz zrobię chleb Twojego przepisu :) mam nadzieje że Kraków się spodobał bo przywitał Cie śniegiem :) pozdrawiam!!!! :)

  8. Zosiu,
    dziękujemy za dzisiejsze spotkanie – za to, że przez „chwilę” mogliśmy się znaleźć w Twoim świecie :). Cudownie było Cię zobaczyć, posłuchać …
    Pozdrawiam
    Ewa
    P.S. poprosiłam już syna, aby zrobił nam ten pyszny chlebek ;))

  9. Na coś takiego czekałam…uwielbiam wszelkie bakalie i na stałe goszczą w moim menu, głównie dodaję do owsianki a teraz będzie wspaniały chlebek.. Zosiu a może coś ze świeżymi ziołami, czosnkiem… czekamy na propozycje..pozdrawiam cieplutko :-)

  10. Zosiu, czy z perspektywy czasu własna działalność wydaje Ci się lepsza, niż praca na etacie?

  11. Zosiu wspaniały przepis. Z pewnością wypróbuję, choć absolutne kocham mąkę! :)
    Z tym glutenem, to szczerze mówiąc znam tylko jedną osobę, która ma faktycznie uczulenie. Przykre jest, że panuje znów jakaś głupia moda. Nie rozumiem, czemu ludzie czują się lepsi mówiąc, że nie jedzą glutenu.

  12. Nie moze pasowac do „komponentow”, bo komponent to czesc skladowa czegos. Ale wyglada pieknie :)

  13. Ostatnio kupiłam maszynę do robienia chleba i próbuje na niej różne przepisy. Szczególnie istotnym dla mnie faktem jest to, że taki chleb nadaje się do spożycia przez kilka dni. Nie muszę od razu na drugi dzień robić nowego. Dodatkowy atutem jest to, że taki chleb jest niezwykle smaczny i dodawać moge do niego wszelkie ziarna na jakie mam akurat ochotę :)

  14. Zrobilam wczoraj. Bardzo smaczny chlebek. Mój mąż konsumował z konfiturą wiśniową,a ja z masłem orzechowym. Mnammmm…

  15. Wczoraj w nocy upiekłam ten chlebek, przepyszny – bardzo dziękuję na inspirację. Najlepsze jest to, że można dowolnie zmieniać jego smak tj. dodać śliwkę i będzie słodko albo wybrać opcję wytrawną :) Do porannej kawy cudowny!

  16. zrobiłam dziś i wyszedł pycha ale jedno pytanie- nasmarowałam dokładnie formę a mimo wszystko miałam problem z wydostaniem chlebka, jakieś sposoby?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.