Skład:
(przepis na 2 osoby)
4 średnie bataty
1 puszka czerwonej fasoli
4-5 łodyg selera naciowego
garść pestek ze słonecznika + szczypta mielonego chili
ok. 250 ml jogurtu greckiego
garść startego żółtego sera
oliwa z oliwek
1 limonka
sól morska
do podania: świeże liście kolendry
A oto jak to zrobić:
1. Bataty dokładnie myjemy i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez 25-30 minut (pieczemy bez folii). W międzyczasie łączymy czerwoną fasolę z posiekanym selerem i szczyptą soli. Jogurt grecki łączymy ze szczyptą soli, kilkoma kroplami oliwy z oliwek i sokiem z limonki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy szczyptę chili i garść pestek ze słonecznika – prażymy dosłownie chwilę. Upieczone bataty wyjmujemy z piekarnika i za pomocą łyżki wydrążamy miejsce na farsz. Nakładamy fasolę z selerem, prażone pestki słonecznika i posypujemy startym żółtym serem. Tak przygotowane bataty umieszczamy ponownie w piekarniku na 5-6 minut (do momentu, aż ser się roztopi). Upieczone bataty podajemy z sosem jogurtowym, świeżą kolendrą i limonką.
Komentarz: Bataty piekę max. 25, wszystko zależy od piekarnika, opcja góra-dół. Przed wyjęciem sprawdzam widelcem, czy są miękie. Zamiast kolendry możemy użyć pietruszkę. Dla mięsożernych możemy przygotować farsz z mielonym mięsem (np. wołowe). W przypadku żółtego sera korzystam z Cheddara.
W wolnej chwili zapraszam również na profil Instagramu
Fajna odmiana wobec zwykłych pieczonych kartofli :)
Uwielbiam te odmiane ziemniaka. Polecam tez zrobiebie frytek albo tak zwanych wedges :)
…z pewnoscia wyprobuje Twoj przepis w najblizszy weekend. Pozdrawiam x
Zosiu, a ta skórka batata jest jadalna?:)
Niektórzy ją jedzą :-) ja osobiście wolę sam miąższ :)
Wspaniałe zdjęcia. Czyta forma :)
Co robimy z tymi skrawkami batatów po wydrążeniu? Zjadamy ot, tak po prostu? :-)
tak jest!
Bataty i jogurt to genialne połącznie. Fajny przepis, na pewno wypróbuję :)
Nigdy nie jadłam batatów, muszę koniecznie spróbować :)
Uwielbiam faszerowane ziemniaki, czy te słodkie, czy też te „zwykłe” :)
Pysznosci, jemy dosyc czesto na bazie przepisu My new roots :D http://www.mynewroots.org/site/page/9/
Pozdrawiam
Zosiu, jakiego sprzetu uzywasz do robienia zdjec? Jesli uzywasz softboxa to jakiego (zastanawiam sie nad kupnem i nie wiem jaki wybrac)?
OOO, mam ostatnio faze na bataty:) Fajny przepis:)
Zosiu, rozumiem,że naczynie trzeba posmarować jakimś tłuszczem, tak? Piękne zdjęcia!
Nie, nie trzeba
Bataty w tej wersji muszą być przepyszne! :)
Wypróbowane i wyszły bardzo dobre, po prostu coś innego:) tylko następnym razem wyżłobię większe te dziury w ziemniakach, ponieważ ja miałam za duzo ziemniaka a za mało farszu. ale przepis sam w sobie bardzo dobry. powodzenia i proszę o więcej przepisów:)
Super! Dzięki serdeczne za wiadomość! Dobrergo wieczoru!
Zosiu, czy jest jakaś alternatywa dla selera?
Przepis chodził za mną od dłuższego czasu, dzisiaj w końcu został wypróbowany. Pyszności !
Dziękuję :)
ale pyszności! :)
Uwielbiam bataty jemy je przynajmniej 2 razy w tygodniu, ale nigdy nie myślałam aby je faszerować. Do takiego słodkiego smaku podkręciłabym farsz na pikantny :)