Skład:
4 pomidory
pieczony fenkuł (koper włoski)
oliwa z oliwek
sól morska gruboziarnista
pieprz
50 g parmezanu
listki bazylii
gałązki kopru włoskiego
A oto jak to zrobić:
1. Fenkuł kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Upieczony fenkuł miksujemy na gładką masę.
2. Z pomidorów odcianym górną część i wydrążamy środek, a następniem napełniamy puree z kopru włoskiego. Tak przygotowanie pomidory wstawiamy na 8 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Parmezan ścieramy na tarce na drobnych oczkach i posypujemy upieczone pomidory. Możemy udekorować listkami bazyli i gałązkami kopru włoskiego.
Komentarz: Przepis pochodzi z autorskiej książki Joseppha Seeletso ,,Kulinarna podróż zmysłów, od Okawango po Bałtyk", Świat Książki, 2014. W oryginalnym przepisie, autor miksuje jedynie upieczony fenkuł, ja dodałam również miąższ z pomidorów. Tak podane pomidory świetnie sprawdzają się jako forma przystawki – są w smaku bardzo delikatne i nadają się jako dodatek do ryb lub owoców morza.
Po więcej przepisów i zdjęć zapraszam również na mój profil na Instagramie
Zosiu,
nie przestajesz mnie zaskakiwać! i to jest siła tego bloga.
Pozdrawiam,
Kasia
:-)
uściski!
Niestety, fenkuł jest dla mnie niezjadliwy, ale pomidory nadziewane i zapiekane uwielbiam! Szkoda, że dobre pomidory są u nas tak krótko. Teraz przez całą zimę można o smacznych, świeżych pomidorach pomarzyć…
Zosiu, polecasz mikser ręczny KA? Muszę jakiś kupić, zastanawiam się czy warto. Nie widziałam go na żywo, a głównie mnie interesuje czy jest solidny, ale jednocześnie nie za ciężki. Jakbyś mogła słówko skrobnąć :-)
To już wiem, że koper włoski to fenkuł!Kiedyś przygotowałam zapiekany fenkuł w sosie beszamel, może będziesz miała ochotę zajrzeć: http://paulamariaclara.blogspot.it/search?q=koper+w%C5%82oski pozdrawiam
Zosiu, chyba Ci się literówka wkradła, tego parmezanu to chyba nie aż 0,5 kg, hm? ;)
Ale przepis apetyczny, takiego farszu do pomidorów jeszcze nie próbowałam :)
tak tak! Dziękuję za wiadomość- 50 g :-) Już poprawiałam! Pozdrawiam ciepło, Zosia
Taka prosta, a podana w piękny sposób ;)
Uwielbiam fenkuł (chociaż nie wiedziałam, że to jest jego polska nazwa;) ) Teraz czas wypróbować Twój przepis!
http://ilovepolishbrands.com
Witam.
Pani Zosiu ja mam pytanie dotyczące Pani książki. Czy spotka się Pani ze swoimi czytelnikami aby podpisać książkę ? chodzi mi o spotkanie w Warszawie. Jeśli tak to proszę napisać gdzie i kiedy odbędzie się taki spotkanie, albo ewentualnie gdzie szukać takiej informacji ? na stronie wydawnictwa książki czy oczekiwać na wiadomość na Pani blogu ?
pozdrawiam serdecznie
aga
Hej Zosiu!!
Pytanie zupełnie nie na temat, ale jestem zmuszona zadać je tutaj, gdyż nie posiadam konto na Instagramie.
Czy mogłabyś napisać skąd masz granatową kurtkę z dzisiejszego zdjęcia w lesie?
Dokładnie takiej szukam, a szczególnie takiego koloru!!
Bardzo proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam :)
Witam serdecznie :-) Kurtka jest kupiona 2 lata temu w benettonie na dziale dziecięcym (chłopiec) Pozdrawiam ciepło! Zosia
Bardzo lubię zapiekane pomidorki, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam, spróbuję!
Właśnie czytam książkę „Przepiórki w płatkach róży”, mnóstwo tam nietypowych przepisów, a i książka znakomita.
Czytałaś, Zosiu?
Pozdrawiam:)
Nie ukrywam, że zaglądam tu pierwszy raz…Nie jestem niestety mistrzynią gotowania, ale muszę przyznać, że jak patrzę na te wszystkie cudowne zdjęcia, to nabieram ochoty na pichcenie, a to u mnie normalne nie jest ;)
Z pewnością będę zaglądała systematycznie i może dzięki Tobie zacznę gotować :D
pozdrawiam
http://www.matka-polka.com
Super! Dziękuję zatem za odwiedziny! Bardzo mi miło!