W ostatnim kulinarnym magazynie KUKBUK ku mojej uciesze natknęłam się na gruziński przepis na bakłażany. Bardzo cenię to czasopismo i zawsze z niezwykłą przyjemnością przeglądam apetyczne zdjęcia potraw i ilustracje. W obecnym numerze trafiłam na ciekawą historię pt. ,,Kucharz z Przypadku". To historia mężczyzny, który mając w planach dwutygodniową wizytę po Warszawie, tak się zakochał, że pozostał, rozkręcił gruziński barek na Stadionie Dziesięciolecia, a następnie otworzył restaurację w praskim Soho Factory. W chwili obecnej ma w planach otwarcie nowej knajpy, a w międzyczasie zajmuje się promocją Gruzji w Polsce. Dzisiejszy przepis pochodzi z jego receptury i jest cudowną esencją gruzińskich smaków.
Skład:
(12 sztuk)
3 średniej wielkości bakłażany
sól do smaku
olej z pestek winogron
pasta orzechowa
200 g mielonych włoskich orzechów
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka octu winnego
100 ml wrzątku
pęczek świeżej kolendry
ziarna z 1/2 granatu
A oto jak to zrobić:
1. Bakłażany kroimy wzdłuż (na ok. 5 mm plastry), solimy i odstawiamy na 30 minut. Orzechy wsypujemy do miski, czosnek ucieramy i dodajemy do orzechów razem z przyprawami i solą, zagniatamy rękoma, aż zacznie się wydobywać z nich olej. Dolewamy ocet oraz wrzątek i mieszamy do uzyskania jednolitej gęstej masy. Wciąż mieszając, dodajemy posiekaną kolendrę i ziarna granatu.
2. Plastry bakłażana odsączamy i podrumieniamy na oleju. Kiedy ostygną, smarujemy je pastą z orzechów i zawijamy w roladki.
Komentarz: Ja użyłam całych orzechów i wszystko najpierw utarłam w moździerzu a następnie w blenderze. Dodatkowo do pasty orzechowej dodałam garść posiekanej pietruszki i masła migdałowego, które pozostało mi z ostatniego przepisu. Przepis pochodzi z magazynu kulturalno-kulinarego KUKBUK (Nr 11 wrzesień, październik 2014).
Tak wyglądają plastry bakłażana po 30 minutach od posypania solą.
Po więcej zdjęć i przepisów zapraszam na mój profil na Instagramie
genialny przepis – ciekawe połączenie :)
koniecznie do wypróbowania
i jak zwykle perfekcyjne zdjęcia
pozdrawiam
Dobra pora na bakłażany! Jutro robie i lece po kukbuka. Dzieki Zosienko!
A jaki wino do tego?
Super!
Tego było mi trzeba- zupełnie nowych smaków. Super Zosiu się rozwijasz. Dziękuję Ci bardzo za ten przepis. Do wypróbowania
Mmm! rewelacja! Koniecznie muszę spróbować !:) Uwielbiam bakłażana, a dawno nie jadłam !
Zapraszam do mnie na przepis na dietetyczne pancakes :* http://www.llealicious.blogspot.com
Nie lubię bakłażanów :( nie mogę się jakoś przekonać do ich smaku… :(
Bardzo jesiennie i artystycznie!
http://www.allnnothing.com
Słyszałam kiedyś o tym przepisie :) Musi smakować świetnie!
Takiego bakłażana nie próbowałam, wygląda pysznie :)
Świetnie to wygląda ! Bakłażan nigdy nie gościł w mojej kuchni, do tej pory myślałam, że jego opracowanie jest zbyt trudne ;)
Pozdrawiam!
Uwielbiam! To jedno z moich najsmaczniejszych, wspomnień z podróży do Gruzji, dzięki za przypomnienie :)
Wygląda pysznie! uwielbiam orzechy:)
nienawidzę orzechów włoskich:( w pierwszej chwili myślałam ze w środku jest mięso mielone;)
Granaty nie są typową częścią kuchni gruzińskiej tylko ormiańskiej. Granat jest symbolem Armenii.
Mmmm..Toskania. Chyba nie ma drugiego miejsca na ziemi, gdzie człowiek czuje się tak szczęśliwy i zrelaksowany. Posiłki się celebruje, wykonuje z najlepszych jakościowo produktów, raj na ziemi.
Książkę na pewno zakupię!
Uwielbiam takie bakłażany! Rewelacja! I pięknie wyglądają :) Pozdrawiam.
Pingback:Z kuchni gruzińskiej: bakłażan, granat i orzechy włoskie. | Przepisy na ?
Jakby ktoś jednak komuś nie chciało się rąk brudzić to potrawa z przepisu nazywa się badrigiani.
Thіs blog was… hοw do you say it? Reⅼevant!! Finally I have found something whiⅽh helped me.
Thanks!
Wyszło przepysznie!!! Na pewno będę wracać do tego przepisu bo cała nasza rodzina uwielbia bakłażany i orzechy chociaż takie połączenie sprawdzaliśmy po raz pierwszy. Warto tylko oczywiście zwracać uwagę na skład past orzechowych. U nas sprawdziła się w tym przepisie pasta z orzechów włoskich 109% od Dobry Orzech http://www.dobry-orzech.pl dlatego mogę polecić 😊