Skip to main content

Na grzyby! Smażone kanie z pieprzem i solą

Skład:

(przepis dla 2 osób)

3-4 kapelusze dużych kani

świeżo zmielony pieprz

sól morska

masło do smażenia

do podania: pieczywo na zakwasie

A oto jak to zrobić:

1. Grzyby dokładnie oczyszczamy i usuwamy nóżki, tak by pozostały same kapelusze. Masło roztapiamy na patelni i smażymy kanie z każdej strony po 3-4 minuty. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Podajemy na gorąco – najlepiej z ciemnym pieczywem na zakwasie.

Komentarz: Kanie możemy również zanurzyć w roztrzepanym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym maśle.

Po więcej przepisów / zdjęć zapraszam na mój INSTAGRAM

32 Odpowiedzi do “Na grzyby! Smażone kanie z pieprzem i solą”

  1. Ojej! Zakochałam się tych zdjęciach, takie bajkowe.
    Zosiu każdego dnia zadziwiasz pomysłem na wpis.
    Trzymam za Ciebie kciuki i za Twoją książkę, już się nie mogę jej doczekać.

    • To prawda, zdjęcia są tak kolorystyczne. Czuje jakbym to ja wrocila z tych grzybów….. a siedzę w 17 piętrowym wieżowcu :(

      • Trzymaj się w tej pracy! Przesyłam dużo uśmiechów i żeby Ci czas szybko minął :)

        p.s. Kiedyś też siedziałam w takim wieżowcu (szklanym) i z utęsknienem wyptarywałam skrawka zieleni :)

        Zosia

      • Ja co prawda tylko na pierwszym piętrze, ale też w pracy i też z utęsknieniem czekam na weekend na wsi i grzybobranie z tatą :)
        Przepis wypróbujemy z pewnością, jak tylko znajdziemy kanie :)

        Pozdrawiam,
        Martyna

  2. Ojej!
    „Skrobię” sobie Zosiu moją mgr, za oknem pada a nastrój fatalny i pomyślałam – zajrzę na bloga… bo zawsze jak jest nowy wpis to mam taaakiego banana na twarzy, że hej! :) Fantastyczne przepisy, genialne zdjęcia i jeszcze tym postem przypomniałaś mi smaki jak jadę do Rodziców gdzie mama właśnie serwuje takie kanie! :)
    Dziękuję! już mi lepiej! ;)

    Pozdrowienia z Krakowa!
    O.

  3. Hmm, tego to jeszcze nie robiłam, chętnie spróbuję, mam nadzieję, że mi wyjdzie !:)
    Buziaczki!
    llealicious.blogspot.com

  4. Grzyby sa przepyszne i dodają smaku i zapachu nudnym dotychczas potrawą. Niestety niewielu zdaje sobie z tego sprawę, że ich wartości odżywcze są znikome, ponieważ na tle o komórkowym nie trawimy celulozy.

  5. Uwielbiam grzyby, takich kani nigdy jednak nie jadłam. Jeśli tylko uda mi się kupić jakieś ładne okazy na pewno wypróbuję przepis. Tymczasem zacznę chyba od przygotowania sosu z podgrzbków:)

  6. Można wiedzieć czy na zdjęciach grzyby są z jajkiem i bułką tartą? Mam nadzieje że inne grzyby z płaskimi kapeluszami też się nadają?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.