To jeden z tych przepisów, po który można sięgać w niedzielne poranki, gdy chce się sprawić najbliższym przyjemność. Zajmuje wyjątkowo mało czasu, a na śniadanie wprost idealny. Do kawy, ulubionego czasopisma, niedokończonej książki. Sprawdza się również, przy niezapowiedzianych odwiedzinach znajomych.
Skład:
(przepis na ok. 9 ciasteczek)
1 opakowanie ciasta francuskiego (słodkie)
ok. 0,5 litra świeżych jagód
1 opakowanie sera ricotta (ok. 250 g)
2-3 łyżki cukru
A oto jak to zrobić:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki (dobrze jak jest schłodzone), rozwałkowujemy i kroimy na prostokąty. Kawałek ricotty nakładamy na 1 prostokąt ciasta, dodajemy 1 łyżkę jagód i posypujemy cukrem. Zawijamy i zagniatamy krawędzie ciasta za pomocą widelca (tak jak na zdjęciu). Tak przygotowane ciasteczka umieszczamy na blaszy lub formie z papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 18-20 minut. Najlepsze są na gorąco, posypane cukrem ze szklanką schłodzonego mleka. Smacznego!
Zapraszam również na moje przepisy na Instagramie MCE (tutaj kliknij)
Zosieńko w ostatnim czasie coraz więcej postów- dziękujemy:)
Dziekujemy! :)
Zosiu jakie to musi być pyszne. Lecę po produkty bo jagódki mam z działki. Ilekroć tu wchodzę zawsze znajdę coś dla siebie !
Zosiu jakie to musi być pyszne. Lecę po produkty bo jagódki mam z działki. Ilekroć tu wchodzę zawsze znajdę coś dla siebie
Z pozdrowieniami,
P.A.
o rajciu – robie to jutro.
Mmm, wygląda przepysznie! Zosiu czy możesz zrobić przepis na jakieś słodkości bez użycia piekarnika? Będe wdzięczna!:) http://www.llealicious.blogspot.com
Byle się czegoś przyczepić… Może kure też powinna sama zabić, bo co to za sztuka kupić gotowe mięso?!
uwielbiam takie desery! są najlepsze. I zawsze wychodzą :)
Uwielbiam piękne fotografią pysznego jedzonka! U mnie dziś też jagodowo, zapraszam po inspiracje. Pozdrawiam!
A ja robię takie ciastka tyle że z jabłkami. Szybki i pyszny deser, ale teraz żadnych słodyczy żyje o kaszach, chlebie i wodzie (karmienie piersią, a córcia bardzo delikatna) :-)
Smacznie bardzo, teź bardzo lubię połączenie ciasta francuskiego, ricotty i owoców. ..chociaż ostatnio zamiast jagód były u mnie maliny i migdały :)
http://kuchniapysznosciowa.blogspot.com/2014/07/246-malinowa-tarta-na-ciescie.html?m=1
pozdrawiam serdecznie :)
Pysznie wygląda:)
Mniam <3 wspaniały deser :)
wenus-lifestyle
Kucharka powinna zrobic sama ciasto francuskie co to za sztuka kupic? Myslalam ze to blog kilinarny
Zabawne bardzo to co piszesz :)
a to blogi kulinarne moga byc tylko kierowane do zaawansowanych i ambitnych kucharzy, a do amatorow z mala iloscia czasu i cierpliwosci juz nie? :)
Zawsze mam ciasto francuskie w zamrażarce – jest idealne do potraw na szybko – czy to na słodko czy obiadowych :))
Pozdrawiam serdecznie,
http://ewakuchennie.blogspot.com/
Świetny pomysł! Prosty i z pewnością pyszny :)
Szybki pomysł dla zabieganych fanów słodkości :)
Zosiu! To wygląda przepysznie! :) Na pewno wypróbuję.
Miłego dnia! :)
Zosiu,
mam takie praktyczne pytanie. Jeśli przygotowujesz takie ciastka z ciasta francuskiego/cista kruche lub pieczesz/grillujesz mięso to zwykle na której półce piekarnika (w opcji grzania góra-dół)? Wiem, że każdy ma inny piekarnik w domu, ale na jakim poziomie jest najbezpieczniej piec (najwyższa/średnia półka)?
Byłabym wdzięczna za podpowiedz:)
Miłego dnia..
p.s. Wybieram sie do Trójmiasta w przyszłym tygodniu. Pogoda dopisuje:)??
Asia
Zosiu, obiecałaś relacje ze spotkania z czytelnikami..
Nie mogłam przyjechać, więc czekam na nią z niecierpliwością :)
U mnie też jagody, też w środku, ale pierożka ;-) zapraszam: http://qchniazdrowia.pl/blog/blog/2014/07/14/orkiszowe-pierogi-z-jagodami/
Dziękuje bardzo mi pomogłaś z tym przepisem. Ciastka są pyszne, a twoje posty przecudowne <3
Pomysł rewelacyjny, zwłaszcza że mamy wysyp jagód.
A trójmiejskie jagodzianki, wprawdzie z ciasta drożdżowego, ale muszę przyznać, że smakują nieziemsko!
Pozdrawiam słonecznie i życzę pięknej niedzieli, Zosiu:-),
Marta:-)
Zosiu a uda się z malinami zamiast jagód? :)
Gdzie mogę kupić taką deskę ? ;) a deser super ;)
Prosze bardzo: https://www.facebook.com/eldasnature?fref=ts
z letnimi pozdrowieniami!
Zosia
Jutro robię- wygląda na nieskmplikowany deser, dziękuję Zosiu, udanego wieczoru,
Zosiu a nie wyciekaja ci te jagody? u mnie to ciasto w nich pływa choc dobrze skleiłam.
Kojarzy mi się trochę z jagodziankami :) i ze smakiem z dzieciństwa latem nad polskim morzem, kiedy panowie chodzą i krzyczą po plaży ,,jagodzianki!”
Mniam! <3
Zosiu. Jakiego gotowego ciasta francuskiego używasz do wypieków ? Pozdrawiam.
Zosiu czym mogę zastąpić ser Ricotta?nie jest dostępny w moich sklepach :(
Wygląda przeobłędnie! Jak wszystkie twoje dzieła zresztą.
Wygląda NIEZIEMSKO!!!!
Zosiu, niestety moje nie wyszły :(
Ciasto aż pływa, chociaż nie dałam zbyt dużo serka i jagód. Nawet nie da się ich odkleić od blachy bo się rozpadają.
Jakieś pomysły co zrobiłam źle?
Oj to nie dobrze! A użyłaś papieru do pieczenia? Czy piekarnik był rozgrzany jak umieszczałaś ciasteczka? I na jakiej temeperaturze piekłaś?
Piekłam w 180 stopniach (ciasteczka z twarożkiem zawsze piekę w tej temperaturze), piekarnik był nagrzany. Niestety z braku papieru do pieczenia, użyłam silikonowej podkładki. Może to był błąd? :)
Ja miałam ten sam problem, kompletna klapa :( I miałam papier do pieczenia. Może to kwestia ciasta francuskiego? Przyznaję, że wzięłam pierwsze lepsze ;) Nie zauważyłam podziału na słodkie i słone.
Dobry pomysł, na pewno te ciasteczka są pyszne, ale moim zdaniem słodzenie jagód to zbrodnia :)
Z ktorymi owocami mozna zrobic jeszcze? Myslalam o malinach albo porzeczkach… ? :) Ktoras z Was probowala?
Zosiu, dziekuje za takie proste i szybkie przepisy! Dzieki Twojej pomocy moge zawsze cos szybko i latwo wyczarowac gdy wracam zmeczona po pracy, gdy brakuje weny lub gdy po prostu zaskakuja mnie goscie ;-)
Pozdrawiam!
Czy borówki amerykańskie również sprawdzą się w tym przepisie?
Czy mogę użyć mrożonych jagód?