Skład:
(przepis dla 2 osób)
10-12 świeżych krewetek w pancerzach (mogą być mrożone)
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego chili
50 g masła
garść świeżej bazyli / pietruszki
guacamole:
2 dojrzałe awokado
3-4 małe pomidorki
2 szalotki
garść świeżej kolendry
sok z 1/2 limonki
sól morska / świeżo zmielony pieprz ziołowy
oliwa z oliwek
A oto jak to zrobić:
1. Krewetki dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i delikatnie podsmażamy czosnek z chili. Patelnię odstawiamy z ognia, dorzucając posiekane liście bazyli i pietruszki. Osuszone krewetki przekładamy na patelnię i zamaczamy w mieszaninie czosnkowo – maślanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy na ok. 45 minut, aż krewetki nasiąkną smakiem. Po upływie czasu smażymy po 1 minucie z każdej strony. Podajemy od razu z bagietką i świeżym guacamole.
2. Aby przygotować guacamole: Widelcem miksujemy obrane awokado i skrapiamy sokiem z limonki. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a szalotkę siekamy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy kilka kropel oliwy, mieszamy i posypujemy kolendrą.
Komentarz: Czosnku nie należy długo smażyć, gdyż krewetki mogą nabrać gorzkiego smaku. Do guacamole nie musimy dodawać pomidorów.
Po więcej zdjęć zapraszam na swój profil INSTAGRAM
oczywiscie wyprobuje, dzi beda na kolacje, oby tylko mi wyszly…jeszcze takich nie robilam:)
Zosiu uwielbiam Twoje przepisy ale krewetki jakoś do mnie nie przemawiają:) Nie jadłam ale sam ich wygląd mnie zniechęca niestety.
Czekam zatem na inne cudeńka!
Pozdrawiam serdecznie jak zawsze,
Monika
a guacamole?
No właśnie jeszcze nie jadłam! Ale to mnie zachęca bo lubię awokado:) spróbuję
Zosia,
odpowiesz na pytanie skad sukienka w groszki we wcześniejszym poście ? proszę :)
H&M :-) obecna kolekcja
dziękuję ;)
I jak to się je?
zdecydowanie rękoma :-)
Czyli krewetką zagarnia się guacamole i do buzi mniam :)
Wspaniała odpowiedź;-)
Pozdrawiam słonecznie,
Marta:-)
tego jeszcze nie próbowałam!
Zosiu, pewnie głupie pytanie, ale nie wiem – jak jeść taką krewetkę w pancerzu? Z tą skorupką i oczami, czy ją sobie przed zjedzeniem jakoś obierać? :)
Guacamole wygląda pysznie!
Guacamole uwielbiam, krewetki dalej trzymam na dystans, ale zdjęcia są wprost bajkowe :)
Zosiu chciałam zapytać czy na blogu pojawi się przepis na naleśniki ze szpinakiem?? z Twoich przepisów wszystko wychodzi mi w kuchni bardzo smacznie więc byłabym wdzięczna za post z przepisem na naleśniki ze szpinakiem-)))
Zosiu mam jeszcze jedno pytanie czy prowadzisz dalej sklep internetowy????jeśli tak to proszę podaj mi linka, bo chciałabym kupić kilka akcesoriów
pozdrawiam
Przepis prosty i baaardzo smaczny, wypróbowałam!
CUDOWNE stylizacje potraw, Zosiu:-)))
Czekam z utęsknieniem na Twoją pierwszą książkę.
Pozdrawiam serdecznie ze słonecznego południa PL,
Marta:-)
Dziękuję i również gorąco pozdrawiam!
Zosia
Zainspirowałaś mnie i zrobiłam sobie guacamole wczoraj na kolacje do warzyw i do omletu :) ale prostsze: awokado, limonka, imbir.
:-) z imbirem jeszcze nie próbowałam!
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Obiad idealny !
Krewetki ”chodzą za mną” już od dłuższego czasu :)
Zapraszam do siebie na dietetyczny deser kawowy :
Mus z mrożonej kawy
http://pani-mucha.blogspot.com/
Zdjęcia wyglądają tak, że od razu mam ochotę na krewetki. Jak zawsze u Was :))
fidaria.blogspot.com
Zosiu jaką masz formę do tarty? DUKA ma kamionkowe, a ja szukam ceramicznej. Ją Ty masz? jesteś z niej zadowolona? jaka średnica?
będę wdzięczna za odp;)
Pozdrawiam
Zosi planuje zrobić Tarte z truskawkami z twojego przepisu ( u Ciebie Tarta z truskawkami Kaszubskimi). Prosze napisz mi o jakiej średnicy użyłaś naczynia do pieczenia owej tarty.
to jest niestety coś czego nie przejdę – krewetki w pancerzach. Kiedyś zrobiłam ciekawy przepis bez pancerzy – małe krewetki + łosoś + sos śmietanowy. To było dobre….
Zosiu, a co robisz z przewodem pokarmowym krewetek, jeśli przygotowujesz je w pancerzach?
My zawsze ściągamy pancerzyki i pozbywamy się „czarnej kreski” :)
No chyba, że ona w ogóle nie wpływa na smak?
Zosiu napisz proszę, gdzie kupujesz świeże krewetki?
Mam taki swój ulubiony sklep rybny na placu górnośląskim (koło ryneczku) w Gdyni-Orłowie. Ceny są bardzo dobre, a ryby zawsze świeże :)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Wygląda smakowicie! Muszę wypróbować ten przepis, ale krewetki przyrządzę na grillu!
Obrzydliwe! Te oczy, tfu!!!
Uwielbiam guacamole! I jakoś nigdy nie łączyłam go z krewetkami… Dzięki za inspirację! Prosty i zdrowy przepis, tak jak lubię :)
Spojrzałam na tytuł postu i stwierdziłam, że to nie przepis dla mnie, bo nie lubię owoców morza i raczej ciężko mnie namówić, żeby spróbować nowe smaki, ale patrząc na te zdjęcia z wielką przyjemnością bym spróbowała tych krewetek ;). Za to jutro będę robić tartę z musem z podwójnej białej czekolady a borówki wymieniam na truskawki, mam nadzieję że się uda :).
Pozdrawiam Cię Zosiu bardzo gorąco i czekam z niecierpliwością na książkę :)