Skład:
(przepis na ok. 12 babeczek)
200 g mąki
250 g śmietany (kwaśnej 18%)
50 g roztopionego masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 cukru
2 długie gałązki rabarbaru (obrany i posiekany na drobną kostkę + 2 łyżki cukru)
1 łyżecza mielonego kardamonu
1 otarta skórka z cytryny + soku z 1/2 cytryny
Krem:
100 g masła
1 łyżeczka barwnika koloryzującego
1 szklanka cukru pudru
200 g serka śmietankowego (np. Turek lub Piątnicy)
do podania: świeże truskawki
A oto jak to zrobić:
1. Obrany rabarbar kroimy na drobną kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do puszczenia soku.
2. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski, dodajemy cukier i kardamon. W oddzielnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajko, rozpuszczone masło, sok z cytryny i otartą skórkę. Tak przygotowaną masę przelewamy do suchych produktów i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy odsączone kawałki rabarbaru. Ponownie mieszamy (ale dosłownie chwilę). Ciasto przekładamy do foremek do babeczek. Pieczemy ok. 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.
3. Aby przygotować krem, należy ubić masło na puszystą i białą masę. Następnie dodajemy cukier puder i serek śmietankowy i kontynuujemy mieszanie. Na końcu dodajemy barwnik koloryzujący i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.
4. Krem nakładamy za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczką. Zdobimy pokrojonymi truskawkami lub konfiturą z truskawek.
Komentarz: Babeczki najlepiej smakują, jak są schłodzone na 2 godziny przed podaniem (polewa z serka musi się przegryźć z babeczką). Do polewy polecam lekki serek naturalny (np. Turek). Przed nakładaniem kremu, babeczki muszę koniecznie ostygnąć. Na końcu warto przyozdobić babeczki majowymi kwiatami (bez, konwalie, niezapominajki).
Po więcej zdjęć z sesji kulinarnych zapraszam na swój profil INSTAGRAM
Wszystkiego najlepszego Zosiu :)
Zdjęcia jak zawsze przepiękne.
Pozdrawiam
Justyna
O pyszności!! A ja już dzisiaj wydrukowałam przepis Twój na majową szarlotkę z rabarbaru i jabłkek z archiwum:) Pomysł na niedzielę:)
Ale te babeczkiiii to „cudo w gębie” na pewno?
Pozdrawiam ponownie,
Monika
Tytuł mnie trochę zmylił – myślałam, że to krem truskawkowy :D
Bardzo ozdobne te babeczki :)
wenus-lifestyle
Zosiu, z okazji Imienin wszystkiego naj… naj… naj… i spełnienia marzeń życzę :)
Pieknie! Wiosna na talerzu. Uwielbiam muffiny ale takich jeszcze nie jadlam, na pewno sprobuje. Pozdrawiam slonecznie z Holandii.
O Mamuniu jakie kolory ! Jak słowo daję aż się oblizałam patrząc na te zdjęcia :D
Chyba w weekend upiekę babeczki, ale w dietetycznej wersji :D Tylko na rabarbar i truskawki muszę zapolować :)
Pomysł na babeczki bez maki u mnie na blogu :
http://pani-mucha.blogspot.com/
Zosiu,
Jaki to model iPhone’a?? 5s?? :-)
Pozdrawiam!!
Zosiu, kusisz ;)
i te zdjęcia… przepiękne jak zawsze!
U mnie dziś był krem ze szparagów z Twojego przepisu. Już teraz wiem, jakie składniki dołożyć, aby był pyszny. Moja stara wersja odchodzi w niepamięć ;)
Jednak pominęłam seler naciowy, bo nie mogę się przekonać do jego smaku i obawiałam się, że będzie zbyt mocno wyczuwalny, choć może następnym razem zaryzykuję ;)
Pozdrawiam! :)
Zosiu,
zapytam tak z czystej ciekawości – ile czasu zajmuje Ci przygotowanie wszystkich składników, wykonanie przepisów i zrobienie wszystkich zdjęć?
Wszystko zawsze wygląda świeżo i bardzo smakowicie:)
Pozdr!
Miłego wieczoru:)
barwnik? buuu….
Już wiem co zrobię w ten weekend!
Uwielbiam rabarbar! Pamiętam z dzieciństwa takie bardzo proste ciasto z rabarbarem posypane cukrem pudrem – świetne połączenie kwaśnego ze słodkim smakiem. No i oczywiście kompot z rabarbaru – w upalne dni jak znalazł. A babeczki na pewno przygotuję, właśnie ostatnio szukałam czegoś, co mogłabym upiec dla mojej Mamy z okazji imienin – to będzie idealne :)
jecie konwalie? ;)
A ja zapraszam na przedłużone śniadanie w towarzystwie waniliowej kaszy pęczak z bananem, truskawką i suszoną morelą
http://zwyczuciemsmaku.pl/waniliowa-kasza-peczak-z-bananem-truskawka-i-suszona-morela/
oraz wiosenną zupę – krem z cukinii i świeżej bazylii z bitą śmietaną i prażonymi migdałami
http://zwyczuciemsmaku.pl/krem-z-cukinii-i-swiezej-bazylii-z-bita-smietana-i-prazonymi-migdalami/
O matko, ale cuda!! :)
Zosi kup sobie mały worek cukierniczy z tutkami a napewno efektowniej będzie wychodziło ozdabianie.
Przepraszam ale tą „popierdułką”,którą szprycowałaś efekt wizualny nie wyszedł za ciekawy ;/
To są absolutne małe cudeńka !
http://oligatorka.blogspot.com/2014/05/take-me-to-bad-gastein.html
Nie polecam dekorowania potraw konwaliami! Nie wszyscy wiedzą, że to roślina… trująca!!!!
ee no fajne. tylko krem dodaje kalorii. będę już chyba czekać na własne truskawki.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Dzień dobry!
Byłabym ostrożna jesli chodzi o umieszczanie jedzenia w obecności konwalii. Konwalie są roślinami trującymi. Sok, który wydzielają w takim wypadku może się przedostać do jedzenia.
Pozdrawiam majowo! :)
Paula
Cudownie wyglądają, akurat mam rabarbar i truskawki , więc pewnie się skuszę :)
Nie wyrastają za bardzo, ale są bardzo smaczne. Połączenie rabarbaru i kardamonu bezbłędne! Tylko do kremu wystarczy pół szklanki cukru pudru, inaczej jest bardzo słodki. Pozdrawiam :-)
Dzięki za wiadomość! Ja również pozdrawiam!
Zosia
Zosiu właśnie zrobiłam Twoje babeczki i są obłędne! Mam tylko jedna małą radę, zamiast sztucznego barwnika polecam dodać trochę soku z buraków również świetnie barwi i nie zmieni smaku ;) Pozdrawiam