Skład:
Pasta z awokado (dla 2-3 osób)
2 ugotowane jajka na twardo
2 dojrzałe awokado
pęczek zielonej pietruszki
5-6 kaparów
2 łyżeczki soku z cytryny + 2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
świeżo zmielony ziołowy pieprz
do podania: gorące pieczywo + szczypta mielonego chili
1. Wszystkie składniki na pastę miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej masy. W trakcie miksowania doprawiamy solą i pieprzem. Gotową pastę podajemy z gorącym pieczywem i szczyptą mielonego chilli. Możemy również skropić kanapeczkę oliwą z oliwek.
Follow my blog with bloglovin!
Po więcej zdjęć zapraszam na INSTAGRAM
Jakoś nigdy nie przekonałam się do awokado, w żadnej postaci…
spróbuj- warto ;-)
Takie pyszności a ja przed śniadaniem…. ;)
Zosiu zamiast soli morskiej polecam spróbować sól himalajską – jest o wiele zdrowsza! :)
Podobno morska też zdrowa, gruboziarnista. I w ogóle to bardzo polecam książkę „Człowiek – sól ziemi” Nadieżda Siemionowa. A himalajską to je mój koń ;) Ale w sumie to dobry pomysł, też wypróbuję w kuchni :)
Szybkie, proste i przyjemne. Uwielbiam avocado :) ja robię w wersji pasty jajecznej z avocado :) pyszotka :)
Miłej niedzielki :)
Witam, a ja bym chciała spróbować batatow- inaczej słodkich ziemniaków ale nie moge nigdzie znaleść fajnego przepisu. Zosia może ty masz jakaś inspiracje kulinarna??? Pozdr
Anna,spróbuj od frytek z batatów,pieczonych w piekarniku :)
Pychotka! My tez pare tygodni temy tak swietowalismy Niedziele :) Tyle ze nasza avokadowo- jajeczna pasta byla z rzodkiewka i szczypiorkiem :)
http://travel4taste.com/2013/04/13/avocado-with-egg-paste/
Pozdrawiamy ze slonecznego Paryza :)
Świetny pomysł!
pisałaś, że nie jesz białego pieczywa a to na zdjęciach to jakie?
Białe ;-) ale nie powiedziane, że jem :)
Uwielbiam jajka i awokado, więc dzisiejsza propozycja to idealne rozwiązanie; dla mnie bardziej na lunch, ale super!!!
Zdjęcia powalają, zwłaszcza zbliżenia składników przed zmiksowaniem i natki pietruszki. Czapki z głów, Zosiu:-)
Pozdrawiam ciepło
Marta:-)
Zosiu, uwielbiam Twoje przepisy.
Awokado jest moim ulubionym. Ostatnio jadlam je tylko z ziemniakami :) Z checia zrobie paste wedlug Twojego przepisu. Dziekuje! Pozdrowionka! :)
To ja dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam serdecznie w niedzielne popołudnie!
Zosia
Zosiu!
Na nowo zaczęłam śledzić Twojego bloga … przyznaje że miałam małą przerwę:) Pamiętam jednak, że miałaś w planach wydanie książki ze swoimi przepisami. Czy to aktualne? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji… a bardzo chciałabym ją mieć:)
Pozdrawiam!
Aktualne ;-)
Cieszę, się że na nowo zaglądasz,
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
nie mam przekonania co do awokado, ale może w tym wydaniu by mnie olśniło.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
Wygląda pysznie, nowy pomysł na zastosowanie awokado, kiedyś przygotowałam pastę z awokado, śmietany, cytryny i kolendry też była rewelacyjna. Tak przy okazji Zosiu czekam na wpisy soków ;) Zakupiłam sokowirówkę i brak mi pomysłów…
Zosiu, dzisiaj zrobiłam spaghetti carbonara z Twojego przepisu i w końcu wyszła taka jaką chciałam :) próbowałam kiedyś z innych przepisów, ale to nie było to. Teraz na pewno będę ją robić częściej, chłopak zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
Pozdrawiam ze Szczecina!
Uwielbiam takie przpeisy Zosiu:)
Szkoda ze tak trudno kupić mięciutkie awokado:( U wawie wszędzie są tak twarde ze można tym zabić:) Niby pomaga ta sztuczka z trzymaniem ich w papierowej torbie z jabłkiem, (jablko wydziela ten cały etylen) ale to i tak trwa z tydzien zanim zmieknie, wiec nie ma mowy o spontanicznym menu:)
A u mnie w weekend krolowal hummus wedlug Twojego przepisu – pycha. Ciemne tosty z duza iloscia pietruchy. Dodalam od siebie chilli i kmin rzymski tylko – polecam!
Dziękuję serdecznie za wiadomość!
Miłego dnia!
Zosia
Witam Zosiu,
ostatnio zaczęłam próbować przepisy z zastosowaniem awokado. Napisz mi proszę, czy w paście można pominąć kapary, czy możną ją przygotować wieczorem, a spozyć na 2 dzień na śniadanie i jak długo można ja przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku? Dzisiaj chciałabym tez zrobić Twój koktajl z awokado z cyklu „całkiem zdrowo”. Napisz mi proszę, czy koktajl pasuje tez na 2 śniadanie, czy bardzo „nie zapycha” i czy podany przepis jest na 1-2 porcje?
Bardzo proszę o odpowiedz.
Mam nadzieje, że tym razem doczekam ;-)
Słonecznego dnia!!!!!!!!!!!!
Zosiu,
jak długo można trzymać w lodówce taki smakołyk? Pozdrawiam ze słonecznego zachodniopomorskiego ;)
Uwielbiam awokado, a przy tym jakie zdrowe! Dzisiaj jadłam awokado na śniadanie, tak po prostu położone w kawałkach – z twarożkiem, papryką i pomidorem. Twoją pastę na bank wypróbuję. Awokado w ogóle jest fajne i można z nim dużo kombinować ;) Zosiu, a masz może w planach upieczenie chlebka z fasoli? Dowiedziałam się o nim niedawno i szukam sprawdzonego przepisu :) Chlebek podobno bardzo popularny zwlaszcza u tych, którzy postanowili w ogóle zrezygnować z tradycyjnego pieczywa – nawet tego ciemnego. A ostatnio poczytałam więcej o glutenie i ile wyrządza on złego dla organizmu (nawet u osób nie uczulonych na gluten!). A pisałaś wcześniej, że Twoja córcia też miała z nim problemy. Tak więc gdybyś taki chlebek upiekła, to ja bym chętnie z Twojego przepisu skorzystała :D
Pozdrawiam serdecznie z całkiem wiosennej już Wawy :)
Zosiu smak przedni,ale nie udalo sie zjesc calosci,czy mozna przetrzymac w lodowce?
Wlasnie jestem po zjedzeniu, wyszlo pysznie, chociaz musialam nieco zmodyfikowac przepis, bo mialam tylko jedno awokado. Polecam dodanie rukoli do jednego awokado. Moge tez zaswiadczyc, ze smakuje wspaniale z ciemnym pieczywem! Dzieki za przepis Zosiu!
Muszę zrobić kiedyś, mm ;)
hmm… :) musi być pyszne, aż mi ślinka pociekła :D
pozdrawiam serdecznie :)
Witaj Zosiu :)
Czym można zastąpić kapary w tej paście?
Przyznam, że kapary jadłam jedynie na pizzy i ich smak nie przypadł mi do gustu.
Ciężko znaleźć odpowiednik kaparów, ale może cebulę posiekaną w drobną kosteczkę zapropronuję ;-) ?
Pozdrawiam,
Zosia
Zosiu, lubię takie pasty, a i różne kombinacje z awokado są u mnie ostatnio dość częste (właściwie za Twoją sprawą, bo wszystko zaczęło się od „zielonego koktajlu” :) ).
Tak więc na pewno i ten przepis wkrótce wypróbuję.
Na mojej liście dań do wykonania w tym tygodniu jest jeszcze Twój ostatni pomysł na dorsza :) i nie mogę się doczekać najnowszego wpisu z cyklu: Całkiem zdrowo! ;) mam nadzieję, że on również wskoczy na moją listę :)
A! i wreszcie w tym tygodniu zabiorę się za przygotowanie klopsików z soczewicy i właśnie tego dania najbardziej wyczekuję :)
Pozdrawiam! :D
oo długa lista! Trzymam zatem kciuki i mam nadzieję, że któryś z przepisów przypadnie Ci go gustu ;-)
MIłego wieczoru,
ZOSIA
baaaaardzo lubię awokado ;))
Uwielbiam pastę z awokado! Zazwyczaj robię ją z dodatkiem jajek, rukoli, natki i oleju kokosowego. Muszę wypróbować z kaparami!
Dziękuję za przepis Zosiu.
Pozdrawiam
Kinga
Kingo to ja Tobie dziękuję za wiadomość i odwiedziny :*
Z jajkiem awokado jeszcze nie próbowałam. Czasami mieszam z serkiem. Zrobię sobie taką pastę na kolację.