… coś na niedzielną przekąskę.
Skład:
1 bakłażan
3 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 roztarte ząbki czosnku
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
oliwa do smażenia
A oto jak to zrobić:
1. Kroimy bakłażana w cienkie plastry i posypujemy z każdej strony szczyptą soli. Smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż skórka zacznie brązowieć.
2. Zdejmujemy z patelni i ucieramy w robocie kuchennym na gładką masę. Sopniowo dodajemy oliwę, szczypiorek, czosnek i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy natką pietruszki. Najlepiej podawać do ciepłego pieczywa.
Ucieramy bakłażany w robocie kuchennym.
Kocham kokilki :))
Witam,
Uwielbiam Twoje przepisy ! Dzięki nim każde spotkanie z moimi przyjaciółmi jest wyjątkowe ! ostatnio przyjaciółka zdradziła mi, że ma ochotę na pierogi ruskie. Niby proste a jednak. Znasz może przepis na pyszne pierogi ruskie ? Chce i tym razem ich zaskoczyć. Zosiu jesteś genialna! :) moja polska Nigella lawson!
:) najczęściej do farszu pierogów ruskich dodaję bryndzę, podsmażoną cebulę,ugotowane ziemniaki i sporo magi. Jeżeli bryndzy nie mogę dostać, to zastępuję nią serem feta. Pozdrowienia serdeczne i dzięki za komentarz! Zosia.
Zosiu! jesteś znakomitą kucharką :) ale mam nieśmiałą propozycję, żebyś również od czasu do czasu prezentowała swoje stroje, bo praktycznie na każdym zdjęciu wyglądasz super i jesteś gustownie ubrana! Wiem, że podzieliłyście się 'rolami’ i pewnie żadna nie chce wchodzić drugiej w drogę, ale może okazjonalnie, raz na jakiś czas, byście się wymieniły – Kasia ugotuje coś pysznego, a ty zaprezentujesz nam swój strój :)
popieram,prosimy o Twoje stylizacje
Wszystko co przyrządzisz wygląda bardzo smakowicie :)
Bardzo Ci dziękuję. Zosia.
Hej czy mogłabyś dodać przepis na jakieś ciastka które można podać gościom??
Ależ cudownie smakowałby ten dip z chlebem z grilla :) na samą myśl dostałam ślinotoku…kocham bakłażany i ten przepis na pewno wypróbuję!
Pozdrawiam!
ps. Bardzo fajny blog! Gratuluję!
Zosiu, właśnie robię hiszpańską tortillę. Trzymaj kciuki!!!
tak jest!
I wyszło! Genialne, objadłam się jak dziki bąk! Kocham Cie normalnie! Pozdrawiam!
Hej Zosiu:)
Dziś zrobiłam tą hiszpańską tortille… i tak szczerze nie było zbytnio rewelacyjne… Ziemniaki w ogóle tu nie pasowały… Ale ładnie wyglądało:)
A wczoraj zrobiłam Twoje bułeczki z serem feta i były przepyszne:) ciasto obłędne !:) jutro mam zamiar zamiast sera dodać kawałki czekolady, tak jak kiedyś Nigella pokazywała przy rogalikach z ciasta francuskiego:) Jutro napisze jak mi wyszło:)
Pozdrawiam i czekam na następne pyszne przepisy:)
Ale w przepisie nie ma ziemniakow…
Są:)
Błagam pokaz w co jesteś ubrana albo chociaż odpisz dlaczego nie chcesz!!!!!!! Uwielbiam Cię
Zosiu, dziekuje Ci za wspaniale przepisy. Duzo z nich wyprobowalam ku uciesze mojego chlopaka ;-)
Czy moglabys podac rowniez przepis na dip z oliwek?
Serdecznie pozdrawiam z Hamburga :-)
HEJ ZOSIU !
FAJNIE BY BYŁO GDYBYŚ ZAMIEŚCIŁA POST O GRILLOWANIU ;) NA PEWNO ZNASZ JAKIEŚ ALTERNATYWNE PRZYSMAKI… pozdrawiam Ita.
Witaj, jutro zapraszam na post o grillu! Zosia
hmmm, mysle ze sie skusze, chociaz oberzyna nie nalezy do moich ulubionych warzyw… wyglada bardzo smakowicie (przepraszam za brak polskich liter, moja klawiatura ich nie posiada)
http://www.nutmegandvanila.blogspot.com
Zosiu jesteś osobą dzięki której zaczęłam gotować! To cud! Twoje przepisy są fantastyczne i inspirujące. Pozdrawiam gorąco i dzięki :))
Jesteś czarodziejką. Moi goście wczoraj w zasadzie milczeli ewentualnie mlaskali bo głównie zajęci byli jedzeniem. Oczywiście całe menu Twego autorstwa. Gratuluję talentu. Widze Cię w programie kulinarnym. A ja…Kurczę, chyba polubiłam gotowanie,wrrrrr!?
Witam!:)
Tak jak wczoraj pisałam zrobiłam dzisiaj babeczki z kawałkami czekolady:) Wyszły pyszne:) ! Ta rozpływająca się czekolada z tym smacznym ciastem—> Bajka:D
Witam:)
tak jak obiecałam miałam się odezwać jak mi poszło z babeczkami z dodatkiem czekolady:) wyszły naprawde pyszne! czekolada się rozpływała i to pyszne cisto! Zosiu polecam! Spróbuj:)
Pozdrawiam
ooo to świetnie, dziękuję Ci bardzo i muszę koniecznie wypróbować. Z pozdrowieniami Zosia!
Uwielbiam bakażany, koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ! :)
http://www.torbyborby.blogspot.com/
Przyrządzone-zjedzone-talerze (wstyd!) wylizane !
To chyba najlepsza rekomendacja:)
Pozdrawiam serdecznie!
wow! to prawda- najlepsza rekomendacja! dziękuję! Zosia
Bosko, ostatnio poszukuję przepisów na bakłażana i ten wydaję się przepyszny, Dzikuję i pozdrawiam! wszystko wygląda przepysznie:)
Twoje przepisy są genialne ,nadawała byś się na szefa kuchni jakiejś dobrej restauracji;)
ooo dzięki!
Zosiu!
Mam prośbe innego typu:dip w tym poście prezentowany jest w bardzo ładnym 'kubeczku’. Domyślam sie że jest ceramiczny.Czy mogłabyś podpowiedzieć czy jest z jakiegoś kompletu i gdzie go można kupić (np.IKEA?)
Pozdrawiam serdecznie:)))
one są wszędzie, nawet w duce.
wypróbowałam dip i podałam go razem z pieczywem czosnkowym, wyszyło pyszne :) masz może pomysł do czego można jeszcze go podawać oprócz tych rogalików z fetą?
ja go podalam z surowymi warzywami, seler naciowy, marchewka ,pieczarki. Pauje idealnie,
Pozdrawiam :)
Wczoraj zrobiłam ten dip, podawałam go z tostami. Smakował wyśmienicie napewno wejdzie na stałe do mojego menu:)
Pozdrawiam
Cudowności !!!
Kolekcjonuję ciekawe przepisy na sosy, dipy, pasty…, a potem wykorzystuję i wszyscy się zajadają ;-)
Twój tez kradnę, a w zamian oceniam wysoko o tutaj :
http://wysmakuj.pl/index.php?category=zupy
Witam, dla mnie suuuper, strona, suuuuper przepisy :)
Brakuje mi jednej rzeczy jedynie, a mianowicie wyszukiwarki(chyba że jej nie widzę).
Myślę, że uprościło by to znalezienie jakiegoś przepisu np. „potrawy z avocado” albo „dania z krewetkami” itp.
pozdrawiam
dorota