W najbliższe wtorki zapraszam na kolejny cykl przepisów o nazwie: Całkiem zdrowo! Wszystkim zabieganym i zapracowanym postaram się przemycić do codziennej diety trochę ,,zieleniny". Spodziewajcie się dużej porcji wyciskanych soków, orzeźwiających koktajli, humusów i sałatek. Na początek proponuję pieczone warzywa, guacamole i ryż jaśminowy (stosowany w medycynie chińskiej jako składnik diety, podobno wzmacnia trzustkę i śledzionę, działa pozytywnie na żołądek i jest bogaty w białka, wapń, fosfor i magnez).
Skład:
Guacamole: 2 dojrzałe awokado
sok z 1 limonki
3-4 pomidorki koktajlowe
oliwa z oliwek + sól
1 pierś z indyka (polędwiczka)
1 papryka (czerwona lub żółta)
Marynata do indyka: 1 łyżka suszonego tymianku
szczypta suszonej mięty
2 ząbki czosnku (wyciśnięty)
ok. 50 ml oliwy z oliwek
szczypta pieprzu (polecam cytrynowy) + szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
Pieczone warzywa: 1 cukinia
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka suszonej mięty
pieprz i sól
A oto jak to zrobić:
1. Za pomocą blendera, miksujemy awokado z sokiem z limonki, kawałkami pomidorów i 1 łyżką oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku. Wszystkie składniki marynaty do mięsa dokładnie mieszamy. Pierś z indyka myjemy, kroimy na kawałki i zalewamy marynatą, pozostawiając na 5-6 godzin w lodówce (najlepiej przygotować wieczorem, dzień przed pieczeniem).
2. Mięso wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy na długie wykałaczki, przeplatając kawałkami świeżej papryki. Cukinię kroimy w grube plastry, a pomidorki na połówki. Warzywa umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy suszoną mięta, solą, pieprzem i resztkami marynaty. Warzywa pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C pod przykryciem np. z folii aluminiowej, po ok. 25 minutach wyjmujemy i umieszczamy mięso na 15 minut (również pod przykryciem). Pieczone warzywa, szaszłyki z piersi indyka i guacamole podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Bardzo pożyteczny cykl!:)
Powiedz mi, taki ryż jaśminowy jest dużo droższy od zwykłego?
Pozdrawiam,
Monika
nie, nie! To wszystko zależy od producenta, ale polecam nasze polskie marki :-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Ja natomiast chciałam spytać czy taki ryż jest faktycznie zdrowszy?
o tak! Jestem właśnie po konsultacji z dietetykiem, który mi doradził ryż jaśminowy ;-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Bardzo się cieszę że właśnie taki cykl dla nas przygotowałaś Zosiu ^^ czy jaśminowy w kwestii diety będzie korzystniejszy niż paraboliczny?
Pewnie tak, bo ryż paraboliczny to po prostu taki, który będzie zawsze po ugotowaniu sypki.
Mnie się bardzo podoba. Zapowiadają się smakowite wtorki :)
Rewelacja! Wreszcie po studentach, mamach i dzieciach doczekałam się cyklu z dedykacją jakby specjalnie dla mnie! ;-)))
Super Zosiu! Będziemy gotowac razem ;-)
Ja to jednak wolałam cykl dla dzieci, bo sama to mogę jeść co bądź, ale małej to już chciałabym dawać coś lepszego ;)
Jedząc co bądź dajesz dziecku zły przykład i wyrabiasz złe nawyki żywieniowe, odżywiając się zdrowo masz dużą szansę, że w przyszłości maluch też będzie jadł to, co dobre
Juz się cieszę na ten cykl:)
Guacamole i hummus na stale gości już w moim domu.
Mój mąż na szczęście też jest fanem zdrowego jedzonka:)
Ja robię je bez oliwy (awokado jeśli jest dojrzale jest idealne bez) i dodaje duuuużo pietruszki (zamiast oryginalnej kolendry za którą nie przepadam) no i dodaje pół cebuli(potraktowanej blenderem) :)
mmm wygląda tak apatycznie !;)
http://martuu9x.blogspot.com/
AAA Zosiu! Super! Marzył mi się taki cykl:) Jesteś boska!:)
życzę miłego popołudnia:)
Świetny przepis, wypróbuję na 100%, może w weekend, muszę tylko zachować odpowiednie proporcje i to danie może być zgodne z moją nową DIETĄ, a właściwie nie dietą tylko ZDROWYM SPOSOBEM ODŻYWIANIA ;), pozdrawiam jak zwykle cieplutko
Ale się cieszę! ostatnio okazało się że mam anemię i ogólnie brakuje mi różnych witamin, a nie bardzo wiem jakie potrawy przygotowywać żeby witamin przemycać jak najwięcej, a tu masz! Świetny przepis, wypróbuję jeszcze dziś ;)
Pozdrawiam gorąco!
Świetny przepis!!! Jednak wszystkie Twoje przepisy, a z pewnością większość, mogłyby się znaleźć w tym cyklu; są zawsze pyszne i rozsądnie zbilansowane. Po prostu zdrowe! Gratuluję! Przepis wypróbuję koniecznie, zresztą od kiedy grilluję czosnek Twoim sposobem, rodzina jest zachwycona! Pozdrawiam cieplutko, Zosiu:-) Marta
Świetny pomysł na cykl!
Gratulacje :)
Prezentuje się apetycznie :)
Cieszę się bardzo z nowego cyklu; sama staram się przyrządzać zdrowe potrawy i na pewno skorzystam z przepisu na indyka! Wszystko wygląda tak smakowicie :)
Wygląda bardzo smakowicie :)
http://dream-berry.blogspot.com/
Super pomysł na nowy cykl. Dzisiaj zrobiłam ciasto jogurtowo- pomarańczowe,ale niestety się nie udało :( Wyszło zdecydowanie za wilgotne z lekkim zakalcem. Wszystko robiłam zgodnie z przepisem, może trochę więcej dałam oleju….ehhhh. Następne będzie smaczniejsze.
Zosiu na to właśnie czekałam :) Super cykl! Jaki proponujesz zdrowy sos do ryżu?
Pomimo ze bardzo lubie warzywa i tez zawsze staram sie je przemycić, jakos ten przepis do mnie nie przemawia… No chyba ze na przystawkę ;)
no w końcu moje prośby zostały wysłuchane, coś zdrowego, na pewno się zainspiruję.
_
http://dropofmusic.blogspot.com/
fajny efekt końcowy ;-)
kiedyś będzie trzeba spróbować :P
Uff. Nareszcie coś lekkiego. Coś dla mnie. Hurra!!!
Fajny pomysł na cykl :)
A sam pomysł na obiad cudowny, i jak pięknie wygląda :)
Jamie Oliver robił z patyczków do szaszłyka kratkę i w ten sposób wędził rybkę nad wiaderkiem w plenerze :) aż mi ślinka pociekła ;p;p
O tak, pamiętam tę sesję Jamiego ;-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Zosiu, bardzo się cieszę z tego nowego cyklu. Już nie mogę się doczekać kolejnych przepisów. Obiecuję, że wszystkie wypróbuję! ;)
Pozdrawiam! :)
Dzięki za taki cykl. Twoim dotychczasowym przepisom też nic nie brakuje, jeśli chodzi o zdrowie : ) . Ten przepis cieszy oczy zimą, a i do zrobienia przez cały rok. Najbardziej lubię ryż jaśminowy, więc bardzo mnie ucieszyło to, co o nim napisałaś. Nie wiem, Zosiu, czy słyszałaś o ryżu mlecznym, wygląda podobnie do ryżu na risotto, gotuje się go w mleku – świetny do ryżu na słodko, pewnie też dobry, bo ja go znalazłam w ekologicznym. Zamawiam, jeśli można z nim przepisy ; ) Nikt lepszych nie wymyśli. Please : )
Gratuluję najlepszego bloga.
Ewa
Droga Ewo,
Dziękuję Ci serdecznie za miłe słowa pod adresem mojego bloga. O ryżu mlecznym jeszcze nie słyszałam, ale już czuje zapach takiego na słodko z jabłkiem, cynamonem i lodami ;-) Chyba jednak nie wpiszę się w cykl zdrowych przepisów :-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
To bez lodów ; ) i super!
Pozdrawiam.
ok! ;-)
WRESZCIE!!! :-) Zosiu super, czekałam na taki cykl.
Ze swojej strony polecam kaszę jaglaną – może będzie to dla Ciebie inspiracja :-)
Pozdrawiam
K
Oj tak, przyłączam się do chwalenia. Krzemionka (dla skóry, włosów, paznokci), witaminy z grupy B, żelazo, nie zawiera glutenu, poprawia odporność, odśluzowuje (katar), działa zasadotwórczo, jest lekkostrawna, jest jak naturalny antybiotyk.
Zgadzam sie w pełni! Kasza jaglana to moje odkrycie 2014 – robiłam juz 2 zapiekanki z nią (kroi sie jak tort!), placki, a zupa szczawiowa z nią smakowała obłędnie!
Zosiu, Zosiu daj jakiś swój przepis z ta kasza w roli głównej – będe przeszczesliwa! :)
czy wszystko musi być z mięsem? to chyba jednak nie do końca zdrowe…
Raczej z cyklu – całkiem smacznie ! :D
Witaj Zosiu,
Bardzo podoba mi się ten przepis i cały blok tematyczny:)
Czekam na więcej..;)
Chciałabym jutro zrobić taki zdrowy obiad i mam w związku z pyt.: na ile porcji jest ten przepis (fajnie by było gdyby taka informacja pojawiała się obok Twoich przepisów)? Mogłabyś podać przybliżoną wagę polędwiczki z piersi indyka?
Dzięki serdeczne,
Pozdrawiam
Zosiu,
A do tego przepisu użyłaś ryżu jaśminowego zwykłego czy pełnoziarnistego? Bo wygląda mi na ciemny, tzn. pełnoziarnisty.
Dziękuję za odp.
Pozdrawiam
Pełnoziarnisty ;-)
Pozdrawiam ciepło,
ZOsia
Zosiu,
uwielbiam Twoje przepisy, bardzo często z nich korzystam, ale… jedyne, czego mi brakuje, to informacji dot. liczby porcji, na które wystarczają podane przez Ciebie składniki… pamiętaj o tym, proszę!
ściskam i czekam na kolejne smakołyki:)
Ok ;-)Ten przepis jest propozycją dla 4 osób,
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Zosiu,
zdradź nam czy Ty stosujesz jakąś „specjalna” dietę, bo jesteś bardzo szczupła:) A cykl super, staram sie odżywiać zdrowo więc to coś dla mnie!
smakowite :D
probowalam kilku przepisow Zosi i zawsze bylam zadowolona. szaszlyki z indyka i guacamole wybralam na specjalna okazje- 65 urodziny taty. no i niestety porazka. mieso zamaraynowalam dzien wczesniej. pieklam zgodnie z przepisem. po 15 min mieso surowe. musialam dopiekac (ryz i warzywa wystygly) po czym okazalo sie ze zupelnie bez smaku. tylko guacamole smakowalo dobrze.
jestem bardzo zawiedziona, myslalam ze bedzie super przepis a bylo zupelni przecietnie i bez smaku.
:((( no cóż, bardzo mi przykro jeśli nie wyszło.. pozostaje mi tylko przesłać życzenia dla Twojego Taty ;-)
Pozdrawiam ciepło,
Zosia
Zosiu, mam pytanie; warzywa dopiekaja sie z mięsem, czy wyjęte wcześniej czekają..?
Pozdrawiam, Basia
I?¦m not positive the place you’re getting your information, but good topic. I must spend some time learning more or working out more. Thank you for excellent info I was in search of this information for my mission.
Zawsze bałam się takich 'szaszłyków’ pieczonych w piekarniku, bo miałam wrażenie, że je przypalę ;) Ale teraz mnie zachęciłaś i będę musiała spróbować :)