Oto jeden z przepisów na obiad, który możemy stworzyć w kilka minut bez nadmiernego wysiłku… i choć potrawa składa się zaledwie z kilku składników, to nie brak jej aromatu i charakteru. Kwestie dodatków pozostawiam już Czytelnikowi- choć po cichu podpowiem, że z lekkim puree ziemniaczanym (z dodatkiem czosnku i startego Ementalera) smakuje równie godnie.
Innymi słowy mówiąc, uczta naprędce!
Follow my blog with bloglovin!
Skład:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g)
zestaw kulinarne inspiracje KAMIS (papryka słodka, czosnek, szałwia, rozmaryn, tymianek)
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oleju
1 czerwona cebula (grubo pokrojona)
100 g pieczarek
1 jabłko bez gniazka nasienneo (pokrojone w 8-ki)
150 ml soku jabłkowego lun białego wina wytrawnego
200 ml śmietanki UHT 36%
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
A oto jak to zrobić:
1. Do miski wsypujemy mąkę, paprykę, sól, pieprz i wszystko razem mieszamy. Polędwiczki kroimy na skos w plastry, delikatnie rozbijamy i obtaczamy w mące z przyprawami. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po 2-3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
2. Na patelnię wrzucamy czerwoną cebulę, pieczarki i jabłko. Smażymy przez 3-4 minuty, aż do zbrązowienia. Dodajemy sok jabłkowy lub wino, czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, śmietanę i delikatnie mieszamy. Mięso ponownie wrzucamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i smażymy jeszcze przez 10 minut, aż mięso będzie miękkie.
Witaj Zosiu:) Świątecznie poświątecznie:)Na pierwszy dzień Świąt zrobiłam indyka z ziemniakami-wyszło przepysznie:)Pozdrawiam słonecznie:)Pewnie niedługo zrobię polędwiczki, często też wracam do Twoich przepisów. Zdjęcia jak zawsze cudne i smakowite:)))
Super! Bardzo się cieszę, że indyk smakował!
Pozdrawiam i zapraszam:-)
Zosia
Ja też przyznaję, że indyk godny polecenia.
Z kolei ten przepis wygląda całkiem fajnie. Same zioła, czemu nie i gotowy produkt :)
Wypróbuje i dam znać,
Zosiu pozdrawiam Cię jak zwykle serdecznie z Pszczyny,
srrw.
A ja choć uwielbiam poledwiczki tego przepisu nie będę używać bo ma kilka bardzo obcych mi dodatków (jak można dodać pieczarki do jabłek?)
wlasnie fajnie, trzeba probowac nowe polaczenia, czasami sa swietne! :-)
ps. super te przyprawy kamis :)
ooo to dla mnie przepis idealny dla leniucha,
dzięki zosiu, widziałem to w tv ale nie bałem się spróbować, całkiem się nieźle zapowiada
see u!
Napisy, napisy! Super kompozycja :-)
masz głowę!
no Zosiu..! prosto po Świętach a Ty tak kusisz?? masz w ogóle czas wolny> Kiedy Ty to wszystko robisz?
mniam, mniam:))
http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com
Całkiem niezłe połączenie- jabłka z pieczarkami i szałwia-jak dla mnie bomba
Dzięki za przepis! Rewelacyjna oprawa.
.. dobry nick!
Zośka widziałem Cię z małą- dobrze wyglądasz! Tak trzymaj!
Pzdr,
P.
:-)
ale zbieg okoliczności! W ubiegłym tygodniu moja mama ten przepis robila.. niby gotowe zioła, a smak naprawde super. polecam wszystkim-naprawdę!
To się cieszę!
Pozdrawiam noworocznie!
Zosia
Zocha! :) już wiem co dziś na obiad… ;))
jeszcze tylko poszukam jakiegoś ciasta oczywiście w Twoich przepisach! może coś polecisz szybkiego?
Dobrego dnia życzę! :)
Ola
Bardzo fajne polędwiczki :)
Chociaż tego nie spróbuję bo z mięsem, ale świetnie, świetnie zrobiony jest ten post!
ja po swietach jestem na razie na detoxie posernikowym ;-) i na razie odzywiam sie tylko salatami i woda ;-))
jak zwykle przesympatyczne zdjęcia. :)
pozdrawiam serdecznie.
Super przepis! Koniecznie muszę go wypróbować :) tylko chyba zrezygnuję z pieczarek.
Pozdrowienia z Gdańska!
Zosiu,
bardzo lubię Twoje przepisy. Widac, że gotujesz z pasją i to jest najważniejsze. Powodzenia!
Zosiu a z jakiego sklepu jest ten śliczny brytyjski obrusik? :)
pozdrawiam, a przepis oczywiście wypróbuję!
Zosiu, czemu na makelifeeasier nie ma odnośnika do twojej stronki? :( Przez to zawsze zapominam na nią zajrzeć:(
Dobrze by było mieć taką Zosię w domu. Twoi bliscy to mają fajnie. Chyba Cię porwę. ;-) A te zdjęcia…
Jak zwykle zdjęcia potrawy zachęcają do jej ugotowania,
jednak nie przepadem za połączeniem mięsa z owocami, ciekawe czy bez jabłek będzie równie dobrze smakować:)
delfinasshopping.blogspot.com/
Mi tu bardziej pieczarki nie pasują, a smażone jabłka z mięsem są pyszne:)
Zosiu a jakiej Ty używasz patelni??? Zdradzisz nam ??? Właśnie chce zakupić jakąś i zastanawiam się co byś poleciła???
Zosiu, a w wersji dietetycznej co byś poleciła zamiast śmietany? Zupy zagęszczam zmiksowanym ziemniakiem, ale do tego mięsa to już nie wiem czym?
Zdecydowanie jogurt grecki :)
Nigdy go nie używałam, nie zważy się?
Używam greckiego i mnie się nie waży. :)
Zosiu, jesteś moim absolutnie najulubieńszym odziałem makeeasier :)
oo tak !!
Super post, mase inspiracji!
Oh Zosieńko już wiem co jutr gotuję! Dzięki za pomysł.
wieczorne pozdrowienia!
hmm chyba trzeba będzie spróbować. polecacie? ktoś już to robił??
Wspaniale wyglada…niestety jak dla mnie te zdjecia triche przekombinowane i wszystko stracilo zamierzony urok…
A przepis wyprobuje na pewno
super przepis! bardzo dziękuję za kuchenne inspiracje Zosiu:)
Fajny pomysł z białymi komentarzami na zdjęciach! Już po ich obejrzeniu, przed przeczytaniem reszty postu, już wiem że było dobre! :P Pozdrawiam!
takie mieszanki przypraw są dużo lepsze i bardziej aromatyczne – osobno, a nie razem pomieszane ;)
love UK style :*
Zosiu, a te wszystkie akcesoria to z jakiego sklepu?
Zosiu, a jak robisz to puree ziemniaczane z ementalerem? :-)
kiedy w końcu ta książka…
i uważam,że akurat pasują ci okulary ale to może przez to że ja uwielbiam wprost ludzi w okularach.
Zosiu przepis naprawdę dobry właśnie go zrobiłam tylko zamiast gotowych przypraw kamis sama dodałam na oko;) i zamiast wina sok jabłkowy synek mój zachwycony był obiadem
Pingback:Schab z jabłkiem w sosie śmietanowym « My dishes and sweets :)
Witam. Od dawna zaglądam na makelife i makecooking. Zrobiłam już parę dań. Niektóre mi nie wyszły. Ale dziś na odbiad była polędwiczka, o której powyżej. Wyszło pysznie! Zamiast puree zapiekłam ćwiartki ziemniaków. Wcześniej wysmarowałam je oliwą i rozmarynem oraz odrobiną soli. Domownicy, a zwłaszcza mój Mężczyzna baardzo zadowoleni :-) Pozdrawiam.
rewelacyjny przepis! właśnie skończyliśmy obiad. mniam!
czekam na kolejne wpisy. pozdrawiam serdecznie.
Zrobiłam polędwiczki, wszystkim bardzo smakowały, powtórzę na pewno. Z lenistwa podałam z kopytkami (albo gnocchi, jak kto woli), pasowały świetnie!
:-) dzięki za wiadomość!
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
były pyszne!!!! :)))) dzięki za pomysł!
pozdrowienia ze stolicy!!!! :)
Witam,
Wygląda pysznie! Chciałabym spróbować, tylko zastanawiam się dla ilu osób jest to danie? Zamierzam zrobić te polędwiczki na obiad dla dwóch osób i nie wiem jakie byłyby wtedy proporcje… Z góry dziękuję za odpowiedź !
PS. Świetny blog, odwiedzam go codziennie:) Pozdrowienia z Rzeszowa!
Zosiu,
Mogłabyś zaproponować jakieś dodatki do tego dania, może sałatkę? Samo danie pyszne!
Dziękuje z góry :).
I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!
Pierwsze polędwiczki w życiu i od razu sukces! Danie jest przepyszne! ;-)
Super! Dziękuję za wiadomość! ❤️