Skip to main content

WIELKANOCNA PASTA ZE SŁONECZNIKA

Wielkanocny stół to nie tylko miejsce wspólnego świętowania, ale także przestrzeń, w której budzi się wiosna – subtelna gra kolorów, zapachów i smaków. Mam wrażenie, że to właśnie naturalność i umiar tworzą atmosferę ciepła i bliskości.

Wśród potraw, które w tym roku po raz pierwszy podam, jest wyjątkowa pasta ze słonecznika z dodatkiem świeżego lubczyku. Jej kremowa konsystencja i lekko orzechowy smak słonecznika pięknie komponują się z aromatem lubczyku – zioła nieco zapomnianego, a tak niezwykle wiosennego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jajek czy warzyw – lekka, roślinna, a przy tym pełna smaku. Idealna, by dopełnić świąteczny stół czymś prostym, ale niebanalnym.

Skład:

400 g łuskanego słonecznika

4-6 ząbków czosnku

garść świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego

sok z 1/2 cytryny (lub więcej)

1/2 szklanki oleju roślinnego

1,5 łyżeczki soli morskiej

do dekoracji: świeże liście ziół, np. lubczyk, bazylia lub pietruszka

150 g serka śmietankowego typu Almette

A oto jak to zrobić:

1. Wieczorem zalewamy słonecznik wodą i pozostawiamy na całą noc. Do szerokiej miski przekładamy odcedzony słonecznik i dodajemy obrany czosnek, zioła, sok z cytryny, sól oraz olej. Całość blendujemy partiami do uzyskania jednolitej masy. Tak zblendowaną konsystencję przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C.

2. Po upieczeniu czekamy, aż masa się ostudzi, a następnie wierzch dekorujemy serkiem śmietankowym i świeżymi gałązkami lubczyku. Podajemy z ulubionym pieczywem.

9 Odpowiedzi do “WIELKANOCNA PASTA ZE SŁONECZNIKA”

  1. A ja zastanawiałam się nad przysmakiem, który wywołałby u gości efekt wow i bingo !!!- p. Zosiu, bardzo dziękuję za przepis a na Święta życzę dobrego, rodzinnego, wiosenno-magicznego czasu, pozdrawiam.

    • Ilono, ja również życzę samych pięknych rodzinnych chwil!
      Dziękuję za odwiedziny! :*

  2. Wygląda tak świeżo i apetycznie! Chętnie zrobię na świąteczne śniadanie i myślę, że doskonale się tu sprawdzi czosnek niedźwiedzi jako dodatek i dekoracja podobnie jak lubczyk czy pietruszka! Mniam :)
    PS. Zdradz proszę skąd to urocze koronkowe polo ?

    • Marto,
      dziękuję Ci serdecznie za Twój czas tu i wiadomość! Czosnek niedźwiedzi będzie doskonały! A koszulka, to &otherstories
      Uściski!

  3. Ale fajny przepis! Prosty, ale jednocześnie odświętny. Dziękuję! Menu na święta już ustalone, ale zapisuję do wypróbowania na kolejne dni 🤗

    • Agato, dziękuję za wiadomość – spróbuj koniecznie, to naprawdę szybko się robi i jest przeeeepyszny! Właśnie podjadamy końcówkę i jutro ponownie go upiekę!

  4. Bardzo fajny przepis i sposób podania! Zamiast serka dam chyba dobre, miękkie tofu żeby ją zweganizować. Wesołych Świąt Zosia! 🐣

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.