Wielkanocny stół to nie tylko miejsce wspólnego świętowania, ale także przestrzeń, w której budzi się wiosna – subtelna gra kolorów, zapachów i smaków. Mam wrażenie, że to właśnie naturalność i umiar tworzą atmosferę ciepła i bliskości.
Wśród potraw, które w tym roku po raz pierwszy podam, jest wyjątkowa pasta ze słonecznika z dodatkiem świeżego lubczyku. Jej kremowa konsystencja i lekko orzechowy smak słonecznika pięknie komponują się z aromatem lubczyku – zioła nieco zapomnianego, a tak niezwykle wiosennego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, jajek czy warzyw – lekka, roślinna, a przy tym pełna smaku. Idealna, by dopełnić świąteczny stół czymś prostym, ale niebanalnym.
Skład:
400 g łuskanego słonecznika
4-6 ząbków czosnku
garść świeżego lubczyku lub 1 łyżka suszonego
sok z 1/2 cytryny (lub więcej)
1/2 szklanki oleju roślinnego
1,5 łyżeczki soli morskiej
do dekoracji: świeże liście ziół, np. lubczyk, bazylia lub pietruszka
150 g serka śmietankowego typu Almette
A oto jak to zrobić:
1. Wieczorem zalewamy słonecznik wodą i pozostawiamy na całą noc. Do szerokiej miski przekładamy odcedzony słonecznik i dodajemy obrany czosnek, zioła, sok z cytryny, sól oraz olej. Całość blendujemy partiami do uzyskania jednolitej masy. Tak zblendowaną konsystencję przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C.
2. Po upieczeniu czekamy, aż masa się ostudzi, a następnie wierzch dekorujemy serkiem śmietankowym i świeżymi gałązkami lubczyku. Podajemy z ulubionym pieczywem.
A ja zastanawiałam się nad przysmakiem, który wywołałby u gości efekt wow i bingo !!!- p. Zosiu, bardzo dziękuję za przepis a na Święta życzę dobrego, rodzinnego, wiosenno-magicznego czasu, pozdrawiam.
Ilono, ja również życzę samych pięknych rodzinnych chwil!
Dziękuję za odwiedziny! :*
Wygląda tak świeżo i apetycznie! Chętnie zrobię na świąteczne śniadanie i myślę, że doskonale się tu sprawdzi czosnek niedźwiedzi jako dodatek i dekoracja podobnie jak lubczyk czy pietruszka! Mniam :)
PS. Zdradz proszę skąd to urocze koronkowe polo ?
Marto,
dziękuję Ci serdecznie za Twój czas tu i wiadomość! Czosnek niedźwiedzi będzie doskonały! A koszulka, to &otherstories
Uściski!
Ale fajny przepis! Prosty, ale jednocześnie odświętny. Dziękuję! Menu na święta już ustalone, ale zapisuję do wypróbowania na kolejne dni 🤗
Agato, dziękuję za wiadomość – spróbuj koniecznie, to naprawdę szybko się robi i jest przeeeepyszny! Właśnie podjadamy końcówkę i jutro ponownie go upiekę!
Bardzo fajny przepis i sposób podania! Zamiast serka dam chyba dobre, miękkie tofu żeby ją zweganizować. Wesołych Świąt Zosia! 🐣
Ulu, cieszę się i dziękuję za wiadomość. Tofu, super pomysł!
Zosiu, jakiej średnicy formy użyłaś? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)