Skład:
100 g dobrej gorzkiej czekolady
100 g masła
2 jajka
120 g cukru pudru
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
2 łyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
bita śmietana (do podania)
A oto jak to zrobić:
1. Masło z czekoladą roztapiamy w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. W dużej misce ubijamy jajka z cukrem (pudrem i wanilinowym) na gładką masę, następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość.
2. Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitą mieszaniną jajeczną i przelewamy do uprzednio przygotowanych kokilek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18 minut.
W sumie to takie brownie :) wychodzi lekko chrupkie z wierzchu i płynne w środku. Pyszne :)
MUSZE WYPRÓBOWAĆ KONIECZNIE
„wychodzi lekko chrupkie z wierzchu i płynne w środku” – idealne!
idealno-genialne mmmmMMMM! :))
ja robię dokładnie tak samo Brownie,tyle,że piekę w dużej blasze. Nie wiedziałam,że to też pudding:)
Wygląda pysznie, podany z lodami musi smakować rewelacyjnie:)
to raczej fondant, brownie jest ciągnace a nie płynne, wyglada jak suflet ale to tez nie ta konsystencja
dokładnie, to fondant, gdyż jest płynny w środku ;] Brownie jest wilgotne, lecz się nie rozlewa ;]
Czy ktoś orientuje się gdzie dostanę kokilki? Ikea?
są dostepne np. w Duka (kilka kolorow do wyboru)
ja kupiłam w Nanu Nana
Tesco, Kaufland, Lidl, targ miejski, internet, sklepy ze wszystkim po 2zł…Pełno tego
Boski przepis !! Uwielbiam wszystko co czekoladowe :)) tylko brakuje mi likieru pomarańczowego w domu…
Zośka, jak Ty to robisz????zawsze jak ja gotuje to kuchnia wygląda jakby wybuchła w niej bomba, a u Ciebie wszystko takie schludne i czyste…wiem, że to też na potrzeby zdjęć- ale mimo wszystko…
uwielbiam Twój blog i z niecierpliwością czekam na wpis na temat Twojej kuchni (proszę)
ps:masz jakiś przepis na zupę z dyni? mam dynię i muszę ją wykorzystać,a nie wiem do końca jak.
Zosia, bardzo serdecznie Cię pozdrawiam i podziwiam
Kasia
bo Zosia, to jest dobrze zorganizowana kobieta :D:D:D
Co prawda nie jestem Zosią, ale ostatnio dynia królowała w mojej kuchni i mogę Ci polecić następujące sprawdzone przepisy:
kurczak z dynią –
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/kurczak_z_dynia_pieczarkami/przepis.html
grzanki z dynią –
http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/grzanki_z_dynia_serem_bial
ym/przepis.html
ciasto dyniowe –
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_dyniowe/przepis.html
racuchy dyniowe –
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/racuchy_z_dyni/przepis.html (drugi przepis wygląda ładnie, ale jest strasznie pracochłonny i nie warty zachodu)
syrop dyniowy do kaw i deserów –
http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/2012/09/syrop-dyniowy-pumpkin-spice-syrup.html
A co do zup, to zależy, czy wolisz na słodko, czy nie. Ja osobiście pomieszałam kilka przepisów. Ugotowałam dynię na miękko, przyprawiłam imbirem i szczyptą gałki muszkatołowej i zblendowałam. Dodałam rosołu. Podałam z grzankami, pietruszką i twarogiem wędzonym (przepis Okrasy ;)).
Pozdrawiam i życzę smacznego!
do tego łyżka kwaśnej śmietany i pestki dyni do posypania zupy
DZIĘKUJĘ;-)
dobrze jest dodać też krem z octu balsamicznego (jadłam, ale sama nie robiłam)
pozdrawiam Was
Kasia
Polecam Ci mojego bloga i moją zupę dyniową. Jestem pewna, że będzie Ci smakować. Pozdrawiam i zapraszam :)
http://zwyczuciemsmaku.pl/kremowa-zupa-z-dyni-z-mlekiem-kokosowym-pomarancza-i-przyprawami-korzennymi/
Albo slodka zupa mleczna dyniowa. Dynie zetrzec na duzych oczkach tarki, w malenkiej ilosci wody poddusic do miekkosci (nawet tyle zeby dynia sie zupelnie rozpadla). Zagotowac mleko, zrobic na mleku lane kluseczki lub zacierke, pogotowac chwile razem z dynia i poslodzic. Pycha na sniadanie!
Smakowitości :)
Dałaś mi Zosiu wenę, chyba idę też przygotować jakiś deser :D
Zosiu, suuuuper :)), że dodałaś nowy wpis, już nie mogłam się doczekać, kiedy znów coś pysznego pojawi się na Twoim blogu :)) ten pudding wygląda obłędnie :)) pychota :)) na pewno skorzystam z Twojego przepisu na to cudo czekoladowe :))
pozdrawiam serdecznie :))
Z chęcią zjadłabym teraz takie cieplutki pudding! :D
Ale cudowne! Uwielbiam takie desery, wszystko co czekoladowe:)
ooo wreszcie jakiś przepis na słodko bez kruchego ciasta :) super! :)
dokładnie czegoś takiego teraz potrzebuję! Zosiu, nie myślałaś o otworzeniu własnej restauracji? albo jeszcze lepiej cukierni? oj rozmarzyłam się…
Witam,
Czy można czekoladę zastąpić czymś innym? Jestem alergikiem a deser jest bardzo efektowny i prosty :)
No i jak tu się odchudzać jak takie pyszności robisz Zosiu! :)
Wyglada niezwykle smakowicie, na pewno jest przepyszne i kaaaloryczne:d Piekne zdjecia, naprawde milo sie oglada!
witaj Zosiu,
wszystko wyglada niesamowicie ;-) i na pewno tez tak smakuje….
mam tylko jedno pytanie: czy z tych ilosci skladnikow wychodza cztery porcje?
pozdrawiam
Hej, niestety nie mam takich fajnych foremek. Czy pudding udalby sie w zwyklej formie na tarte?
w środku to ma być upieczone, czy lejąca się masa?
O kurcze… ale to musi być pyszne…
ciekawe czy z białej czekolady tez by było ok…
mistrzostwo! Zosiu, zawsze wychodzą Ci puddingi takie lejące w środku? mi czesto nie wychodzi, uzywasz piekarnika z termoobiegiem?
Musi być pyszne , jesteś niesamowitą osobą, która jest zawsze uśmiechnięta, ja również czekam na każdy wpis , na pewno to zrobię ale czy wyjdzie?? Pozdrawiam mamę i córcię. Monia
doskonały przepis, na dzisiejszą deszczową pogodę
Zosiu! Marzyłam o dobrym przepisie na pudding,tzn o takim, który by wyszedł:) A z doświadczenia wiem,że Twoje przepisy zawsze mi wychodzą.Dzięki Tobie gotowanie stało się moją pasję, w prawdzie niezbyt dobrze wpłynęło to na moją figurę,ale cośza coś. Mam pytanie,czy kokilki wysmarować tylko masłem, czy posypać teżmaką,cukrem pudrem?
Pozdrawiam!
Jest kilka szkół- ja osobiście natłuszczam masłem + cienką warstwą bułki tartej .. z kolei w większości książek kucharskich jest mowa o cukrze pudrze.
Pozdrawiam ciepło!
Zosia
obłędny przepis! już nie mogę się doczekać aż sama zrobię :)
Wygląda przepysznie! :)
Oooooooooooooooooooooo taaaaaaak! :D
jaki to likier? poza tym, ze pomaranczowy ;)
No i w końcu doczekałam się tego przepisu:) Takie gorące ciastko czekoladowe podają w Republice nad Motławą i jest mega pyszne, niestety przepisu nikt nie chciał zdradzić. A terz mam ich w nosie, Zosia się postarała i zamieściła a Ewunia wypróbuje hehe. Dzięki i pozdrawiam
Acha i super smakuje z waniliowymi lodami:)
:=)
A zatem trzymam kciuki!
Zosia
Zosiu, cudeńko! Aż mi ślinka cieknie:-)
Pozdrawiam
ufff…całe szczęście, że moja dieta, którą stosuję nazywa się 'od jutra’ ! ;)
Zosiu,proszę odpowiedz nam na pytanie… zbliżają się święta i powoli zaczynam rozglądać się za prezentami….czy jest szansa na to, że Twoja książka ukaże się przed gwiazdką? to byłby super prezent
Zosiu, chciałam zamówić kokilki z Twojego sklepu, ale boję się, że w czasie podróży się potłuką. Czy są one przed tym w jakiś sposób zabezpieczane?
Śmiało zamawiaj :-) Pakujemy bardzo starannie.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
Ech, tego mi było trzeba!!!! Na poprawę humoru w te zimne i szare dni.
Uśmiecham się szeroko – dziś Gosia na MLE o unikaniu kalorii, zdrowym odżywianiu – jak Ty, Zosiu, dodasz teraz swój post??? :)
Ciepło pozdrawiam, Zosiu!
mmm, czysta rozkosz dla podniebienia :))
Jeśli jesteśmy w temacie czekolady, to ja szczerze polecam czekoladę na gorąco! Świetnie rozgrzewa w te zimne i ostatnio dość ponure dni.
http://zwyczuciemsmaku.pl/goraca-czekolada-z-chili-i-skorka-pomaranczowa/
Ciepłego wieczoru!
Zosiu, czytajac komentarze na Waszych blogach, stwierdzam, ze posrod komentarzy Gosi i Kasi Twoje sa najmilsze i jestes najbardziej lubiana autorka, pozdrawiam
O matko az mi slinka cieknie, to musi byc pyyyyyyyyycha
Ślinka cieknie :)
O! wow! przepis dla mnie, dzieci będą wniebowzięte i ja też :) właśnie zakupiłam takie foremki – czas je wykorzystać :)
Droga Zosiu!
Świetny przepis:)
a kiedy wznowisz przepisy dla studentów? Czekam na nie z niecierpliwością:)
pozdrawiam;)
Zosieńko kochana proszę o możliwość wersji przepisów do druku bez obrazków.
Pozdrawiam
Mmmm jakie wnętrze….
ludzie ktorzy nie lubia czekolady sa podejrzani hihi :-)))
Gdzie opcja 'lubię to”? :)
to bardziej lava cake niz pudding
Hej:)Na ile porcji deseru podane są składniki?
Na 4 porcje-każda po ok. 180 ml.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
dziekuję za odp:)
Wyglądają bardzo dobrze i pewnie też świetnie smakują!
Zosiu, co z Twoją książką, czy ukaże się w tym roku?
Pozdrawiam!
http://delfinasshopping.blogspot.com/
Wszystko super tylko te kalorie……… :(
http://www.merula.pl/galeria/galeria.php
Zosiu gdzie nauczyłaś się czytać mi w myślach właśnie ostatnio poszukiwałam takiego przepisu :) Oczywiście lekko podrasuję skład, ale dzięki wielkie. Pozdrowionka i zapraszam do mnie http://natashke.blogspot.com/ XOXO
A czy to się nie nazywa SUFLET?
Jadłam coś takiego na weselu – na zewnątrz ciasto, a w środku półpłynne – pyszności!!
Do tego sos wiśniowy i całe wiśnie… mmm…
Miałam poszukać przepisu w Internecie, a tu proszę, Zosia podaje mi go na dłoni:)))
Dziękuję! Niedługo zabieram się za te pychotki
Zosiu, dziekuje takze w imieniu mojego mezczyzny! To jego ulubione ciacho, a przepis to byl strzal w dziesiatke :) teraz wiem czym go udobruchac… Hehe :))
Wygląda smakowicie:-)
Trochę mi to przypomina choco kubki Nigelli. Robię je według jej przepisu – tylko, że zawsze mi pękają na górze, choć w środku dalej jest płynna czekolada. Nie wiem czy to kwestia termoobiegu..czy innej tajemnicy kosmosu:)
Pozdrawiam cieplutko
PYSZOTA:)
wyglada mega przepysznie,wyprobuje w ten weekend!
koniecznie :-)!
w czym można zrobić ten pudding zamiennie z kokilkami?
zrobiłam i jest pyszne!!!!! polecam każdemu
Dziękuję za wiadomość i bardzo się cieszę, że smakowało!
Z pozdrowieniami,
Zosia
Zosiu,
odkąd pierwszy raz weszłam na Twój blog(sto lat temu;) urzekło mnie zdjęcie w fioletowo-białej kuchni i od tego czasu marzę o takiej! czy mogłabyś zamieścić kilka jej zdjęć i napisać czy polecasz białe meble w kuchni czy nie za bardzo?
o.
Witam :-)
Jakiej wielkości są kokilki, tzn. średnica i wysokość? Proszę o pomoc, bo nie wiem, jakie zakupić :-/
Pozdrawiam.
Zosiu, również proszę o pomoc w wymiarach :) Przepis tak cudowny, że od razu chcę kupić kokilki i zrobić :)
Zosia pisała że te co użyła to o pojemności 180 ml..:)
Przepis super ! :)
Proszę tylko mi wytłumaczyć o co chodzi z „kąpielą wodną” ? Jestem początkująca w kuchni….
Pozdrawiam !
Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem do ugotowania do większego naczynia z gotującą się wodą. Powinna ona sięgać do trzech czwartych wysokości mniejszego.
Z serdecznymi pozdrowieniami,
Zosia
DZIĘKUJĘ !
teraz na pewno je zrobię:))
Zosiu, nie mam takich pięknych kokilek, chętnie bym kupiła, ale pomału kończą się już możliwości magazynowania w mojej kuchni :) Gdzieś czytałam, że można ten deser zrobić w formie na muffiny, ale czy będę mogła je później wyciągnąć w jednym kawałku?
Już odpowiadam :) Raz próbowałam w ceramicznych foremkach na muffiny i wyszły rewelacyjnie (jedynie warto pamiętać o dobrym natłuszczeniu formy)
Trzymam kciuki i pozdrawiam!
Zosia
Dziękuję bardzo za odpowiedź! W takim razie jutro testuję :)
Dzisiaj zaserwowalam rodzinie na deser, wszyscy byli zachwyceni !! :) pycha! Dziękuje, za kolejny genialny przepis do kolekcji ’ ulubione, uwielbiane’ :)
bardzo, bardzo się cieszę.. i to ja dziękuję za wiadomość :-)
Z pozdrowieniami,
Zosia
Właśnie konsumuję ;-)))) cuuudowne !!!
ale sobie umiliłam poniedziałek ;-)
.. i oto chodzi- szczególnie w poniedziałki! :-)
Wczoraj przygotowałam pudding na poobiedni deser – wyszedł cudownie… rodzinka kolejny raz zachwycona Twoim przepisem:)
Zosiu, bardzo się cieszę, że prowadzisz tego Bloga i czekam na kolejne proste, ale za to jak wytworne przepisy:)
Pozdrawiam!
PYCHA!!!! To jest jeden z najlepszych deserów, jakie zrobiłam i jadłam!!! Ja rozpuściłam masło i czekoladę w mikrofalówce i tez się udało. A i wzięłam zwykły cukier, nie cukier puder i też się rozpuścił.
Łatwy przepis i genialny wynik! :)
Zosiu, sprobowalam! wspaniale wyszlo nawet mi!
dziekuje za moja nowa nieznana mi pasje, gotowanie :)
pozdrawiam!
w jakiej wielkości kokilkach robiłaś ten pudding?
Pozdrawiam
Patrycja
ok. 180 ml
Dziś zrobiłam ten deser i muszę przyznać, że smakuje wspaniale!
Pozdrawiam Cię Zosiu! Świetny przepis!
Zosiu,
lub Dziewczyny które już wypróbowały przepis :)
Czy pudding po ostygnięciu nadal będzie „lejący”? Czy jednak koniecznie trzeba go podawać na ciepło, żeby był efekt jak na zdjęciach?
Pozdrawiam :)
m
zrobiłam. przepyszne !
pozdrawiam Zosiu :)
czym można zastąpić kokilki? :)
To jest coś takiego jak Lava Cake?? mniaaaam wygląda pysznie *.*
Zosia,lub dziewczynki, które już robiły pudding – czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?
Zosiu, czy korzystasz z piekarnika z termoobiegiem? Gdy próbowałam zrobić wg podanych wskazówek (18 min w 200 stopniach) u siebie w piekarniku z termoobiegiem pudingi wyszły mi suche w środku – takie mini murzynki. Czy masz jakieś wskazówki, co mogę poprawić by uzyskać ten pysznie wyglądający półpłynny efekt?
Babeczki, myślicie ze jak dodam mąkę bezglutenowa zamiast pszennej, to mi wyjdzie?
Wspaniały przepis, bardzo łatwy, szybki w wykonaniu, a i jak smakuje! Goście zawsze zachwyceni! Dziękuje
niektórzy piszą, że ich deser był suchutki w środku- mój za to cały płynny:( ale i tak pycha, bo nie było to surowe (spróbowałam surowego i smakowało jajkami, po wyjęciu z pieca nie) ..na przyszłość wiem, że muszę potrzymać dłużej, teraz z góry zdawało się zrobione, a tu taki psikus;) i 120g cukru to dla mnie bardzo bardzo za słodko, chyba zmniejszę o połowę;)
przepis bardzo polecam:)
Właśnie zrobiłam! MEGA PYSZNE <3
Witam,
czy jajka powinny być ubite, czy tylko roztrzepane? Masa chyba wyszła mi zbyt gęsta, bo nie dała sie wylać, nakładałam ją łyżką do kokilek. W czym może tkwić problem?
Dziękuję za odpowiedź
Zosiu zdradź proszę jaki masz lakier na paznokciach… wyglądają pięknie!
babeczki natomiast … smakowiecie! W wolnej chili napewno wypróbuję przepis :-)
Ten deser jest rewelacyjny. Zawsze do niego wraam kiedy mam ochote na coś pysznego . Wszystko co lubię najbardziej czyli czekolada i bita śmietana. :)bajka
Wygląda bosko! Muszę wypróbować, już mi ślinka cieknie :)
Wlasnie skonczylam sie zajadac! Pyszne, choc mam tylko jedno pytanko- moj piekarnik jest z thermoobiegiem i chyba mi sie wydaje ze w takim razie powinnam byla skrocic czas pieczenie, bo bylo troszke suche; jaka porade mozesz mi dac? Z gory dziekuje :)
Pingback:Jesienny wieczór tematyczny - czekolada - Life Manager-ka
Witam, zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety ciastko wyszło suche, a nie płynne w środku. Chyba podany czas pieczenia wzięłam zbyt dosłownie – 18 minut okazało się zbyt długim czasem. Poza tym przepis super. Spróbuje raz jeszcze:-)
Może rzeczywiście powodem jest termoobieg?
Pozdrawiam!
wygląda przepysznie, aż ślinka cieknie!
Przepyszne ciacho w sam raz do południowej kawki ?