Co robię, żeby wrócić do zdrowia po grypie? Gotuję rozgrzewającą zupę na wzmocnienie odporności z kapustą kiszoną. To bulion pełen wartości odżywczych, który koi osłabione ciało i pobudza apetyt. Sami zobaczcie skład – dużo w niej imbiru, czosnku, cykorii – polecam dorzucić szczyptę kurkumy i garść posiekanej pietruszki.
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1 kiść brokułów
kawałek świeżego imbiru (ok. 4 cm)
6 ząbków czosnku
ok. 800 ml wody
2 cykorie
duża garść kiszonej kapusty
ok. 150 g wędzonego tofu (opcjonalnie)
2 łyżki czerwonej pasty curry
do smażenia: oliwa z oliwek
do smaku: sos sojowy, sos Sriracha, sól wędzona
A oto jak to zrobić:
- W rozgrzanym żeliwnym garnku podsmażamy posiekany czosnek, imbir, kawałki brokułów oraz czerwoną pastę curry, Gdy całość się zarumieni i smaki się wymieszają dolewamy wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Doprawiamy sosem sojowym i Srirachą, dorzucamy pokrojone kawałki wędzonego tofu, kawałki cykorii i kapustę kiszoną. Pozostawiam jeszcze przez chwilę na ogniu. Przed podaniem doprawiamy solą i ewentualnie sosem sojowym. Możemy podać z makaronem ryżowym i dużą garścią posiekanej pietruszki lub kolendry.
Za każdym razem kiedy oglądam kadry z kuchni zachwycam się jej wyglądem :) Przepiękna kuchnia!
Czy kolor frontów to jakaś złamana biel? Szarość?
Dziękuję za inspirację i nowy przepis! :)