Skip to main content

PASTA Z BAKŁAŻANA Z ANCHOIS, CZYLI PROSTOTA NAJPIĘKNIEJSZĄ FORMĄ LUKSUSU

Zaskakująca!

Serio, najlepsza pasta z bakłażana z dodatkiem anchois. Smarowana na świeżym chlebie, podana z plastrem anchois i świeżą pietruszką, jest jak chwila wytchnienia, przypomnienie, że prostota może być najpiękniejszą formą luksusu.

Skład:

1 bakłażan

8-10 filetów z anchois

60 g podprażonych orzechów włoskich

5 łyżek jogurtu greckiego

1 pęczek pietruszki

1 główka czosnku

1/2 soku cytryny

5-6 łyżek oliwy z oliwek

szczypta wędzonej soli

do podania: chleb na zakwasie (obecnie ulubiony chleb w Trójmieście od Fishermana )

A oto jak to zrobić:

1. Bakłażana kroimy w plastry i rozkładamy na blasze do pieczenia wraz z naciętą główką czosnku. Posypujemy solą i skrapiamy oliwą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni C przez ok. 18-20 min. Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
2. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub w dużej misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą/ ewentualnie oliwą. Pastę podajemy z chlebem na zakwasie i dużą garścią świeżej natki pietruszki oraz plastrem anchois.

2 Odpowiedzi do “PASTA Z BAKŁAŻANA Z ANCHOIS, CZYLI PROSTOTA NAJPIĘKNIEJSZĄ FORMĄ LUKSUSU”

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.