Skip to main content

TARTA CEBULOWA Z ANCHOIS

Ostatnie dni września. W powietrzu czuję wyczekiwaną jesień. Poranna wilgoć towarzyszy nam w drodze do szkoły i przedszkola. Wieczory są wciąż letnie i zaskakują ciepłymi podmuchami powietrza. To zapewne ostatnie posiłki na świeżym powietrzu. Tuż przy naszej werandzie sąsiadującej z kuchnią trzymam w donicach krzaczek rozmarynu i tymianku cytrynowego. Po wakacjach pięknie się rozrosły (w tym roku słońca było pod dostatkiem), więc są moim źródłem inspiracji kulinarnych na najbliższe tygodnie. Co zatem powiecie na tartę cebulową z anchois z aromatem świeżego tymianku? Ostatnie tygodnie to dla mnie intensywny czas pracy nad książką i dopracowywania przepisów. Ta tarta miała być jednym z nich, ale nie mogłam się doczekać, żeby oddać ją wcześniej w Wasze ręce. Kiedy dni robią się coraz krótsze, a temperatura coraz niższa, gorący posiłek czekający w domowym zaciszu to przyjemność.

Skład:

ciasto:

300 g mąki pszennej

150 g masła

1 łyżka zimnej wody

szczypta soli

1 łyżeczka suszonego tymianku lub lubczyku

farsz:

8 cebul (białe i czerwone)

25 g anchois (ok. 8 płatów)

1 lampka białego wina

4 gałązki świeżego tymianku

100 g oliwek czarnych

4 jajka

150 g sera tartego typu gruyere

1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

250 g serka śmietankowego

150 g kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki brązowego cukru

sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku

masło do smażenia

A oto jak to zrobić:

  1. Z podanych składników na ciasto zagniatamy masę i wykładamy nim natłuszczoną formę do pieczenia. Tak rozłożone ciasto schładzamy w zamrażarce przez 30 min. Następnie wkładamy formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika w 180°C i pieczemy przez 20 minut. Ciasto wyjmujemy i odkładamy do ostudzenia.
  2. Na żeliwnej patelni podsmażamy na maśle plastry cebuli, cukier oraz gałązki tymianku. Całość smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut, gdy cebula zmięknie dolewamy lampkę wina. Dodajemy oliwki i plastry anchois.
  3. W szerokiej misce ubijamy jajka, a następnie dodajemy serek śmietankowy, śmietanę, gałkę muszkatołową i tarty ser. Całość mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy szczyptą soli. Na upieczonym spodzie rozkładamy podsmażoną cebulę z anchois i zalewamy masą jajeczną. Tartę ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach C, lub do momentu, aż masa się zetnie. Podajemy na ciepło.

4 Odpowiedzi do “TARTA CEBULOWA Z ANCHOIS”

  1. Przepis tak niedopracowany, że aż wierzyć się nie da że miał znaleźć się w książce kucharskiej, w dodatku po tych wszystkich ekskluzywnych kursach brakuje tu nadal solidnego warsztatu kulinarnego…

    • Marianno,
      dziękuję za odwiedziny i wiadomość. Czy możesz podpowiedzieć, który etap jest dla Ciebie nie jasny i niedoprecyzowany?

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.