Końcówka maja, bzy już przekwitły ale pojawiły się na straganach piękne, dorodne truskawki. Dzisiejszym wpisem chciałaby zatrzymać ten najpiękniejszy miesiąc w roku i celebrować go jak najdłużej. Jeśli jeszcze nie wiecie co upiec na Dzień Mamy, to ten sernik z truskawkami z pewnością będzie dobrym wyborem. Idealnie mokry, kremowy i co najważniejsze nie za słodki. To, co pieczemy?
Skład:
spód ciasta i kruszonka:
150 g masła
300 g mąki
20 g cukru
1 łyżka wody
masa twarogowa:
ok. 450 g twarogu
220 ml kwaśnej śmietany 12 %
200 g jogurtu naturalnego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
ok. 400 g świeżych truskawek
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
A oto jak to zrobić:
- Aby przygotować kruchy spód: w szerokiem naczyniu łączymy mąkę z masłem i cukrem. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy łyżkę wody. Z powstałego ciasta ucinamy 1/4 i schładzamy w zamrażalniku, na parę minut. Pozostałym ciastem wykładamy natłuszczoną formę do pieczenia i przelewamy masę twarogową. Dodajemy truskawki (patrz na zdjęciu), a na wierzch ścieramy na dużym oczku zmrożone ciasto, przeznaczone na kruszonkę. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez godzinę. Po upieczeniu studzimy, a następnie schładzamy w lodówce na min. 2 godziny.
- Aby zrobić masę twarogową: w szerokim naczyniu ucieramy twaróg, śmietanę, jogurt, cukier oraz esencję waniliową. Gdy masa nabierze gładkiej konsystencji, dodajemy jajka i łączymy do połączenia się składników.
Zosiu, wygląda to nieziemsko😍 i sernik wydaje się bardzo kremowy. Mniam😋 Spadłaś mi z nieba z tym przepisem. Planowałam kupić jutro truskawki na targu i upiec ciasto na Dzień Mamy. Już wiem jakie. Dziękuję♥️
Pozdrawiam z południa PL,
Marta
PS. A kto dla Ciebie piecze ciasto na Dzień Matki, Zosiu? Domyślam się😉
Zrobiłam już 🥰 bardzo dobry ale ciasto z dołu się nie upiekło więc musiałam ,,oderwać” ( wiwat sprytna mamcia).
Zosieńko, upiekłam. Cudowny smak, dziękuję Ci za kolejny wspaniały przepis :*
AAAAA dziękuję za poranne wieści, bardzo się cieszę i życzę cudownej niedzieli!
Zosiu! Właśnie wstawiłam do piekarnika, trzymaj proszę kciuki :*
Trzymam, trzymam! Jak znajdziesz wolną chwilkę, to daj znać, czy wyszło :-)
Cudowny! Zawsze robiłam sernik na zimno z truskawkami, takiego pieczonego nie robiłam, czas zrobić!
Zosiu, czy można ten sernik zrobić bez spodu?Pozdrawiam!
Zosi jaki to rozmiar foremki? Pozdrawiam!
Czy tylko ja nie widzę dalszego ciągu przepisu? Tj. Co robimy po przygotowaniu masy serowej? Będę wdzięczna za informację.
Magdo, wszystko jest opisane w procedurze wykonania: w pierwszej kolejności przygotowujemy spód, a następnie masę twarogową.
Uściski!