WIELKANOCNA PASCHA
Pascha, symbol wiosennego odrodzenia przyrody za którą już tak bardzo się stęskniliśmy. Jej kluczowym składnikiem jest oczywiście dobrej jakości twaróg i dobór bakalii. Pascha powinna być kremowa i pełna kandyzowanych owoców. Muszę się jednak przyznać, że podobnie jak z sernikiem, wolę gdy dodatki są na wierzchu deseru.
TARTA Z RICOTTĄ I LIMONKĄ
Tarta z ricotty to jeden z tych przepisów, który przygotowuje się bez większego wysiłku. Odpowiednie proporcje i dobrej jakości ricotta potrafią zdziałać cuda.
TARTA CYTRYNOWA
Z największą przyjemnością, przedstawiam Wam prosty przepis na zmysłową przyjemność i piękny zapach w domu.
CZEKOLADOWA BABKA WIELKANOCNA
Wilgotna, mocno czekoladowa z podgotowanymi pomarańczami. Przepis nie jest skomplikowany, tylko trzeba go wykonać zgodnie z instrukcją.
TORT WIELKANOCNY Z CZEKOLADĄ I MARCEPANEM
Zatęskniłam za dobrym, mocno czekoladowym i wilgotnym ciastem. Takim z prawdziwego zdarzenia. Przekładanym kremem i nasączonym alkoholem lub kawą. Nie chciałam, żeby był to zwykły biszkoptowy murzynek. Może bliżej mu w kierunku brownie?! Mam jednak nadzieję, że polubicie je przynajmniej w połowie tak, jak ja.
APPLE BREAD
Zapachem przypomina szarlotkę, ale formą jest mu bliżej chlebka bananowego. To proste i łatwe ciasto, które lubimy piec. Myślę, że pokochacie je, tak jak my.
BUŁKI Z DUSZONYM SZCZYPIOREM, PIECZARKAMI, ŻÓŁTYM SEREM I CZARNUSZKĄ
Jeżeli lubicie wszelkiego rodzaju domowe zapiekanki lub grzanki (u nas mówimy na nie ,,ciepłe bułeczki”) to ta propozycja z pewnością Wam się spodoba i mam po cichu nadzieję, że ją wypróbujecie. Duszone pieczarki mają niezwykły zapach, kiedy podsmażone miękną, ciemnieją i nabierają intensywnego koloru, a wraz z nim aromatu. Gdy je połączymy z wyrobionym ciastem drożdżowym, żółtym serem i duszonym szczypiorem, a następnie zapieczemy w gorącym piekarniku, to po wyjęciu trudno się powstrzymać przed zjedzeniem kolejnej i jeszcze kolejnej.
MAŚLANO – KARMELOWY MAZUREK
Mazurek jest słodki, delikatnie maślany i dobrze się przechowuje. Najlepiej przed podaniem schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce. Krem maślano-karmelowy musi chwilę stężeć zanim nałożymy na kruchy spód. Zamiast świeżych kwiatów rumianku polecam ułożyć motyw kwietny z płatków migdałowych i skórki pomarańczowej.
Wspaniałe wielkanocne zestawienie, Zosiu. U nas od lat na Wielkanoc króluje Twój sernik z białą czekoladą i skórką z limonki; bez niego nie ma Świąt. Wszyscy się domagają:-) W tym roku przygotuję też ciasto pomarańczowe z gotowanych całych eko pomarańczy ze zmielonymi migdałami. Marzenie.
Pozdrawiam wiosennie z południa PL,
Marta
Jak miło! Kocham ten sernik i chyba też go zrobimy. Polecam jeszcze spróbować paschę :)
Uściski!
Dziękuję, Zosiu♥️ Pascha już mi raz nie wyszła… ale może się znowu odważę😉
Uściski
Hej Marto,
…hmmm a to był mój przepis? 😅😎
Niestety inny przepis… Nie Twój, Zosiu.
Marto, to może dasz się skusić na moją wersję paschy?
Moje też ulubione. Chcę zrobić w tym roku białą kiełbasę z gruszkami. Mam wobec tego pytanie czy używasz do tego przepisu białej surowej czy parzonej
Beato, to raczej bez znaczenia… osobiście wolę cienką i parzoną😅
Uściski i trzymam kciuki!
Zosiu, ja mam ochotę zrobić paschę wg Twojego przepisu, ale nie wiem na czym polega kąpiel. 🤔
Zosiu, troche w innym temacie… Skad ten piekny bialy sweterek z pierwszego zdjecia. Pozdrawiam cieplutko, Ania
Aniu, to ELEMENTY (polska firma :))
Dzień dobry :)
moim ulubieńcem jest mazurek z limonkowo-kokosowy, ale generalnie wszystkie Twoje pomysły na tarty, serniki i babki uwielbiam. A biała kiełbaska w sosie piwnym to stały obiad w moim menu (na Wielkanoc się nie łapie bo tradycją mamy biały barszcz na śniadanie ze święconką).
Za to pascha mnie nie podeszła – to chyba nie moje smaki.
Uściski i liczę na jakieś nowe pomysły na Wielkanoc bo chętnie będę się inspirować :)
Aniu :*
U mnie w tym roku Wielkanoc będzie ciężka kulinarnie, mąż jest w trakcie leczenia wirusowego zapalenia wątroby, więc serniki i mazurki odpadają. Jak i żurek, sałatki z majonezem, pieczyste itp. Z ciast może drożdżowe więc na pewno zrobię babkę drożdżową i może chlebek jabłkowy, ale bez dodatków na wierzchu-śmietanki, serki kremowe, mascarpone, również odpadają. Za rok zrobię za to kilka mazurków!