Skip to main content

CheRry PuDding ReCipE!

Skład:

500 g czereśni

60 g cukru pudru

150 g mąki

2 jajka

100 g brązowego cukru

100 g roztopionego masła

10 łyżek stołowych mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

 

A oto jak to zrobić:

1. Czereśnie drylujemy z pestek, przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy cukrem pudrem (wcześniej posmarujmy naczynie tłuszczem). W dużej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i starannie mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę przez sito z proszkiem do pieczenia i łączymy ostrożnie z naszą masą jajeczną. Gotowe ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego na czereśnie z cukrem.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pudding pieczemy ok. 30 minut. Przed podaniem posypmy cukrem pudrem. Możemy dodać świeże listki mięty i obowiązkowo podajmy z kulką lodów waniiowych!  Uwierzcie mi rewelacyjne połączenie gorących czereśni ze zmrożonymi lodami!

Czereśnie drylujemy z pestek, przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy cukrem pudrem.

W dużej misce ucieramy jajka z brązowym cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i starannie mieszamy. Na końcu przesiewamy mąkę przez sito i łączymy ostrożnie z naszą masą jajeczną.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Pudding pieczemy ok. 30 minut.

Przed podaniem posypmy cukrem pudrem. Możemy dodać świeże listki mięty i obowiązkowo podajmy z kulką lodów waniiowych!

Follow my blog with bloglovin!

96 Odpowiedzi do “CheRry PuDding ReCipE!”

  1. Super to wyglada i na pewno tak samo smakuje! Szkoda, ze chwilowo nie mam piekarnika, ale jak tylko bede mıala to na 100% wyprobuje! Jeden z przepısow, ktory mnie tutaj najbardziej zachwycil – proste, a efektowne danie.

  2. Ale zajebiście wyglądasz:)Puddingggggggg mhhhhhh:)Dziś go przygotuję:)Zosiu pisze po raz kolejny, czy nie chcialabyś zrobić małego tour po swojej kuchni do mnie na bloga?:)Byłoby mi bardzo miło, tym bardziej, że Twoja kuchnia jest boska!Pozdrawiam i liczę na Ciebie,że mi odpiszesz:)

  3. Witaj Zosiu,
    Przepis smakowity być może się skuszę. Czy jest szansa żebyś opublikowała przepis na pasztet warzywny?
    Pozdrawiam,
    Emma

    • Witaj!
      .. pasztet warzywny? Będę musiała popróbować;-) Jak coś z tego wyjdzie, to chętnie się podzielę przepisem!

      Z pozdrowieniami dla wszystkich Czytelników!
      Zosia

  4. O kurcze jaka pychotka!:)
    czegoś takiego to jeszcze nie widziałam:)
    ślicznie wyglądasz z tymi wisienkami i paznokciami pomalowanymi na czerwono. A okulary -bomba:)
    wracając do głównego tematu posta:)
    już wiem co upiekę na weekend:)
    pozdrowienia

  5. A co z tymi borówkami? Nadadzą się? ;-) Liczę na szybką odpowiedź, chciałabym przyrządzić pudding zanim mój Mężczyzna wróci do domu ;-)

    • …przyznam, że nie próbowałam z borówkami… wszystko zależy od ich smaku, czy nie są zbyt cierpkie. Ale warto spróbować :-)

  6. Mama robi przyjęcie urodzinowe w weekend. Już wiem czym będą zajadać się goście :)

  7. Śliczne zdjęcia Zosiu! Aż buzia się uśmiecha, gdy się je ogląda! :) Widać, że macierzyństwo Ci służy :)
    Przepis na pewno wypróbuję po powrocie z urlopu. Wygląda przepysznie.
    Możesz zdradzić jaka pogoda jest obecnie nad morzem, bo wolałabym, żeby ta podawana w Internecie (deszcz i duże zachmurzenie) nie pokrywała się z rzeczywistością. Z góry dziękuję :)

    • Dziękuję za komentarz!
      Pogoda w Trójmieście jest niestety dość nieprzewidywalna.. albo straszne upały, kończące się groźnymi burzami, albo zachmurzenie. Niemniej jednak jest wszędzie pięknie zielono!

      Z pozdrowieniami,
      Zosia

  8. Biegnę po pracy na rynek celem zakupu czereśni i robię to cudeńko dziś na podwieczorek!!!

    Pozdrawiam ciepło z Koszalina,
    Dagmara

  9. Uwielbiam czereśnie :))) tylko, że niestety na moim drzewie w ogródku nie ma już ani jednej czeresienki ;)), więc wypróbowanie przepisu dopiero w następnym roku :(

    Zosiu, zdjęcia są rewelacyjne :)))

  10. wygląda smakowicie! już wiem, czym uraczyć rodzinę po niedzielnym obiadku, dzięki! zastanawiam się jednak, czy nie dodać mniej cukru- zawsze daję około połowy tego, co jest w przepisie :)
    pozdrowienia dla Ciebie i Maleństwa!

    zapraszam: http://precious-woman.blogspot.com

  11. Zosiu, Twoje przepisy są fantastyczne, wypróbowałam wiele (kruche z mascarpone robi furorę wśród znajomych). Zaglądam tu codziennie, napisz proszę czy istnieje jakasz szansa, że założysz bloga nie tylko o gotowaniu, może o urokach macierzyństwa…?Mam 5-miesięcznego synka więc pozdrawiam świeżo upieczoną mamusię :)
    P.S. Gdzie można zakupić Twoje okulary? Choruję na ich brak…pozdrawiam ciepło.

  12. O jeju jeju jeju! Jutro muszę iść na targ po owoce i warzywa, bo jak zwykle pod koniec tygodnia lodówka świeci pustkami :( Uwielbiam sezon na owoce i Twoje lenie przepisy! :)

    Buziaki, Magda
    Ps.Zapraszam do siebie :)

  13. Podawałaś gdzieś na blogu przepis na tartę? Bo lubię sama komponować dodatki czy same truskawki, szpinak w zależności od tego co znajdę w mojej lodówce. Ale nie trafiłam jeszcze na dobry przepis na ciasto, zawsze mi wychodzi za grube i boki często opadają.

    PS przepisy na cupcake rewelacyjne :)

    Pozdrawiam
    Lex

  14. na zdjęciu jak dosypujesz cukier puder masz bezbarwny lakier a na pozostałych czerwony, czyżby pomocna dłoń Kasi? ;>

  15. Jaka opalona, Zosiu promieniejesz! Jutro będę robiła Twoje placuszki z jagodami i borówkami bo w końcu u mnie są dostępne w normalnej cenie, ale w niedzielę koniecznie zrobię to dla swojej rodzinki! Od dziadka dostaję mnóstwo czereśni więc już wiem że będzie czerwony zawrót głowy :-) W ogóle, dziękuję za te przepisy! Nigdy nie byłam smakoszem takich słodkości, bo nie ukrywajmy, że te rzeczy mimo iż są cudowne to słodkie. Czasem aż za! Ale kiedys wypróbowałam Twój przepis na ciacha z malinami, które zrobiły furorę w mojej klasie i jakoś od lutego pamiętam robiłam je co dwa tygodnie aż do matury! Wszystkim smakowały, nawet naszym wybrednym nauczycielom!;) Kurde dziękuje, bo to są takie małe drobne rzeczy, proste przepisy, ale jak już mi coś wyjdzie, to to człowieka tak cieszy! :-)
    Jeszcze takie małe pytanko a propo Twojego koloru włosów? Farbujesz je? Bo masz przepiękny ten blond, a pytam bo mi ostatnio taki żółty odcień wychodzi, nie mogę dobrać odpowiedniej farby.
    Pozdrawiam i całuję śliczną mamę! :-)

  16. Coś pysznego! :) Chyba w końcu zaopatrzę się w takie naczynie żaroodporne, bo widzę , że robisz w nim całą masę pysznych rzeczy :) I oczywiście na tarty się przyda :) Pozdrawiam z pochmurnego Wrocławia :)

  17. Zosiu! :) Zarówno we mnie jak i moim chłopaku wzbudzasz ogromną sympatię. :) Uwielbiamy twoją lekką, prostą i twórczą kuchnię i często korzystamy z przepisów.

    Wszystkiego dobrego :)

  18. Witaj Zosiu !
    Zrobiłaś mi okropną ochotę na coś takie :)
    Ale niestety jedynie wiśnie jakie są teraz dostępne w moim domu to takie wydrylowane ze słoika, czy mogę je użyć do tego przepisu ?
    Podejrzewam, że konieczne będzie odcedzenie ich z soku ! :) I czy brązowy cukier jest koniecznością ?

    Pozdrawiam

  19. ZOSIU, JUZ KIEDYS PYTAŁAM I DZIŚ SIĘ POWTÓRZE. ZAWSZE KIEDY JESTEM NA BAZARKU PATRZĘ Z ZAINTERESOWANIEM NA KALAREPĘ, ALE NIE MAM W OGÓLE NA NIĄ POMYSŁU. MOZE COŚ FAJNEGO ZNAJDZIESZ W SWOJEJ TAJEMNEJ KSIĘDZE?????????????? CZEKAM NA ODPOWIEDŹ A JESZCZE BARDZIEJ NA PRZEPIS, BĘDĘ WDZIĘCZNA. POZDROWIENIA Z MAZOWSZA

  20. Zaryzykowałam, i wyszło. Mój deser pewnie chowa się przy Twoim ale i tak jestem zadowolona z efektu:)
    Z lodami mistrzostwo świata!

  21. Hej! Czytam Twojego bloga od niedawna, ale przejrzałam prawie wszystkie posty. A może pochwalisz się, Zosiu, jakimś dobrym przepisem na kebab? Zabieram się do tego dania, ale nie wiem jakich warzyw użyć, żeby pasowały do siebie smakowo ;) Pozdrawiam!

  22. uwielbiam czeresnie. To jeden z moich najlulubienszych ;-) przepisow Zosi. Pozdrawiam :-)

  23. Przepisy wydaję się być ciekawy, ale po ostatnim zakupie czereśni chyba się nie zdecyduje… Co druga była robaczywa i mimo ich smakuj już raczej nie ruszę :P Chyba, że ktoś lubi dodatkową porcję białka ;)

  24. Zosieńko wyglądasz kwitnąco :) zdjęcia są cudne, widać, że macierzyństwo Ci bardzo służy :) wszystko takie kolorowe i radosne
    a przepis dopisuję do zakładki – do wypróbowania

  25. Zosiu a kiedy książka /album Make Cook Easier bedzie dostępny , bo pisałaś , ze ma byc w połowie 2012 i nadal go nie ma.
    Bardzo proszę Cię o odpowiedz i gorąco POZDRAWIAM. ;)

  26. Zośka! jak jutro zdam ten egzamin (mam nadzieję ostatni już w tej niekończącej się sesji) to zrobię TAAAKI WIELKI pudding i cały zjem sama! ;-)

    Wyglądasz przepięknie! ;-)

  27. Tak dla odmiany, ja skomentuję nie tylko zdjęcie, ale również sam przepis, jest wspaniały! Co prawda w domu zabrakło mi cukru trzcinowego i użyłam białego, jednak i tak ciastko wyszło naprawdę pyszne. W najblizszym czasie wybróbuję na pewno wiele innych przepisów Twojego autorstwa ;)

  28. Zosiu, zrobiłam z wiśniami – pycha ! A tort jagodowo-bezowy… Najsmaczniejszy na świecie. Teraz nie mam życia, bo ciagle mnie męczą kiedy zrobię znowu :) dziękuje za takie szybkie i genialne przepisy ! Pozdrawiam gorąco :)

  29. A ja zrobilam pudding dla Teściow i wcale nie wyszedł dobry :(yba za dużo cukru pudru dalam bo miałam więcej czereśni nic w przepisie więc dodałam tez wiecej cukru i innych składników :(

  30. to prawda, tort bezowy (z roznymi owocami – byly juz i truskawki i miks owocow lesnych) jest boski!! króluje w mojej bazie ulubionych ciast. dzisiaj testuję czeresniowy pudding

  31. Dziś wypróbowałam, ale ze śliwkami (eh, już po sezonie na czereśnie…) – wyszło pyszne! POLECAM sprawdzić :)))

  32. Wypróbowałam dziś ten przepis z malinami. Pierwsza klasa!! A z lodami…hmmm…przepyszne!!

  33. Zosiu to jest nasz przepis, który każdego roku odtwarzamy naszym dzieciakom.
    Dzięki Ci za niego :***

    Asia i Michał

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.