* * *
W upalne dni bywa, że nie odczuwamy głodu. Zapewne wiecie o czym mówię. Jednak nasze ciała potrzebują składników odżywczych niezależnie od tego co czujemy. Połączenie fety i orzechów nerkowca to moje nowe odkrycie. W tym przepisie lubię to, że sposób przygotowania, wedle którego niezwykle łatwo postępować, nadaje sałacie inny wymiar. Dodanie orzechów nerkowca to prawdziwa rewolucja – proszę, odważcie się na nią, a nie pożałujecie!
Skład:
sałata rzymska
1 mała cukinia
2 łodygi selera naciowego
2 ogórki gruntowe
dip:
1 opakowanie fety, ok. 200 g
80 g orzechów nerkowca (najlepiej wcześniej podprażyć)
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 soku z cytryny
4 łyżki oliwy
(opcjonalnie 8-10 listków bazylii)
A oto jak to zrobić:
- Sałatę dokładnie myjemy i rozkładamy na talerzu. Dodajemy pokrojone plastry cukinii, ogórka gruntowego i posiekane łodygi selera. Na wierzch dodajemy gotowy dip i mieszamy do połączenia się składników.
- Aby zrobić dip: w kielichu blendera miksujemy fetę, prażone orzechy nerkowca, listki bazylii (opcjonalnie) ocet balsamiczny i sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
biały t-shirt – madelle
Smakowita i prosta propozycja, Zosiu! Uwielbiam sałatę rzymską:-) W ogóle połączenie sałat / warzyw i orzechów jest świetne. Wczoraj zrobiłam surówkę z selera z orzechami włoskimi i rodzynkami. Orzechy, choć bardzo wartościowe, są też dość kaloryczne.
Pozdrawiam słonecznie w południa PL,
Marta
Taka surowa cukinia po prostu? Chyba nigdy surowej nie jadłam!
Spróbuj koniecznie!🍀😘
To samo pomyślałam. 😉
Zosiu, jestem ciekawa smaku skoro wszystko na surowo 🙂 w weekend wypróbuję 🙂 chciałam zapytać przy okazji o pnącze klematis….czy zrzuca liście na zimę i jaką odmianę polecasz? Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Zosiu, dziękuję za inspirację. Dziś przepis wykorzystałam z mieszanką sałat, ogórkami i cukinią prosto z ogrodu. Teściowa zachwycona, więc wiesz, jest dobrze :D pozdrawiam, życzę Wam wspaniałego sierpnia!
Och, jak mi miło! Dziękuję, że wypróbowałaś i jeszcze miałaś czas napisać :*
uściski wieczorne,
Zosia