Na letnie popołudnie w ogrodzie wyczekujemy cały rok. I w końcu jest. A ja się zastanawiam, od czego zacząć? Czy od ulubionego pielenia? Być może róże wymagają troskliwej ręki? Koszenie trawy odłożyłam na później, bo wciąż susza i wszyscy nawołują do pozostawienia jej jak najdłuższej. A gdyby przysiąść na chwilę i tak po porostu posłuchać szczęśliwych mew, które od rana krążą nad naszymi głowami? Plany kończą się na tym, że zabieramy kosz drewnianych klocków, ulubione samochodziki i rozkładamy na trawie. Mamy zabawę do której tęskniliśmy w marcowe dni. I niech ten czas pozostanie jak najdłużej. A ten przepis to moja inauguracja sezonu na jeszcze prostsze i sprawniejsze obiady. Kto z nami dołączy do sielskich początków czerwca?
* * *
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1 pęczek szparagów
ok. 450 g zielonego groszku (użyłam mrożonego)
ok. 450 g makarony, typu: spaghetti
1 pęczek koperku
pesto:
garść liści świeżej bazylii
ok. 50 g świeżego parmezanu
4 łyżki oliwy z oliwek
6 ząbków czosnku
szczypta soli morskiej
A oto jak to zrobić:
- Szparagi dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku z łyżką soli zagotowujemy wodę. Gdy zacznie się gotować wrzucamy pokrojone szparagi oraz groszek. Gotujemy przez 3 minuty i za pomocą łyżki cedzakowej wyjmujemy szparagi oraz groszek. Przekładamy je do szerokiego naczynia z lodowatą wodą oraz kostkami lodu. Pozostawiamy je na parę minut. Do gorącej wody po szparagach wrzucamy spaghetti i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
- Aby przygotować pesto: wszystkie składniki umieszczamy do kielicha blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Ugotowany makaron łączymy z pesto i schłodzonymi szparagami oraz groszkiem. Całość posypujemy świeżym koperkiem. Możemy posypać świeżo tartym parmezanem.
Zosiu makaron wyglada smakowicie ☺️
podpowiedz gdzie kupić taki kapelusz? ☺️
Pozdrowienia
Weroniko, jasne! Kapelusik jest z HM (obecna kolekcja).
uściski! ☀️
A jeśli skończy się krótki sezon na szparagi zastąpię je zielona cukinią, z tym, że krótko zesmażoną lub upieczoną z oliwą w piekarniku. Proste najlepsze :)
Doskonały pomysł!
A cukinia o każdej porze doskonale smakuje🤩
Wygląda apetycznie i zapowiada się wyśmienicie.
Chciałabym zapytać jakie ma znaczenie gotowanie makaronu w wodzie po gotowaniu szparagów?
I jaki jest cel schładzania warzyw w lodzie?
Warzywa są super chrupkie!
Mam zielone 💚
To polecam koniecznie spróbować przepis🤩🍀
Bardzo to apetyczne i świetny pomysł połączenia pesto i szparag😋 A gotowanie makaronu w wodzie po szparagach: super oszczędność👍 Wiosna w pełni🌱♥️
Wypróbuję z chęcią. Dzięki za inspirację i ten ten trick z kostkami lodu👏
Miłego i słonecznego weekendu, Zosiu☀️
Pozdrawiam serdecznie
Marta
Marto, to ja dziękuję za Twój czas🫶🌸
Zosiu, zrobiłam na dzisiejszy obiad ten makaron. OBŁĘD🤩🤩🤩
Aniu💚🫶 dziękuję za wieści!
Nawet nie wiesz, jak się cieszę💚
To jest przepyszne i vege 💚💚💚 ja od siebie do pesto dodałam szczyptę świeżo zmielonego pieprzu i trochę wody z makaronu 💚
Brawo! 🍀☀️👋
Dziękuję za dzisiejszy pomysł na obiad😍
To ja dziękuję za odwiedziny, uściski!