Skip to main content

Coś na letnią przekąskę z Przyjaciółkami. Sałatka z panierowanym serem kozim, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny!

Skład:

garść świeżych sałat (rzymska, lodowa, rukola, endywia, radicchio, roszponka)

świeże kiełki (opcjonalnie)

garść orzechów włoskich (opcjonalnie)

1-2 ugotowane buraki

ser kozi

1 jajko

bułka tarta

dressing:

oliwa z oliwek

1-2 łyżki miodu

1 łyżeczka musztardy dijon

ocet balsamiczny

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

A oto jak to zrobić:

1. Sałatę dokładnie myjemy, suszymy i kładziemy na duży półmisek. Ugotowane buraczki obieramy i kroimy w podłużne paski. Kawałki sera koziego panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie układamy na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Smażymy. 

2. Mieszamy oliwę z octem balsamicznym, miodem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystkie składniki i polewamy sosem. 

Komentarz: Do sałaty warto podać na oddzielnym talerzu, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dobry gatunkowo ocet balsamiczny i gorącą bagietkę do zamaczania!

Follow my blog with bloglovin!

59 Odpowiedzi do “Coś na letnią przekąskę z Przyjaciółkami. Sałatka z panierowanym serem kozim, oliwa z oliwek i ocet balsamiczny!”

  1. a co zamiast koziego sera? jakiś pleśniowy?
    Zosiu życzę zdrówka teraz w taką pogodę bo jak się nie mylę to na dniach przyjdzie na świat twoja pociecha ;)

  2. Niestety nie przepadam za serem kozim, ale chętnie wypróbuję z serem pleśniowym camembertem, który uwielbiam na ciepło… Muszę wymyślić coś na obiad, rozmroziłam schab, a teraz poszukam inspiracji:)

  3. Pyszności !
    Panierowany ser to mój ulubieniec, a kozi – po prostu bestseller ! :)
    Na pewno wykorzystam, pozdrawiam i życzę zdrówka Tobie i maleństwu !

  4. Wygląda pysznie, ale niestety nie przepadam za smakiem koziego sera… może rzeczywiście mogłabym użyć zamiast niego camemberta ;p
    Zosiu, trzymaj się na tej ostatniej prostej ciąży, korzystaj ze spotkań z przyjaciółmi….bo jak się Milusiński pojawi…. to niestety (przynajmniej na początku) wolnego czasu dla mamy nie będzie za wiele :D

  5. Uwielbiam tę sałatkę, ale zamiast buraczków dodaję gruszki lub brzoskwinie zamoczone w mieszance octu balsamicznego i miodu i skarmelizowane na patelni. Ich słodycz świetnie się komponuje z lekką goryczką koziego sera pleśniowego.

  6. Mniam, mniam, ale tu smacznie!
    Kiedy dzidzius bedzie po drugiej stronie brzuszka?Mam tylko nadzieje ze sie pochwalisz:)Powodzenia!

  7. Zosiu,
    a jednak znalazłaś troszkę czasu by pokazać nam propozycję na kolejny smakołyk. ja także uwielbiam ser pleśniowy zapiekany, co prawda to bomba kaloryczna, ale raz się żyje!!

    Serdecznie pozdrawiam. :)

  8. Zosiu czy jest nadzieja, ze za jakiś Wasze blogi- Twój i Kasi, będą dostępne jako aplikacja na iphona?

  9. Jak czytam wszyscy są zainteresowani maleństwem:)) Mam nadzieję, że po porodzie będzie dużo zdrowych przepisów dla mam i dzieciaków, ale takich też do wykorzystania przez kobiety jeszcze bez dzieci. Na pewno będzie bardzo inspirująco!!

    Przepis jest extra! Ja na pewno będę robić! Tylko jak rozumiem, można tą sałatkę traktować jako danie główne?? Chyba bym się najadła, prawda?

  10. Zosiu przyznaj sie na kiedy masz termin i jakie imie wybralas dla coreczki!!! wszyscy umieramy z ciekawosci:))) zycze latwego porodu i zdrowej pieknej dziewczynki!!!

  11. Przepis pyszny, szybki i prosty. Idealny na kolację, kiedy nie ma się zbyt wiele czasu. Zosiu dziś na obiad zaserwowałam tartę z pomidorami i fetą, dodałam jeszcze brokuły :) wyszło pysznie. A jutro będzie polędwica, zna ktoś jakiś ciekawy sposób przyrządzenia np. z makaronem, ryżem itp?

    pozdrawiam :)

  12. Zosiu, może tym razem coś ze szparagami? Prosimy:)
    PS. Jutro robię Pavłową wg Twojego przepisu, trzymaj za mnie kciuki!;)

  13. Zosiu, ta sałatka jest przepyszna! Dziś ją zrobiłam i z moją przyjaciółką nie mogłyśmy przestać jej jeść :)
    Trzymam kciuki za szybki i bezbolesny poród :)

  14. Niedawno sama wpadłam na podobny pomysł na sałatkę ;)
    Ja panierowałam ser brie, a zamiast buraków dodałam pomidory, również podawałam z bagietką ;)

  15. smacznie :) przez ekran monitora wyczuwam zapachy jakie do nas wysyłasz :) pozdrawiam :)

  16. Wypróbowałam dziś. Wszystko wspaniale, zgodnie z planem. Ser odrobinę się kruszył przez co nie dało się pokroić go na cieńsze plastry, poza tym – bajka :)

  17. Pingback:low vitamin d symptoms

  18. nienawidze gotowac, ale Twoje przepisy i zdjecia (chyba bardziej zdjecia:)) sklaniaja mnie do malych (na razie :D ) prob.

    sprobowalam ten przepis i efektem bylo to ze nastepnego dnia zrobilam to samo :$ bo zarowno mi jak i mezowi tak to zasmakowalo….

  19. Witaj Zosiu…po raz drugi.Jak zwykle cos klinknelam i poszlo!
    Twoj blog jest cudny.Elegancki, wesoly i ..smaczny:))
    Serdecznie gratuluje i zycze wspannialych pomyslow na kucharzenie.
    Pozdrawiam z zimowego o tej porze roku Sydney.
    Wiesia

  20. Wydaje się naprawdę dobre połączenie, smażony serek, sałata, buraki, mmm, może być smacznie. Pozdrawiam serdecznie!

  21. Witaj,

    to pierwszy przepis jaki wykorzystałam od Ciebie, jest świetny. Sałatka smakowała wszystkim moim gościom. POLECAM!!!!

    pzdr

    Paulina

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.