* * *
Poniedziałkowy dylemat. Mam po cichu nadzieję, że ktoś również dołączy do mnie. Po weekendzie ciężej wrócić do rutyny, a zamiast leniwych poranków i udoskonalania comfort food-u, trzeba włączyć wyższy bieg i gotować szybko, prosto i dość zdrowo. Jeśli również zmagacie się z bieżącą kulinarną codziennością, to z pewnością polubicie ten przepis. Domowe nuggetsy z indyka, które polubią nawet najmłodsi domownicy.
Skład:
domowe nuggetsy:
ok. 500 g indyka
1 mała marchewka
1 mała cebula
4-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego kuminu (opcjonalnie, możemy użyć papryki wędzonej)
1 szklanka płatków kukurydzianych (użyłam bezglutenowych)
kremowy sos ogórkowy:
3 ogórki gruntowe:
ok. 220 ml jogurtu greckiego
1 pęczek szczypiorku
szczypta kuminu
1-2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Aby zrobić nuggetsy: marchewkę ścieramy na tarce na tzw. dużych oczkach, cebulę siekamy na drobną kostkę. Mięso z indyka, oliwę z oliwek i przyprawy umieszczamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Zmielone mięso łączymy z posiekaną cebulą i marchewką. Formujemy małe kotleciki i obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy * w rozgrzanym piekarniku w 22o stopni C przez 20-25 minut. Podajemy gorące z sosem.
- Aby zrobić sos: ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce, odsączamy sok, a starty miąższ przekładamy do salaterki. Dodajemy jogurt i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem według własnego smaku.
* smażone nuggetsy prawdopodobnie będą bardziej smakowały, bo dostają tłuszczu, ale wersja pieczona jest prawie tak samo dobra. Uwierzcie mi :)
U nas domowe nuggetsy/stripesy to ulubione danie dzieci, aczkolwiek skradnę Twój patent żeby robić je w piekarniku a nie na patelni, bo po patelni ja i cały dom jesteśmy do wywietrzenia 🙈🤣
Dzień dobry, Pani Zosiu dziękuję najbardziej za ten cykl, dla mnie ratunkowy!
Cieszę się ogromnie!
Hit🙂
Mniam
Karin,
cieszę się i dziękuję za odwiedziny!
Świetny pomysł! Nieczęsto jadamy drób ale koniecznie do wypróbowania:) do tej pory robiłam podobne nugetsy z mielonej ryby ( najczęściej łosoś albo polędwica z dorsza) i wówczas przed płatkami obtaczałam w tartym grano padano. Myśle ze tutaj tez by się sprawdził. Pozdrawiam !
O super pomysł, dziękuję :) u mnie kukurydza niewskazana :(
Sylwio, a widzisz, a ja nie znałam wersji z rybą – dziękuję za polecenie!
ściskam mocno,
Zosia
Zosiu zastanawia mnie dlaczego dodałaś ze użyłaś płatków kukurydzianych bezglutenowych? Sądzę że każde płatki kukurydziane są bezglutenowe, kukurydza nie ma przecież glutenu.
Agnieszko, tak było napisane na opakowaniu moich płatków, które użyłam :)
Sama kukurydza jest bez glutenu, ale platki juz moga byc ze slodem jeczmiennym, czasami nawet z maka pszenna i wtedy nie spelniaja wskaznikow na produkt bezglutenowy.
Pomysl z marchewka fajny. Ja do tej pory robilam taka szybka wersja – mieso z indyka lub kurczaka polewalam odrobina roztopionego, wystudzonego masla; platki kukurydziane kruszylam walkiem w woreczku strunowym i do srodka dodawalam mieso. Wtedy platki przyklejaja sie dokladnie i szybko:)
This recipe is super delicious , need to do it myself!! thank you for sharing !
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Pani Zosiu, jak Pani blenduje mięso? Próbowałam wielokrtonie, ale nigdy mi to nie wychodzi.
Pozdrawiam serdecznie
I już wiem, co będę robić w weekend!
Ogórki gruntowe pod koniec listopada? Chyba Zochę nieco poniosło.
Jemy codziennie, są dostępne w większości super marketów. PS. Uprzejma prośba o nieco więcej uprzejmości..
Rozumiem, że ogórki gruntowe podobnie jak czereśnie czy truskawki są dostępne przez cały rok w supermarketach, ale czy warto promować ich jedzenie w jesieni i zimie, kiedy ich wartość odżywcza jest żadna? Może lepiej wtedy zheść ogórki kiszone?
Wszystko zależy, czy mamy z dobrego źródła. Ogórki kiszone polecam zawsze o każdej porze roku.
można podpytać skąd ta cudna nakrapiana miska?;)
Świetne. Zawsze zastanawiała się jak zrobić nuggetsy. Przepis na pewno wypróbuję
W McDonaldzie wpadł drwal, a tu nuggetsy. No żyć, nie umierać!