* * *
Pamiętam ten kulinarny trend, który popierałam całym sercem, a mianowicie wrażenie niedopieczonego ciasta. Gdy sama po raz pierwszy zastosowałam to nowatorskie rozwiązanie w mojej kuchni, musiałam uprzedzić domowników, że to nie moja pomyłka, tylko nadążanie za kulinarną modą :) Dobrym dodatkiem do mocno czekoladowego smaku, będzie gałka lodów waniliowych lub mus śliwkowy którego przygotowanie potrwa kilka minut. Efekt może zaskoczyć niejednego wyrafinowanego cukiernika.
Skład:
Wegańskie brownie z prażonymi orzechami pekan i musem śliwkowym.
(forma do pieczenia o średnicy 22 lub 26 cm)
200 g mąki pszennej
140 g aquafaby, czyli wody po ciecierzycy (najlepiej po ciecierzycy ze słoika)
120 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki herbaty (może być cynamonowa, imbirowa lub klasyczny earl grey)
4 czubate łyżki kakao
szczypta soli
garść orzechów pekan
200 g gorzkiej czekolady
mus śliwkowy:
garść śliwek (ok. 8-19 sztuk)
1 łyżka cukru + 2-3 łyżki wody (lub więcej)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
A oto jak to zrobić:
- Na rozgrzanej suchej patelni podprażamy orzechy. Odstawiamy. Odsączoną wodę po ciecierzycy (aquafabe) ubijamy mikserem do uzyskania gęstej piany. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
- W szerokim naczyniu łączymy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy roztopioną czekoladę, cukier, kakao, herbatę i mieszamy. Na końcu dodajemy ubitą aquafabe i prażone orzechy. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy do pieczenia. Brownie pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 25 minut*. Upieczone brownie podajemy z gorącym musem śliwkowym.
- Aby przygotować mus śliwkowy: obrane i pokrojone śliwki podsmażamy z łyżką cukru i cynamonem. Następnie dodajemy wodę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 8- 10 minut, aż zmiękną.
* ta wersja brownie jest z płynnym środkiem, jeżeli chcesz by było bardziej dopieczone, to wydłuż czas pieczenia o 5 minut i przykryj wierzch ciasta papierem do pieczenia.
naczynia ceramiczne – AOOMI
{współpraca reklamowa}
Zosiu!!!! To będzie pyszne!!!! 😋😋😋
❤️❤️❤️🔥🔥🔥
Czekałam na ten przepis Zosiu, widziałam zdjęcia na instagramie. Już nie mogę się doczekać aż go wypróbuję. Wygląda obłędnie.
Pozdrawiam
Kingo, dziękuję za wiadomość! Mam nadzieję, że przepis wpadnie Ci w oki❤️
Przepis wypróbowany. Polecam każdemu. Pycha!
Więcej wegańskich/wegetariańskich przepisów poproszę. :)
Uściski z Warszawy.
Kingo ale cieszę!!!! Serdecznie Ci dziękuję i tak, na blogu będzie więcej wegańskich/wegetariańskich przepisów!
Uściski!
❤️❤️❤️
Wygląda bardzo apetycznie, pozostaje w weekend sprawdzić jak smakuje 🙂
Koniecznie!
Zosiu, chętnie spróbuję. Czy w ostatnim czasie przeszłaś na weganizm? :-)
Paulino, nie, raczej nie, ale od paru lat faktycznie coraz mniej mięsa jemy…
Super Zosiu, że weganizujesz przepisy ♥️Robiłam wegańskie brownie na bazie ciecierzycy i mielonych orzechów, a takiego przepisu nie znałam. Z przyjemnością wypróbuję 🙂
Pamiętam bardzo podobny przepis Nigelli na gruszki w cieście czekoladowym – ten sam poziom czekoladowej intensywności przełamanej lekkością owoców. Coś pysznego!
Zosiu, czy naprawdę w tych naczyniach da się piec? :o który to dokładnie rodzaj talerza?
Zosiu, czy na prawdę w tych naczyniach da się piec? :o który to dokładnie rodzaj talerza?
Zosiu,
Nie można ludziom takich rzeczy czynić. I jak ja mam teraz tego dzieciom nie upiec? :-)
💗😂😂
Zosiu wyglada cudnie. Zrobię na pewno. Może głupie pytanie ale czy zamiast aquafaby mogę użyć białka? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Jasne, że możesz, 3 będą ok.
Jak ja kocham brownie na ciepło!
:-))
Zosiu, szczególnie cieszy mnie to, że jest to przepis wegański! Mam alergię na mleko, więc niestety wiele podobnych ciast muszę sobie odmówić. Cudownie, że to już nie takie nietypowe zastępować produkty w dość klasycznych przepisach :) Także dziękuję i na pewno skorzystam! :)
Patrycjo, cieszę się bardzo, że ten kierunek Ci się podoba! Zdecydowanie będzie takich przepisów więcej👋🔥
Hej, a nie dodajesz żadnego tłuszczu do Brownie? Masełka;)
Nie tym razem😎
Cześć Zosiu,
jakich innych orzechów można użyć w miejsce pekan?
Pozdrawiam:)!
Kaju, jasne. Wszystkie które lubisz :)
Zosiu, czy piekłaś to ciasto w naczyniu „plater” bo szukam na stronie AOOMI i nie jestem pewna :(
Zosiu,zrobiłam wczoraj,i wyszedł…idealny zakalec. Składniki były w temperaturze pokojowej, wszystko zgodniez przepisem, ciasto nawet studzilam przy uchylonych drzwiach kuchenki. Co poszło nie tak?
Wow niesamowite! Jeszcze nie spotkałam takiego brownie