Skip to main content

Przepis dla VOGUE. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z duszonymi gruszkami z tymiankiem cytrynowym

*    *    *

  Kiedy zaczynają się jesienne weekendy, prawie zawsze mamy kogoś z bliskich na śniadaniu. Przez tydzień żyję tą myślą i wówczas skrupulatnie obmyślam menu. Wieczorem, dzień przed proszonym śniadaniem, spokojnie nakrywam stół, tak żeby rano w ferworze gotowania nie musieć się już tym specjalnie przejmować. Poza tym jest w tej czynności swoista przyjemność – lubię tę podniosłą atmosferę wieczornego krzątania, ozdabiania stołu kwiatami, trochę jak byśmy obchodzili święta. Na taką okazję najpopularniejsza jest zawsze szakszuka – w dość szybkim tempie można zadowolić sporą ilość gości. Oczywiście, jeżeli o mnie chodzi, to o tej porze roku serwowałabym wyłącznie słodkie śniadania, czyli ukochany Kaiserschmarnn lub właśnie ten omlet. I od razu uprzedzam pytania, nie trzeba być posiadaczem patelni z żeliwną rączką, by wykonać to danie. Możecie śmiało wykorzystać ceramiczne naczynia. Zdradzę Wam sekret, że to ciasto z solonym masłem lub słonym karmelem, to małe spełnienie marzeń.

Skład:

(przepis na 4 porcje)

3 jajka

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mleka

szczypta cynamonu

2 czubate łyżki cukru (może być więcej)

szczypta soli

do podania: 2 gruszki

1 gałązka świeżego tymianku (najlepiej cytrynowy)

1-2 łyżki cukru

do smażenia: 3-4 łyżki masła klarowanego

A oto jak to zrobić:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Patelnię z żeliwną rączką (lub naczynie żaroodporne) wstawiamy do piekarnika, aby się rozgrzała.
  2. W dużej misce ubijamy jajka, następnie dolewamy mleko, dodajemy cukier, sól, cynamon i przesianą mąkę. Dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć gładką i lejącą się konsystencję. Rozgrzaną patelnię ostrożnie wyciągamy z pieca. Dodajemy na dno patelni masło sklarowane, a następnie na patelnię wylewamy ciasto. Naleśnik pieczemy w piekarniku ok. 18-20 minut, aż nabierze złotego koloru, a jego boki się uniosą.
  3. Aby przygotować gruszki: na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy gałązkę tymianku i cukier. Dodajemy kawałki gruszki. Dusimy na małym ogniu przez parę minut, aż owoce puszczą sok. Upieczony naleśnik podajemy z duszonymi gruszkami.

sweter – polska marka odzieżowa madelle | porcelana –  Rosenthal Polska

{współpraca}

17 Odpowiedzi do “Przepis dla VOGUE. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z duszonymi gruszkami z tymiankiem cytrynowym”

  1. Wygląda pysznie. Jak jesienny liść. Do gruszek dodam dżem z pigwy. Pozdrawiam.

    • Faktycznie przypomina liścia… a raczej jesienne ognisko :-DDD Ale naprawdę warto grzechu!
      Poranne uściski!

    • Oliwio, koniecznie wypróbuj, przepis naprawdę nie wymaga czasu i wprawy :)

      Uściski,
      Zosia

  2. Zosiu a jakieś przepisy na jesienne zapiekanki, jednogarnkowe obiady? Poprosimy 😊
    Naleśnik pewnie przepyszny.

  3. Mąż serwuje mi to danie co sobotę, przetestowałam wersję z każdymi owocami. Jednoznacznie : MALINY GÓRĄ!!!

  4. Uwielbiamy! Często gości na naszym stole, z różnymi owocami i najczęściej jadamy go wieczorem 😄

  5. Zosiu! Ten przepis wygląda fantastycznie! Na pewno go przetestuję – moja 4-letnia córeczka jest miłośniczką naleśników 😍
    Dobrego dnia! Uściski!

  6. Zosiu , Twoje wpisy zawsze przenoszą mnie w jakąś krainę marzeń :) Celebrowane śniadania z najbliższymi staram się robić w weekendy lub święta i nawet teraz jak o tym piszę to się uśmiecham , tak je lubię. Ten przepis wygląda apetycznie , chętnie wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie !

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.