* * *
Długie wieczory, ochota na słodkie przyjemności i korzenne zapachy. Jesień zdecydowanie nadeszła za szybko ale czekałam na nią w tym roku jakoś chętniej. Gruszki, jabłka i cynamon są nieodłącznymi produktami moich wypieków. Tym razem padło na gruszki. Starłam soczyste owoce na tzw. dużych oczkach i wmieszałam w ciasto. Ciepły krem waniliowy wydawał mi się najodpowiedniejszym dopełnieniem. Choć z samym schłodzonym masłem też smakuje całkiem nieźle. Dzisiejsza deszczowa aura za oknem jeszcze bardziej zachęca to kuchennych eksperymentów.
Skład:
(forma o średnicy ok. 29/36 cm)
4 jajka
150 g cukru
ok. 250 ml oleju roślinnego
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
4 gruszki, starte na tzw. dużym oczku
do posypania: cukier puder
krem*:
250 ml mleka 3,2 %
3 żółtka
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g cukru
1 laska wanilii
* zamiast kremu, możemy podać do ciasta schłodzone masło lub domową konfiturę
A oto jak to zrobić:
- W szerokiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (zajmie to ok. 8-10 minut). Gdy masa będzie napowietrzona, dodajemy po kolei: mąkę wymieszaną z sodą, starte na dużych oczkach gruszki, cynamon, imbir i olej. Całość dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczenia w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez ok. 55 minut. Jeżeli po upływie wyznaczonego czasu, ciasto w środku nadal jest lekko surowe, to przykryjmy wierzch ciasta papierem do pieczenia i pozostawiamy jeszcze 6-8 minut w piekarniku. Upieczone ciasto studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
- Aby zrobić krem: mleko gotujemy z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Drugą połowę cukru ucieramy z żółtkami, następnie dodajemy trochę gorącego mleka i mąkę. Mieszamy i przelewamy do garnka z resztą mleka. Doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aby krem nie miał grudek (możemy skorzystać z blendera). Krem przelewamy do naczynia, wyciągamy laskę wanilii i mieszamy dokładnie ziarenka wanilii. Po stężeniu krem jest gotowy do użycia.
zastawa stołowa, nożyk do masła, nóż szefa kuchni, fartuchy, obrus, miska na owoce, dzbanki | home&you
Wpis powstał przy płatnej współpracy z home & you
Serdecznie dziękuję za przepis🙂
Karin, to ja Ci dziękuję za Twoją obecność tu :*
Uściski!
Smakowity powiew jesieni… Uwielbiam takie sezonowe ciasta. :)
My też! Pięknego jesiennego czasu :*
Oj, muszę wypróbować ten apetyczny przepis 😊 A Ty, Zosiu, wyglądasz kwitnąco 🤩
W którym momencie dodajemy mąkę robiąc krem waniliowy (została pominięta w opisie wykonania kremu)?
Aniu, mąkę do kremu dodajemy w momencie mieszania z mlekiem. Serdeczności!❤️👋
Haaaa,nie bez powodu oczy błyszczały mi do Twojej jesieni!💛
oj, uwielbiam gruszki – a takie pachnące ciasto będzie mi idealnie pasowało do nowej herbatki (arktyczny ogień ;)
Zosiu, a zdradzisz skąd spodnie?
Brzmi i wygląda bardzo apetycznie:)
Zosiu, czy podpowiesz proszę, gdzie kupić taki piękny sweter? Pozdrawiam serdecznie
Rozmarzyłam się! Zamarzyło mi się popołudnie z tym ciastem!
OMG This recipe seems absolutely delicious , I need to make it ASAP!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Piękny sweter, gdzie go mogę kupić? idealny na jesienne chwile
Wygląda jak Madelle :)
W samą porę dla mnie ten przepis, bo ostatnio znudziły mi się ciasta z jabłkami. Będę testować. :)
Pozdrawiam serdecznie!
Właśnie szukałam pomysłu na wykorzystanie działkowych gruszek 😍
Jakże prosty przepis i piękne zdjęcia. Klimatyczny wpis, wprowadza do jesieni, czuc zapach i ciepło domowe.
Pozdrawiam 🙂
Witam Pani Zosiu;
Przepiękny dzbanek z podgrzewaczem.
Niestety nie widać go w ofercie Home&You
Czy to dopiero nadchodząca kolekcja?
Pozdrawiam
Upiekłam dzisiaj, na urodziny mojej Mamy. Pyszne ciasto! Dziękuje za przepis
Moniko, to ja dziękuję za zaufanie i wiadomość. Uściski dla Mamy😍🍰❤️
Juz wiem co upieke w ten weekend :-) wyglada pysznosciowo ! dziekuje :-)
O panie… Jakie pyszne te ciasto ❤️🍂
:-)))