* * *
Jeżeli uda się to danie zrobić zgodnie ze wskazówkami, to zapewniam Was, że efekt będzie bardzo apetyczny. Orzechowy smak i mięsista konsystencja pieczonego bakłażana doskonale harmonizuje z sosem. Dobry skład, bez konserwantów i ulepszaczy, za to z przyprawami dla delikatnie pikantnego smaku – z słodką papryką mieloną i chili. Gęstość sosu wynika z jego naturalności i doskonale sprawdza się przy zapiekaniu.
Skład:
(przepis na 4 osoby)
2 duże bakłażany
1 słoik sosu węgierskiego z papryką Dawtona (550 g)
ok. 100 g ugotowanej kaszy gryczanej (1 woreczek)
1 pęczek świeżej pietruszki
1 czerwona cebula
3-4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
1 mozzarella
sól morska i świeżo zmielony pieprz
A oto jak to zrobić:
- Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zobacz na zdjęciu). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.
- Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
- Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (patrz na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella. Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki: Bakłażana możemy nieco inaczej potraktować, a mianowicie przekroić wzdłuż na pół, ułożyć na blasze i zrobić nacięcia nożem. Następnie posypać solą, oregano i w każde nacięcie włożyć pokrojone ząbki czosnku. Polać oliwą i zapiekać bakłażana przez 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Umyte połówki bakłażanów nacinamy na tzw. kratkę (zdjęcie powyżej). Skrapiamy oliwą, posypujemy solą. Umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C przez 12-15 minut.
Na rozgrzanej patelni z oliwą podsmażamy posiekany czosnek, a następnie cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy.
Miąższ upieczonych bakłażanów delikatnie wzruszamy (powyżej na zdjęciu) tak by powstało delikatne żłobienie. W to miejsce rozkładamy wymieszaną kaszę gryczaną, dodajemy sos węgierski i na wierzchu rozkładamy plaster sera mozzarella.
Faszerowane bakłażany umieszczamy ponownie w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach C i pierzemy 8-10 minut, aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło z posiekaną natką pietruszki.
Materiał powstał przy współpracy z Dawtona
{współpraca}
Ale fajne! Na pewno wypróbuję
Ciekawa propozycja. Dziękuję Zosiu😉
Karin, to ja Tobie dziękuję za odwiedziny.
Uściski wieczorne🤍
Czy pieczemy bakłażany pod przykryciem?
Sylwio, nie trzeba. Uściski!
W końcu przepis, w którym oddzielając przysłowiowe ziarno od plew szala przechyla się na właściwą stronę. I jedzenie zdrowe i zdjęcia ładne. Da sie to połączyć z korzyścią na jakość odżywiania dzieci chociażby.
😎
Powiem Ci tak Zosiu – wczoraj upiekłam i faktycznie są to najlepjsze bakłażany EVER EVER!!!!!
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem – dzięki dzięki!
Alina
Alino,
nawet nie wiesz jak to miło słyszeć – bardzo mi zależało, żeby i Wam smakowało :)
Uściski i dziękuję za zaufanie i odwiedziny :*
Zosia
Uwielbiam bakłażana, ale trzeba go naprawdę umieć opiec. Ja robię baba ghanoush – dość długo opiekam go na kuchence gazowej, a potem wkładam do piekarnika na 15 minut. Moja przyjaciółka, która nie znosiła bakłażanów, mówi że rewelacja ;)
A co Dawtony, to mówię niestety nie….wolę zrobić sama sos :) A przepis wypróbuję na pewno !
Pozdrawiam serdecznie !
Tatiano, dzięki za odwiedziny i wiadomość. Baba ghanoush, doskonałe! W ubiegłym tygodniu przygotowywałam dla gości. A w kwestii Dawtony, tak samemu to zawsze lepiej, szczególnie gdy ma się pod ręką sezonowe warzywa, ale gdy zależy Ci na czasie i jednocześnie na dobrym składzie, to myślę, że warto.
Uściski,
Zosia
Czy skórka pozostaje twarda czy jest miękka? Zawsze mam z tym problem ☹
Magdaleno, czasami bywa, faktycznie-może posmaruj większą ilością oliwy w tym miejscu. Ściskam porannie!
Super delicios!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
wygląda na pyszne danie! Uwielbiam bakłażany w każdej formie!
Myślisz, że można zamienić bakłażany na cukinię? Mam nadmiar cukini z ogrodu.
Uwielbiam produkty Dawtona…. Niezmiennie od lat ta sama wysoka jakość!
Czesc,
u mnie baklazany wyszly niedopieczone. Wydaje mi, ze czas pieczenia jest zbyt krotki albo po prostu lubie takie rozplywajace sie w ustach ;).
Serdecznosci
Pyszne danie! Wczoraj z mężem zajadaliśmy się na obiad :)
:-)))) jak się cieszę! Dziękuję za wieści i przesyłam pozdrowienia!
Zosiu! Ten przepis jest wspaniały! Właśnie przygotowuję je po raz kolejny dla rodziny. Nasz 10- miesięczny synek także się zajada wersją bez soli. Nie mam pod ręką sosu węgierskiego, ale pulpa pomidorowa odpowiednio doprawiona także jest pyszna. Pozdrawiam serdecznie!
Moniko, jak się cieszę!!!! dzięki!!!! :*
Całusy dla najmłodszego!
Nie robiłam jeszcze takich. Myślę, że posmakują mojej rodzince
Zosiu,
Zachwycasz mnie od dawna. Twoja delikatnosc, subtelnosc widac w kazdym kadrze. Twoje zdjecia oddaja cudowny klimat. Wystroj wnetrza jest zachwycajacy i musze przyznac bardzo inspirujacy. Podpatrzymam u Ciebie piekne poduchy na parapetach. Czy moglabym prosic o namiary na krawcawa ktora, domyslam sie szyje je pod wymiar ?
Serdecznie Cie pozdrawiam,
Czytelniczka od wielu lat
Magdalena
Właśnie zrobiłam, przepyszne, i jeszcze zostało na lunch na jutro 👍 great idea, pozdrawiam 🤗
Wspaniale, dziękuję za wiadomość!