* * *
Wspaniała jest ta surówka. Szczerze ją Wam polecam i sama biję się w piersi, czemu tak rzadko ją jemy. Odłóżmy zatem wszystkie gotowe sosy do sałatek i zblendujmy garść roszponki z oliwą, octem balsamicznym, czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Obiecuję. Nie będziecie żałować. Być może na stałe zagości w Waszym repertuarze jedzeniowym, co mnie bardzo ucieszy. Zatem na zdrowie!
Skład:
(przepis na 4 porcje)
1/2 główki czerwonej kapusty
1-2 marchewki
1 jabłko
2-3 ugotowane buraki
3-4 łodygi selera naciowego
1 czerwona cebula
sos:
4-5 łyżek oliwy extra vergine
1 czubata łyżka gęstego miodu, np. rzepakowy
1-2 łyżki octu balsamicznego
duża garść świeżej roszponki
sok z 1/2 cytryny
garść sezamu
1 ząbek czosnku
sól morska
A oto jak to zrobić:
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i kroimy według własnego uznania. Najlepiej w cienkie paski. Całość przekładamy do szerokiego naczynia i dokładnie mieszamy z sosem. Na końcu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.
- Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. Mieszamy z surówką.
Główkę czerwonej kapusty dokładnie myjemy i siekamy na cienkie paski.
Pozostałe warzywa również kroimy – im drobniej tym lepiej.
Aby przygotować sos do surówki: w kielichu blendera umieszczamy dużą garść roszponki, oliwę, ząbek czosnku, miód, szczyptę soli, ocet balsamiczny i wyciśnięty sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji.
noże kuchenne – VICTORINOX
[współpraca]
Uwielbiam każdą surówkę z czerwoną kapustą!
:) to spróbuj połączenia z tym zielonym sosem :)
Zosiu, skąd czarny sweter? Pozdrawiam
Aniu, sweter jest z polskiej firmy odzieżowej: NAGO https://nago.com
Mój ukochany cykl! Surówki! Powtarzam Twoje surówki z uporem maniaka. Nie znoszę surówek z majonezem ani ze śmietaną. Wyjątek robię dla klasycznej imieninowej ziemniaczanej, ale jadam ją z racji wieku tylko od święta😎 z przyjemnością zobaczę nowe przepisy na ryby, kasze, ryże i warzywa bez zbytniego smażenia. Uściski!
Super, cieszę się bardzo i zabieram się do pracy nad kolejnymi przepisami :))
Zosieńko, zrobiłam ten sos! toż to HIT! czemu wcześniej na niego nie wpadłam. dodałam ciut więcej oliwy i roszponki.
DZIĘKI CI ZA NIEGO – TY TO MASZ GŁOWĘ DO TAKICH DROBIAZGÓW :*
Aaaaaa, już? Przecież wpis dopiero się ukazał ?! W sensie.. bardzo, bardzo się cieszę, że tak szybko :)))
Uściski i dobrego dnia!
Super delicious and that sauce seems dreamy!!
Miki x
https://www.littletasteofbeauty.com/
Miki💚💚💚thank you!
Wygląda pięknie 😍 Zosiu – czy Twoim zdaniem ta surówka da radę tez bez selera?
Jasne!
Wygląda obłędnie! Na pewno wypróbuję ten przepis, idealnie się wpasował w moje potrzeby, złapałam się na tym, że ostatnio jem za mało warzyw. W sobotę popędzę na targ i kupię składniki na tę surówkę.
Uściski z Warszawy!
Kingo, dzięki za wieści. Mam nadzieję, że będzie Ci smakować :)
Dobrej nocy!
Wyszła przepyszna! Będę powtarzać. Dziękuję Zosiu za przepis na tę porcję zdrowia. :)
Pozdrawiam
Kingo ależ się cieszę!!!! Dziękuję Ci za wiadomość. Bardzo mi miło!!!!!
Wygląda pysznie :) A skąd ten ładny sweter? :)
To polska firma: NAGO.
Uściski!
Pierwsza wersję zrobiłam wg przepisu, niestety czuć było wyłącznie cebulę… Ode mnie też i to przez 2 dni..
W drugim podejściu zrobiłam bez cebuli, olej zastąpiłam 1/2 awokado, dałam więcej roszponki i mniej miodu. Sztos! Polecam :)
A ja zamiast roszponki dałam rukolę i też wyszlo super (jakby ktoś miał taki sam dylemat;)). Chodziła za mną ta salatka odkąd pojawił się post j zrobiłam dopiero dziś. Na pewno powtórzę! Pycha:)